Annons

Till minne

Familj • Publicerad 15 september 2003

Severino Foconi,född i Italien och länge verksam som läkare i bland annat kommunens tjänst i Kristianstad, har gått bort.

En stor ande och sann humanist har lämnat arenan, på vilken han kämpat mot orättvisor och medelmåtta under sitt intensiva liv. Han växte upp som yngling i ruinerna av ett fascistiskt Italien.

Annons

Arvet förpliktigade.

Hans intellektuella spänst och omfångsrika bildning försatte honom, likt renässansmänniskan, i en ständig kamp mellan stort och lågt, hans djupa insikter i människans natur och historiens upprepning fick honom att söka och finna filosofiska redskap i en tillvaro som han ofta uppfattade som kaotisk och destruktiv.

Rino Foconis personlighet präglades av en storslagenhet vars främsta fiende var likgiltigheten och okunskapen, inte minst inom den egna disciplinen. Hans kloka rättframhet mottogs inte alltid med bifall.

Rino Foconi var en lysande raconteur, en berättare av Guds nåde, med en enastående förmåga att binda samman historiska sanningar och dra analoga slutsatser om sin omvärld.

Han stod på de svagas sida men kämpade ofta en ensam kamp då han prövat de flesta doktriner och funnit dem förkastliga och otillräckliga.

Individualisten Rino Foconi var ett unikum och en stor inspiratör för oss som hade privilegiet att få lära känna honom.

Han ingjöt en avgörande kraft, livsmod, i oss som kände oss nedstämda och trötta.

Tack, Rino!

Douglas Modig

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons