Ung försvarsinformatör

Militärtjänsten var både det värsta och det bästa jag gjort. Man skrattar inte hela tiden säger Emma Ragnarsson, och berättar om "baskerövningen" som hon gjorde i slutet av grundutbildningen som eldledningssignalist på P7 i Revingehed.
Familj • Publicerad 30 maj 2008
080514 DA på skolinformatör Emma Ragnarsson från Vinslöv. Bild: Annica Jönsson
080514 DA på skolinformatör Emma Ragnarsson från Vinslöv. Bild: Annica JönssonFoto: 

ºº– Det är ett uthållighetsprov då man förflyttar sig till fots under tre dygn. Med full stridsutrustning och packning. Lite mat och lite sömn, och då sätts samarbetförmågan på prov när man ska lösa saker tillsammans.

– Samtidigt fanns dagar då det var långtråkigt för att inget hände. Men jag är glad för att jag valde att göra lumpen, att få uppleva den gemenskapen. När dessutom så få kallas in till militärtjänst är det en merit, inte minst när man är tjej, när man söker jobb.

– Först trodde jag det skulle bli problem för att jag var ensam tjej i plutonen. Men man blev en in gruppen, likadant klädd och gjorde samma saker.

– Jag muckade -05, säger Emma Ragnarsson som sedan augusti i fjor arbetat som skolinformatör för Försvarsmaktens räkning. – Vi är drygt 20 informatörer som är projektanställda på olika områden i Sverige. Vi jobbar i par, jag med Christopher Steenstrup som fick sin utbildning på Lv7 i Halmstad.

– Vi har ansvar för delar av Skåne, Halland och Göteborg. Det innebär att vi åker ut till gymnasieskolor samt årskurs 9 och håller föreläsningar där vi går igenom Försvarsmaktens uppgifter, mönstring och våra egna erfarenheter av lumpen.

– Det hänger samman med "Brevet" som alla 17-åringar får, även tjejer, där det finns information om hur man ska genomföra första steget på mönstringen. Det är en lämplighetsundersökning där man svarar på frågor om hälsotillstånd och lite andra saker.

Eftersom alla svenska män enligt lag ska mönstra men bara mellan 5 000 och 10 000 tas ut till militärtjänst, har pliktverket infört ett nytt sätt för mönstring. För tjejer är det frivilligt men för alla gäller att man gör första steget på nätet.

– Det är där vi skolinformatörer kommer in. Eftersom allt färre rycker in har många ingen kompis, förälder eller bror att fråga.

– Sen finns det de som tränat för att få göra militärtjänst men ändå inte kommer in, och har frågor som behöver svar.

– I dag får alla elva månaders grundutbildning, en anpassning inför eventuell internationell tjänst. För dem som söker utlandstjänst finns en tredje termin medan den som är inställd på att bli yrkesofficer söker till militärhögskolan.

Anställningen som skolinformatör är slut när skolan slutar. Sedan ska hon dela ut tidningar i sommar, även det är en gammal dröm som går i uppfyllelse.

– När jag var liten tittade jag på "A till Ö med Hedvig", ett TV-program med Birgitta Andersson. Då sa jag att jag skulle bli tidningsdistributör. Ett långt och krångligt ord som jag lärde mig långt innan jag förstod vad det betydde.

Jan-Tuve Truedsson

Namn: Emma Ragnarsson

Ålder: 23 år.

Född: I Vinslöv.

Bor: I Hässleholm.

Familj: Mamma, pappa, syskon, sambo och hund.

Yrke: Skolinformatör för Försvarsmakten.

Fritidsintressen: Träning, ridning och agility.

Framtidsplaner: Plugga.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.