Tro hopp och kärlek
Flickor och pojkar som börjat första klass har en spännande tid nu när de håller på att lära sig alfabetet. En helt ny värld öppnar sig när bokstav efter bokstav hamnar rätt och blir till ord och meningar. Jag minns hur förtjust jag själv blev som förstaklassare när fröken gav oss i läxa att klippa ut bokstäver ur tidningar, kataloger och förpackningar. Det var väl inte alla gånger som mamma och pappa delade min förtjusning, för tvättmedelspaket höll inte tätt, och färska dagstidningar gapade med tomma hål och omöjliggjorde läsningen efter mina botaniseringar bland bokstäverna med saxen.
Vilken förmån att kunna läsa! Jag känner tacksamhet över att bo i ett land där de allra flesta av oss sluppit att bli analfabeter. Svenska kyrkan gjorde en banbrytande insats genom att starta upp skolväsendet. 1800-talets frikyrkofolk hakade på, och kolportörer spred enkla skrifter och sånghäften och hjälpte svenskarna att bli ett läsande och sjungande folk. Ett beläst folk fick breddad kunskap och blev också ett medvetet folk. Det banade väg för demokrati och engagemang. Men kunskap är ingen garanti för att kunskapen handhas med varsamhet och vishet. Visheten läser vi oss inte till. Den lever vi oss till.
En av Pelle Svanslösböckerna var den första bok jag läste i sin helhet. Så stolt jag var över den bedriften! Den elake Måns och hans medmobbare Bill och Bull väckte min avsky. Pelle Svanslös med sitt lyte och tålamod väckte min medkänsla och respekt, och jag förstod Maja Gräddnos som också gillade Pelle.
Sedan dess har jag läst många böcker, inte minst Böckernas Bok, bibeln. Den är inte bara bokstav och ord. Där träder Skaparen fram. Ordet blir människa i Jesus Kristus. Människor blir förvandlade av hans närhet i livet. Jesus skrev aldrig själv, utom en gång när han skrev i sanden . . . Däremot skrev han in sig i människors liv, och ingen har väl blivit omskriven, omvittnad och besjungen som han. Människor som jag delat och delar livet med bekräftar att ord ur Jesus mun förvandlar än i dag. Att dagligen få läsa och tänka över ett bibelord -hur skulle jag klara mig utan den möjligheten?
Kristianstad förvandlas till "Bokstaden" i dag. Gågatorna blir som ett enda stort antikvariat eller boklåda att fynda ur. Några av oss kanske till och med överraskas av att det är just på Gågatan vi hittar de böcker vi lånat ut och som "fått fötter". Livs levande författare tar steget in i caféer, konsthall och bibliotek. I dag kommer en av mina favoritförfattare, Torgny Lindgren. Vi får se och höra människan bakom de bokstäver och ord som gett oss så mycket att tänka på, skratta åt, gråta för – ja, berika livet med. Torgny skriver och berättar i en salig blandning av bibliskt stoff och norrländsk vardag.
Bibeln och dess huvudperson, Gud själv, finns på samma sätt med i din och min skånska vardag. Bokstav och "bokstad" skall väl finnas alla dagar, inte bara i går och i dag? Höststädningen kan bli tillfället som hjälper oss att damma av viktiga böcker för ett nytt möte med historia, nutid och framtid. Det kan var böcker med poesi, matrecept, skönlitteratur, och det är väl inte helt fel om bibeln får en ny chans...
Lars-Gunnar Hjalmarsson