Till minne av Bo Kristiansson

Familj • Publicerad 27 december 2007

Bo Kristiansson, Kristianstad, en av Skånes ledande kommunpolitiker, har gått bort efter en kort tids sjukdom.

Bosse, som han allmänt kallades, var med i kommunpolitiken i närmare 40 år, som representant för socialdemokraterna. Under hela 17 år var han heltidsengagerad som förtroendeman i sin hemkommun Kristianstad, som han kom till från Hässleholm under 1960-talet.

Bo Kristianssons uppdrag genom åren vittnar om en mycket stor bredd. Han var intresserad av det mesta – alltifrån kommunaltekniska frågor, räddningstjänst, energi, fastigheter, näringsliv till utbildning, socialtjänst, äldreomsorg och inter- nationella frågor. Han var aktiv på de flesta områden som en kommun är involverad i, antingen som huvudansvarig eller som en part.

Den senaste tioårsperioden ökade hans engagemang på det regionala planet i Skåne. Han blev ledamot av Kommunförbundet Skånes styrelse i samband med förbundets bildande 1997 (genom en sammanslagning av kommunförbunden i Malmöhus och Kristianstads län) och blev ganska snart dess vice ordförande. Den posten innehade han till sin död.

Genom åren gav hans parti honom en rad förtroenden som dess företrädare på det regionala planet. Exempelvis var han ledamot av styrelsen för Skånes marknadsföringsbolag Position Skåne. Han fick nyligen förtroendet att ingå i moderbolagsstyrelsen för den nya marknadsföringsorganisation som Region Skåne och Kommunförbundet Skåne är på väg att bilda. Vidare var han ledamot av styrelsen för det vårdbolag som Kommunförbundet Skåne tillsammans med Kronobergs kommuner bildat för att driva hem för familjer, barn, funktionshindrade. I många år var han ledamot av det framgångsrika arbetet i styrelsen för Skånetrafiken, en tid dess ordförande.

Det internationella engagemanget tilltog de senaste åren, inte minst sedan Sverige blev medlem av EU och Skåne i högre grad engagerade sig i samarbete med länder runt södra Östersjön – Baltikum, Polen, Tyskland, Danmark. I Euroregion Pomerania (ett samarbete mellan Skåne, Västpommern i Polen, delar av Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg i Tyskland) var han sedan 8 år vice president. Så sent som i september utsågs han till ledamot i några av de organ som bildas i och med EU:s nya så kallade strukturfonder för interregionalt samarbete, vilka löper till och med 2013.

Bo Kristiansson var en erkänt god mötesledare. Åtskilliga historier lever vidare om hur han mästerligt behärskade ordförandeklubban och kunde reda ut de mest komplicerade propositionsordningar vid fullmäktigemöten, partikongresser och liknande tillfällen. Vid en partidistriktskongress inträffade det unika att han, vid en särskilt komplicerad omröstning, blev uppkallad till podiet utan att han ingick i det presidium som skulle leda kongressen, för att reda upp situationen. Vilket han med bravur gjorde.

Bosse var i första hand en hårt arbetande "slav i vingården" – för sitt parti och för kommunerna i Skåne. Han sökte inte det mediala ljuset men fanns alltid som en pålitlig kraft när det gällde att driva de skånska kommunernas intressen i samhällsutvecklingen. Han hade inte svårt för att ta "bladet från mun", men gjorde det alltid med en diplomatisk finess. Hans känsla för att att på ett syrligt och samtidigt kärleksfullt sätt skoja med politiska motståndare gav honom särskild respekt bland politikerkollegor oberoende av partitillhörighet.

De sista månaderna av Bosses liv präglades av sjukdom. Hans fokus kom under dessa svåra veckor naturligtvis att sättas på hans anhöriga, dottern Nina och svärmoder. Vi delar deras saknad efter en god vän.

Stefan Lundgren, ordförande,

Maria Winberg Nordström, vice ordförande, Stig Ålund, förbundsdirektör Kommunförbundet Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.