Ute ur bubblan, inne i Bangkok

Flygrädda Karoline Salomonsson blev 2008 tvingad in i ett flygplan på en familjeresa till Thailand, fastän hon var totalt ointresserad av att resa. Men upplevelsen gav mersmak – året efter var hon tillbaka som backpacker och hon har stannat sedan dess.
Familj • Publicerad 10 januari 2014
Foto: Foto: Privat
Foto: Foto: Privat

Efter ett tretton dagar långt överraskningsbesök hemma i lugnet i Hässleholm, är Karoline Salomonsson nu tillbaka i den myllrande storstaden Bangkok, Thailand. Där har hon bott sedan i somras, innan dess var det öarna runt Koh Lanta som var hennes hem under några år. Thailand fångade henne under en semesterresa 2008, en resa hon var ytterst tveksam till att göra.

– Jag var extremt flygrädd och hade egentligen inget intresse av att se världen. Men jag visste uppenbarligen inte vad jag gick miste om.

Åkte ensam

För efter bara några dagar i Thailand visste hon att hon inte ville hem. Men för att stanna krävdes pengar och Karoline stack till Norge för att samla ihop tillräckligt för en långresa.

– Klassiskt egentligen. Jag tog truckkort redan som 18-åring för att tjäna extra pengar under det sista gymnasieåret och hade jobbat på lager. Det var lätt att få sådana jobb i Norge, så jag jobbade ett år och köpte 2009 en enkel biljett till Thailand.

Ensam. Det var egentligen inte något hon reflekterade över, men kanske har hon i efterhand förstått att det var en resa hon behövde göra på egen hand. Det blev några veckor i Thailand där hon gick en bartenderutbildning i Phuket för att lära känna lite folk.

Hon följde med ett gäng med dessa nya vänner på en femveckors resa i Australien och drog sedan själv vidare till Indonesien och Bali. Tillbaka i Thailand stötte hon på en thailändsk kille som var rätt söt.

– När vi blev tillsammans var jag ju tvungen att komma på en plan för hur jag skulle kunna stanna.

Tanten i gänget

Planen blev att hon sökte till en språkskola på Kho Lanta och hösten 2009 började hon läsa thailändska på heltid där. Fyra terminer senare var hon flytande i språket, vilket har gett många fördelar.

– Många blir både förvånade och imponerade, det är inte så många västerlänningar som pratar thai. Det underlättar också i vardagen och det har gett mig många vänner.

Efter språkstudierna återvände hon till Norge för att få ihop lite pengar inför nästa del i planen: läsa på universitetet. Hon hittade en utbildning i Bangkok, en mediautbildning som leder till en bachelor. Den är på engelska och intensiv – hon blir klar på tre år i stället för fyra.

– Så det är mycket plugg. Men det är intressant, jag är ju lite av tanten i gänget med mina 30 år och jag har nog lättare att fokusera på plugget – jag inser vilken investering i mig själv det är.

Bygga en vardag

Även om kärleken tog slut efter fyra år och förvandlades till vänskap vill inte Karoline lämna Thailand. Hon har ytterligare ett par år kvar på sin utbildning, hon planerar att kanske ta en utbytestermin i Amsterdam, bara för att möjligheten finns, men ser karriärmöjligheter inom thailändsk tv eftersom hon pratar thai.

– Bangkok är en helt annan sak än att leva ute på turistöarna som jag gjorde innan. Här finns en större känsla av att man kan bygga sig en vardag samtidigt som det alltid finns något nytt att upptäcka.

Hon bor i en lägenhet, två rum och kök med balkong och takpool. Vilket hon betalar runt 2 000 svenska kronor för. Maten är billig, men hon lagar mer och mer mat själv eftersom hon vill veta vad hon får i sig.

– Jag har blivit matgalen sen jag kom hit, men den thailändska maten är ju vardagsmat så nu drömmer jag om italienska rätter. Lite knäppt kanske.

Hur framtiden blir vet hon inte än. Hon har börjat se baksidorna av landet efter den första förälskelsen; korruptionen, fattigdomen, utnyttjandet och de dåliga villkoren.

– På så sätt ter sig Sverige som ett mycket bra land. Men om jag kommer tillbaka vet jag inte.

Kanske vill hon resa och frilansa. Kanske blir det tv i Thailand. Kanske tar livet en vändning hon inte räknat med – precis som hon aldrig trodde att hon skulle resa till Thailand, än mindre bo där.

– Det handlar om att våga. Om jag var feg innan, så är jag rejält mycket modigare nu. Att komma ut ur bubblan av ointresse för världen som jag hade innan jag kom hit, är det bästa jag gjort.

Mikael Hallqvist
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.