Tv ersatte fotbollsdrömmen
– Jag känner mig väldigt lyckligt lottad för att jag lyckades hitta en ny dröm. Det är en superpassion. Det är otroligt lyxigt att gå igång så mycket.
Är det viktigt att ha en dröm?
– Ja för mig är det det. Men det är inte självklart att man hittar den. För den går inte att leta upp, man blir bara slagen i huvudet av den. Det kan vara att försöka bli världens främsta frimärkssamlare eller fotbollsproffs. Det är ingen skillnad.
Sedan 20-årsåldernhar han hunnit med en hel del: att rapportera från fotbolls-VM 1994, göra inslag för "Bullen", producera succéprogrammet "Sen kväll med Luuk" och den hårt kritiserade såpan "Paradise Hotel" samt vara innehållschef på TV 3 och TV 6. I somras fick han ett erbjudande om att bli chef för strategiavdelningen på TV 4. Jobbet består i att analysera och bereda hur tv-tittarnas önskemål bäst kan bemötas. Själv säger han att han genom åren fått en magkänsla för vad som går hem.
– Jag har hunnit göra både riktigt dålig och riktigt bra tv och tror att jag vet vad som kan bli en stark historia. Men det är lätt att titta på tv och svårt att göra.
Vad är det som avgör vad som hamnar i tv?
– De viktigaste ingredienserna är det som engagerar och det som fascinerar. I tv-soffan vill vi bli lite gladare, lite argare och lite mer förvånade än i det vanliga livet.
Enligt Anton Glanzelius kan en stark historia finnas såväl i ett konsumentprogram som i en realityserie.
– Det enda man kan vara säker på är att man aldrig vet om ett program kommer att tas väl emot eller inte. Tittarna bestämmer.
När det gällerfrågan om den av många så avskydda reklamen svarar Anton snabbt att det är skälet till att kanalen överhuvudtaget finns.
– Vi har inte några som helst finansierade medel från staten, inga licenspengar. Utan reklamen finns inte TV 4. Det ger svenska folket en gratis tv-kanal som vi inte betalar för.
Det är ingen tvekan om att Anton Glanzelius brinner för tv-mediet. Men lika starka känslor som för fotbollen kommer han nog aldrig att få för tv-världen.
– Det är fortfarande min stora dröm – att bli fotbollsproffs och någon gång få spela på Maracanã-stadion i Rio de Janerio! Men jag fyller ju 35 och Henke Larsson är väl 38, så jag funderar seriöst på en riktig hårdsatsning. Om jag kör en riktigt hård vinterträning borde jag väl lyckas! (TT Spektra)
Lena Wreede