Din guide till julstämningen: 19 december
Inte en jul utan sill. Samtidigt kan man stöka undan sillen flera dagar före jul och få mer tid till julbordets andra paradrätter. Hanna Bagewitz på Äspets rökeri brukar alltid göra dansk currysill till julen.
– Den feta sillen klarar av lite djärvare smaker som curry, så man behöver inte fega och bara köra den klassiska löksillen eller örtsillen, säger hon.
Receptet bygger på femminuterssill som finns i vanliga matbutiker för att det inte ska vara krångligt.
– Man får ta de enkla vägarna, för det är så mycket annat att göra till julbordet, säger Hanna Bagewitz.
Sillen kan göras en vecka innan den ska ätas. Den behöver i varje fall stå i kylskåpet fyra till fem dagar för att smakerna ska hinna utvecklas.
Dansk currysill
2 pkt femminuterssill
1 liten gul lök
1 rödlök
1 dl syltlök
2 tsk god curry
1 fast rött äpple
2 dl fet crème fraiche
1 dl majonnäs
1,5 tsk flytande honung
1 msk kapris
Salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj sillen och skär den i lagom bitar.
2. Finhacka den gula löken och fräs den i lite smör på låg värme så den mjuknar och blanda i curryn. Låt svalna.
3. Rör ihop crème fraiche och majonnäs, rör ner currylöken och den delade sillen.
4. Finhacka rödlöken och hacka syltlöken och kaprisen grovt. Riv äpplet på den grova sidan på rivjärnet och vänd ner allting i blandningen.
5. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ringla över honungen.
6. Krydda eventuellt med mer curry efter smak.
7. Häll upp i passande glasburk och låt stå i kylen fyra till fem dagar innan ni avnjuter den så smakerna hinner utvecklas ordentligt.