Självkänslan grunden för barnets inre trygghet
Jana Söderberg, samtalsterapeut och livscoach:
1. Hur ger man sina barn en bra självkänsla?
- Barn har en grundsjälvkänsla, så vår uppgift är att få dem att behålla den. Att se dem som de är och inte göra dem till kopior av oss själva. Det är också viktigt att vara en vuxen förebild.
2. Hur mycket påverkar föräldrarnas egen självkänsla?
- Barn observerar hela tiden vad vi gör, så de ser om vi till exempel velar i vårt sätt att sätta gränser. Ger vi upp våra egna behov är det också något vi förmedlar till barnen. Vi är rollbilder för nästa föräldrageneration.
3. Kan du ge några exempel där föräldrar kan förminska barnen genom ett lite "slarvigt" beteende i vardagen.
- När barnet kommer hem med en teckning och vi bara säger: "Vad fin den är", i stället för att fråga vad den föreställer och låta barnet berätta om den.
4. Vad är typiskt bra saker att göra som förälder varje dag?
- Det bästa vi kan ge dem är tid och då menar jag inte "kvalitetstid", som endast är kvalitet för föräldern... Ät måltider tillsammans. Gemensamma traditioner och en gemensam värdegrund ger också barnet trygghet. Det ger dem en känsla av att "så här är det hemma hos oss".
5. Är det svårt att ge ett lite äldre barn, vars självkänsla är låg, en stärkt självkänsla?
- Fördelen med äldre barn är att man kan föra en dialog. Om relationen mellan barnet och föräldrarna inte fungerar kan det behövas andra vuxna i barnets liv för att komma tillbaka på spåret igen. Det är aldrig för sent att börja.
Mia Törnblom, coach med kurser i självkänsla:
1. Hur ger man sina barn en bra självkänsla?
- Vi behöver börja med oss själva, det är svårt att ge bort någonting om
vi själva inte har det. Men självklart finns det saker vi kan tänka på, öva på att varje dag bekräfta barnet för det hon är och inte bara för det hon gör.
2. Hur mycket påverkar föräldrarnas egen självkänsla?
- En hel del så klart. Barn gör ju som vi gör, inte alltid som vi säger.
3. Kan du ge några exempel där föräldrar kan förminska barnet genom ett lite "slarvigt" beteende i vardagen.
- När vi hela tiden pratar om den "duktigaste" som den viktigaste så säger vi att de andra inte duger som de är. Säg: "Vad glad jag är över att du ansträngt dig så mycket". Då förstår de att just ansträngningen är det viktiga, inte nödvändigtvis det högsta betyget... I stället för att alltid säga att barnen är duktiga, så kan vi försöka poängtera andra saker som mer hör ihop med den upplevelse eller den känsla som vi tror och ser att barnet har.
4. Vad är typiskt bra saker att göra som förälder varje dag?
- Hjälp barnet att lära sig att bekräfta sig själv. Tänk också på att föräldraskapet inte bara handlar om att ge, utan också om att se och ta emot det man får av barnet. Att se barnet är inte alltid samma sak som att ge beröm. Bekräfta barnet för den han är, snarare än för vad han gör. Visa att det är ok att misslyckas, och att vi alla är värdefulla även om vi gör misstag.
5. Är det svårt att ge ett lite äldre barn, vars självkänsla är låg, en stärkt självkänsla?
- Då är det ännu viktigare att de lär sig att bekräfta sig själva.
Ann-Cathrine Johnsson