Annons

Din guide till julstämningen: 19 december

Publicerad 19 december 2018
Currysill, en klassiker på danska julbord.
Currysill, en klassiker på danska julbord.Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Inte en jul utan sill. Samtidigt kan man stöka undan sillen flera dagar före jul och få mer tid till julbordets andra paradrätter. Hanna Bagewitz på Äspets rökeri brukar alltid göra dansk currysill till julen.

– Den feta sillen klarar av lite djärvare smaker som curry, så man behöver inte fega och bara köra den klassiska löksillen eller örtsillen, säger hon.

Annons

Receptet bygger på femminuterssill som finns i vanliga matbutiker för att det inte ska vara krångligt.

– Man får ta de enkla vägarna, för det är så mycket annat att göra till julbordet, säger Hanna Bagewitz.

Sillen kan göras en vecka innan den ska ätas. Den behöver i varje fall stå i kylskåpet fyra till fem dagar för att smakerna ska hinna utvecklas.

Dansk currysill

2 pkt femminuterssill

1 liten gul lök

1 rödlök

1 dl syltlök

2 tsk god curry

1 fast rött äpple

Annons

2 dl fet crème fraiche

1 dl majonnäs

1,5 tsk flytande honung

1 msk kapris

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj sillen och skär den i lagom bitar.

2. Finhacka den gula löken och fräs den i lite smör på låg värme så den mjuknar och blanda i curryn. Låt svalna.

3. Rör ihop crème fraiche och majonnäs, rör ner currylöken och den delade sillen.

Annons

4. Finhacka rödlöken och hacka syltlöken och kaprisen grovt. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet och vänd ner allting i blandningen.

5. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ringla över honungen.

6. Krydda eventuellt med mer curry efter smak.

7. Häll upp i passande glasburk och låt stå i kylen fyra till fem dagar innan ni avnjuter den så smakerna hinner utvecklas ordentligt.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons