Viktigt med allmänhetens stöd

I tre veckor har sjuksköterskan Karin Gustafsson strejkat för högre lön. – Kampviljan är bra och folk vill verkligen ha ett bättre avtal. Kämpaglöden finns fortfarande och har ökat under de här veckorna.
Familj • Publicerad 7 maj 2008
Strejkar. Karin Gustafsson står på barrikaderna i Vårdförbundets kamp för bättre löner. Bild: Annica Jönsson
Strejkar. Karin Gustafsson står på barrikaderna i Vårdförbundets kamp för bättre löner. Bild: Annica JönssonFoto: 

Arbetet på Hässleholms sjukhus är nu utbytt mot manifestationer på stan, planering av nya protestaktioner och tjänstgöring som strejkvakt. Sedan den 21 april är Karin Gustafsson uttagen i strejk i den pågående vårdkonflikten.

- Vi har aktiviteter för att visa upp oss på stan och för att synas. Det är viktigt att vi har allmänhetens stöd. Jättemånga som kommer fram uppmanar oss att kämpa på, konstaterar att vi har för dåligt betalt och hoppas att vi får högre löner. Det känns bra. Merparten av de som går förbi skriver på uppropslistan, säger Karin Gustafsson.Under manifestationerna på torget i Hässleholm har hon en skylt runt halsen som berättar att hon har examen från en treårig utbildning på högskolan i Halmstad, att hon jobbat som sjuksköterska i två år och de förbipasserande uppmanas gissa hennes lön. Efter gissningarna avslöjar hon att hennes lön är 19100 kronor i månaden.

- Tidigare klasskamrater till mig som läst till byggnadsingenjör eller andra utbildningar har mellan 24000 och 25000 kronor i månaden i ingångslön. Många ungdomar väljer utbildning efter lön och då är det ingen som väljer sjuksköterska. Det tycker jag är väldigt synd eftersom det är ett fantastiskt yrke.

Karin Gustafssonberättar att hon valde att bli sjuksköterska eftersom hon tycker om att jobba med människor och det var en bred utbildning. Hon arbetar på strokeavdelningen uppgifterna är många och varierande.

- Listan kan göras lång. Vi har omvårdnadsansvaret för patienterna på avdelningen. Vi ser till att de får mediciner i tid, tar prover och har dokumentationsansvar. Vi har samtal med patienter och anhöriga och sköter kontakter med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och dietister. Vi svarar i telefon och har en dialog med patienternas hemkommuner inför in- och utskrivningar. Jag har också egna ansvarsområden. De är vårdtyngdsmätningar och ansvar över kompetensutvecklingen på avdelningen, säger Karin Gustafsson.

Om några veckorska hon lämna sitt nuvarande arbete för en ny tjänst i Göteborg. Hon har fått jobb som sjuksköterska på landstingets IT-avdelning i Västra Götalandsregionen.

- Det ska bli spännande. Det är bättre lön, bättre arbetstider och inte lika mycket stress.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.