Världens äldste död

Familj • Publicerad 18 december 2007

Den människa som förmodats vara världens äldsta har avlidit.

I fredags kväll dog Hryhorij Nestor i sömnen i Lviv i västra Ukraina. Han blev 116 år gammal, rapporterar den Kievbaserade dagstidningen Segodnja.

Enligt tillgänglig dokumentation föddes Hryhorij Nestor den 15 mars 1891.

Enligt en vän och granne, Oksana, ska den tidigare lantarbetaren Nestor ha levt aktivt ända till slutet. I fredags ska han ha klagat över huvudvärk och försökt avhjälpa det genom att duscha sitt huvud under kallt vatten och sedan gå och lägga sig.

– Hans död kom som en överraskning för oss, han vaknade helt enkelt inte upp igen, berättade Oksana enligt det brittiska mediebolaget BBC.

Endast ett fåtal släktingar och grannar deltog i begravningen då det, enligt den avlidnes önskan, inte fick förekomma några tårar. Nestor hade också bestämt att hans favoritmat skulle serveras; sill och potatis samt kål och hemgjord korv.

BBC konstaterar att när Hryhorij Nestor föddes var den förväntade livslängden i Europa 50 år, Adolf Hitler var inte ens två år fyllda än och Sarah Bernhardt och Tjajkovskij förberedde båda en turné till USA.

Nu förmodas amerikanskan Edna Parker som fyllde 114 i april vara världens äldsta levande människa, rapporterar BBC. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.