Din guide till julstämningen: 5 december
Till pepparkaksbak krävs kära gamla julsånger. Inte sådana som kräver hopp och studs kring granen utan stillsamma, stämningsfulla sånger.
”God jul – julsånger på svenska” har följt mig genom alla julklappsinslagningar och pyssel i 20 år nu. Sara Isakssons ”Bereden väg för herran” och Helen Sjöholm och Anna Stadlings ”Betlehems stjärna” ger precis rätt rysningar.
Och så pepparkakorna då. Hur får man dem spröda och tunna utan att misslyckas? Konditorn Jens Duvander på Conditori Duvander förklarar.
– Bästa tipset för att få en smidig deg som är elastisk är att bara blanda ihop den, inte överköra den, och låta den vila över natten i kylen. Jag brukar använda en vinge, inte degkrok. Då ser man lättare på degen när den är ihopkörd.
Ett annat tips är att inte slå i all vätska i degen på en gång utan spara kanske en deciliter och se hur degen beter sig.
Att låta degen vila i kylen över natten är också bästa knepet för att lyckas med kavlingen. Det är lättare att få pepparkakorna så tunna som möjligt om degen är kall när man börjar kavla.
När pepparkakorna väl är klara ska de förvaras torrt, men om de mjuknar kan man värma dem på lägre temperatur i ugnen för att få ur den sista fukten innan de serveras.
Och så var det kristyren. För att få den riktigt vit krävs kraftfull vispning.
– Blanda florsocker och äggvita och vispa rejält så att den blir riktigt fluffig. Och slå i lite, lite vinsyra så får du den att stelna till, säger Jens Duvander.