Cho-glad jul, söta du!
Låt själva tillverkningen bli ett nöje och inte ett måste och våga prova lite nytt. Open bjuder på nya recept där choklad möter julens smaker. Testa pistagenötter i knäcken, gör Rocky Road med pepparkakssmak och låt pepparkakorna få ny form med nya formar!
Chokladkola med muscovadorörsocker
(ca 40 st)
Du behöver:
100 g smör
1⁄2 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl mörkt muscovadorörsocker
1 dl ljus ekologisk sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad till garnering
Så här gör du:
1. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull med tjock botten och koka upp. Låt sjuda under omrörning då och då tills temperaturen är 125 grader.
2. Enklast är att använda en hushålls- termometer, annars kan man testa att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund, halvmjuk kola så är den klar. Det tar ca 30-40 minuter innan kolan når rätt temperatur.
3. Häll ut kolasmeten i en bakplåtsförsedd form och låt stelna. Skär kolan i lagom stora bitar. Smält chokladen över vattenbad och doppa varje bit i chokladen. Lägg på galler för att stelna. Slå in kolan i snyggt papper om så önskas.
Tryffel med karamelliserad mjölk
(ca 20 st)
Du behöver:
100 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde 36%
¾ dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)
1 msk smör, rumsvarmt
Så här gör du:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och karamelliserad mjölk. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Rör i smöret.
2. Sätt plast över bunken och låt stå i rumstemperatur cirka sex timmar.
3. Rulla runda bollar och därefter i valfritt strössel. Förvara kallt i en lufttät burk eller i frysen.
4. Rulla i blåbärspulver, hampafrön, hackade pistagenötter, kakaonibs och florsocker. För längre hållbarhet och krispigt skal, rulla tryfflarna i smält choklad innan de rullas i strössel
Chokladknäck med pistagenötter
(ca 60 st)
Du behöver:
2 dl vispgrädde 40%
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
1 dl pistagenötter
2 msk smör
Så här gör du:
1. Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Koka på medelvärme utan lock 20-35 min tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 124 grader. Hacka pistagenötterna. Tillsätt ¾ av pistagenötterna och smör. Fördela smeten i knäckformar och strö över resten av nötterna. Låt stelna.
2. Häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
3. Använd en liten kanna och spraya med smör-&rapsolja innan smeten hälls i så blir det lätt att fördela smeten i formarna.
Pepparkakswhoopies med Philadelphia och dulce de leche
(12 st)
Juliga whoopies på pepparkakor fyllda med Philadelphia och kolasås, doppade i mörk choklad.
Du behöver:
24 pepparkakor
180 g Philadelphiaost
150 g dulce de leche
100 g mörk choklad
25 g smör
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och smält den över ett vattenbad eller i mikron.
2. Tillsätt smöret i chokladen och låt det smälta. Rör om tills allt är väl blandat.
3. Placera hälften av pepparkakorna med undersidan uppåt på ett bakplåtspapper och bred på ett generöst lager (ca 10 g) Philadelphia på varje kaka.
4. Bred sedan på ett lager (ca 10 g) dulce de leche, och lägg resten av pepparkakorna som ett lock över fyllningen.
5. Doppa halva kakan i den smälta chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret och låt chokladen stelna innan servering.
Brownies med pepparkakor
(ca 12 bitar)
Du behöver:
100 g blockchoklad
100 g smör
50 g hackade valnötskärnor
150 g krossade pepparkakor
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna ca 20×30 cm.
2. Smält smöret och chokladen på låg värme och låt svalna något. Blanda pepparkakor, nötter, socker, ägg, vetemjöl och bakpulver ordentligt i den smälta chokladen.
3. Bred ut smeten i långpannan och fördela hela pepparkakor på toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna något och skär sedan upp i bitar och servera med vispgrädde.
Rocky Road med Dumle Gingerbread
En variant på klassisk Rocky Road med en smak av pepparkakor.
Du behöver:
20 st Dumlekolor
2 dl Kinasnacks
2 dl minimarshmallows
2 dl saltade nötter
250 g ljus choklad
Gör så här:
1. Börja med att smälta chokladen i en kastrull på låg värme, ställ åt sidan.
2. Hacka dumlekolorna så att du får sex bitar av varje kola.
3. Blanda Dumle, Kinasnacks, minimarshmallows och nötter i en skål, häll över den smälta chokladen och rör om snabbt. Smeta ut på bakplåtspapper och strössla över lite extra marshmallows och nötter.
4. Låt stelna innan du skär i lagom stora bitar.