Vi minns vår Bosse

Familj • Publicerad 28 december 2007

Mitt i livet, mitt i sin politiska gärning, avled i helgen s-politikern och fd kommunalrådet Bo Kristiansson, endast 58 år gammal.

En omtänksam pappa och svärson, en uppskattad arbetskamrat, en respekterad partikamrat och en mycket god vän har efter en kort tids sjukdom lämnat oss alla.

Bosse lämnar ett stort tomrum efter sig. I närmare 40 år arbetade Bosse engagerat och aktivt för Socialdemokratiska partiet.

Tidigt väcktes hans intresse för politiken. Kampen mot orättvisorna i samhället ledde honom till ett medlemskap i SSU i födelsestaden Hässleholm. Det var i SSU som Bosse träffade sin blivande fru Christin. Båda studerade sedan i Lund där de blev sambo och i början på 70-talet bosatte sig paret i Kristianstad. Bosse fick anställning på landstinget, bland annat med ansvar för ambulanssjukvården.

Bosse fortsatte sitt politiska engagemang i SSU Kristianstad. Klubben hade sina lokaler på Kapellgatan i det numera rivna Folkets Hus. Aktiviteterna var många och inte sällan blev också kvällarna långa. En vältalig och välklädd yngling var en flitig besökare, ofta var det Bosses inlägg som formade politiken när diskussionens vågor gick höga. På 70-talet blev Bosse också ordförande i Kristianstads Socialdemokratiska förening.

1977 valdes Bosse in i Kristianstads kommunfullmäktige, ett uppdrag som han utan avbrott omvaldes till och som han innehade fram till sin död.

Efter flytten till Vä blev Bosse ordförande för Vä Socialdemokratiska förening, ett uppdrag som han hade under många år och ett uppdrag där han både höll politiska tal och kokte kaffe till mötesdeltagarna. Bosse hade också under åren ett stort antal uppdrag för det skånska partidistriktet, han var vår gruppledare i dåvarande länstrafiken i Kristianstads län, senare styrelseledamot och gruppledare i Skånetrafiken, gruppledare i Kommunförbundet Skåne och ledamot i Position Skåne. Sist men inte minst ska också nämnas det grannlaga uppdraget att vara ordförande i partidistriktets valberedning.

Det var dock som kommunpolitiker Bosse blev mest känd. Bosse blev med åren en mycket stark Kristianstadsprofil. Frågorna är många som passerat Bosses skrivbord och hans noggrannhet har inneburit att han haft en stor påverkan på många avgörande beslut i vår kommun. Bosses engagemang var stort och brett men till hjärtefrågorna hörde trafikfrågor, kommunalteknik och stadsbyggnad. Ändå kunde Bosse överraska med intresse för kulturfrågor och han blev också vårt partis förste ordförande i Jämställdhetskommittén. Tillkomsten av gågatorna i början på 80-talet var en fråga som han som ordförande i dåvarande tekniska utskottet var ytterst ansvarig för och aktivt drev fram. Omvandlingen av hela Härlövsområdet till ett stort handelsområde arbetades fram under Bosses ordförandeskap i kommunstyrelsen mellan 1999-2002. Ombyggnaden av gamla posten till konsthall var också ett beslut som skrevs fram med Bosses penna. Glädjen var därför stor hos Bosse när han för konsthallens räkning fick ta emot Nils Trydings donation av hela samlingen Miro"- affischer.

Bosse värnade om "sin stad" och inte sällan sågs han på lördagar vandra mellan torgen, där han gärna samtalade med Kristianstadsborna.

Under två mandatperioder var Bosse ordförande i kommunfullmäktige. Till det uppdraget hör att föra klubban i fullmäktigesalen och att representera Kristianstads kommun i omvärlden, båda uppgifterna var uppdrag som Bosse uppskattade. Bosse blev erkänd över alla partigränser som vår skickligaste mötesordförande och respekterad för sin ambitiösa agenda för nationell och internationell representation.

För fem år sedan drabbades Bosse och familjen av en svår sorg när hans hustru hastigt avled.

Våra tankar finns idag hos Bosses närmaste. Han sörjs innerligt av sin lilla familj, dottern Nina och svärmor Anna-Lisa.

Många är de kamrater och vänner som idag upplever en stor saknad och en tung sorg.

Socialdemokratin har förlorat en färgstark företrädare.

Bosse, Du har alltid funnits – Du måste finnas – Du fattas oss!

En röd ros till Bosse.

Socialdemokraterna i Kristianstad

Heléne Fritzon

Anne Krantz

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.