Annons
Feature

”Brysselkålstopp är en rolig grej som man kanske inte har i vanliga butiker”

Suget efter ekologiska och närproducerade råvaror är stort. I somras startade Bondens skafferi egen butik i Åhus efter att allt fler privatpersoner knackat på kontoret för att få köpa lokala råvaror.
Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 11 november 2018
”Jag vill jobba ännu mer med att inspirera folk att göra roliga saker”, säger Oscar Iversen, butikschef på Bondens skafferi.
”Jag vill jobba ännu mer med att inspirera folk att göra roliga saker”, säger Oscar Iversen, butikschef på Bondens skafferi.Foto: Tommy Svensson

I trälådor och metalltråg ligger sötpotatis, kantareller, tomater, äpplen och en mer ovanlig grönsak som allt fler frågar efter just nu: brysselkålstopp. Den ser ut som en kraftigare variant på grönsallad och är helt enkelt toppen på plantan där de små runda brysselkålen sitter fast.

– Brysselkålstopp är en rolig grej som man kanske inte har i vanliga butiker. Den går jättebra att strimla och steka, säger butikschef Oscar Iversen.

Annons

Själv åt han blancherad, det vill säga förvälld, brysselkålstopp med picklad lök och mandelsås på restaurang Kvarteret Åkern i Malmö nyligen. ”Så gott”, säger han.

Senaste tillskottet i grönsaksdisken.
Senaste tillskottet i grönsaksdisken.Foto: Tommy Svensson
I Tyskland har man tagit fram en planta som gör det möjligt att odla sötpotatis på nordligare breddgrader, exempelvis i Tollarp.
I Tyskland har man tagit fram en planta som gör det möjligt att odla sötpotatis på nordligare breddgrader, exempelvis i Tollarp.Foto: Tommy Svensson

Bondens skafferi har funnits i tio år som grossistfirma i Åhus och försett restauranger med lokala råvaror. Men så började allt fler privatpersoner knacka på dörren till kontoret och fråga om de också kunde köpa varor.

Därför öppnade Bondens skafferi sin butik vägg i vägg med kontoret i somras och intresset har varit stort.

– Sommaren har varit helt fantastisk. Det var lite tråkigt när det blev grillförbud, men vi sålde en massa grönsaker i stället. Och mjöl, folk började baka. Degarna jäste bra i värmen, säger Oscar Iversen och ler stort.

”Det var precis som om folk slutade laga mat. De ville ha mycket ostar och charkprodukter, och började göra sallader. Jag fick påminna dem om att det också går att steka en köttbit inomhus. Det tycker jag dessutom ofta blir bättre än grillat, då behåller man all köttsaft i pannan.”

Det är det han gillar bäst, att svara på kundernas frågor och inspirera matintresserade att testa nya råvaror eller matlagningssätt. Häromveckan hade han en kund som ville ha tips på kalvfond, för hon visste att han gjort det på sitt tidigare jobb i den manuella köttdisken på Ica Maxi i Kristianstad.

Hon fick med sig puts från köttbitar som hon kunde steka och göra fond av. Efter helgen fick han bilder på den färdiga rätten.

– Det är något av det roligaste, när de går hem och lagar maten och kommer tillbaka nöjda. Frågar de efter recept tar man sig tid att hjälpa dem, även om man inte har måtten i huvudet, säger Oscar.

”Hjortsadel är väldigt trevligt att tillaga i hel bit. Man kan ha enkla saker till som rostad potatis, ugnsbakad grönkål och kraftiga rödvinssåser”, säger Oscar Iversen.
”Hjortsadel är väldigt trevligt att tillaga i hel bit. Man kan ha enkla saker till som rostad potatis, ugnsbakad grönkål och kraftiga rödvinssåser”, säger Oscar Iversen.Foto: Tommy Svensson

Han har instagrammat om matlagning@iversengard sedan 2014. Under de åren märker han att intresset för råvarornas kvalitet och om de är lokalt producerade har ökat. Till stor del tror han att det beror på matprogrammen på tv. Kunder som sett en kock laga exempelvis brysselkålstopp på tv kommer sedan till butiken och frågar efter det.

”Framför allt ursprunget tycker många är viktigt. Ekologiskt är viktigt, men att varorna bara kommer två kilometer härifrån väger tyngre”

Samtidigt märker han att fler funderar över klimatpåverkan.

– Framför allt ursprunget tycker många är viktigt. Ekologiskt är viktigt, men att varorna bara kommer två kilometer härifrån väger tyngre.

Kvaliteten på råvarorna och att de är närproducerade avgör när Claes-Göran Andersson handlar mat.
Kvaliteten på råvarorna och att de är närproducerade avgör när Claes-Göran Andersson handlar mat.Foto: Tommy Svensson
Annons

Claes-Göran Andersson från Åhus är en av de kunder som hittat till Bondens skafferi. De tidigare gångerna har det varit så mycket folk i butiken att han bara tittat och inte handlat. Men den här förmiddagen är det lugnare och han hittar en köttbit han vill ha.

– Jag handlar rätt mycket närproducerat. Det viktigaste är kvaliteten och att det är närproducerat.

En annan kund säger att hon gärna går in på Bondens skafferi efter att hon tränat på andra sidan gatan.

– Här finns bra fina varor. I den mån jag kan handlar jag här. Det är viktigt vad vi äter för mat.

”Det är roligt att visa att Skåne inte bara är äpplen. Det finns så mycket råvaror”, säger Oscar Iversen.
”Det är roligt att visa att Skåne inte bara är äpplen. Det finns så mycket råvaror”, säger Oscar Iversen.Foto: Tommy Svensson

För Oscar Iversen handlar mycket om att locka fram matlagningslusten hos kunderna. Han vill återskapa känslan från förr då man handlade varje råvara för sig, hos slaktaren, i fiskaffären och i grönsaksståndet på torget, fast nu finns allt samlat på samma ställe. Praktiskt när stressen slår till.

– Oftast vill folk laga snabb mat. De kommer in med panik och vill äta inom tio minuter. Men det mesta går att göra snabbmat på, köttbullar finns färdiga och steka en kotlett går fort.

”Jag fick påminna dem om att det också går att steka en köttbit inomhus.”

Och även om man lagar snabbt tipsar Oscar om att man kan förhöja smakerna till exempel genom att använda rotfrukter på olika sätt.

– Man kan både steka och koka dem och äta dem råa. Det ger olika textur och väldigt mycket skillnad i smak. Jämför tunt hyvlad rödbeta med kokt till exempel.

Varorna på butikshyllorna kommer från hela Skåne och i vissa fall även från Köpenhamn.
Varorna på butikshyllorna kommer från hela Skåne och i vissa fall även från Köpenhamn.Foto: Tommy Svensson

Att inspirera andra att göra roliga saker med råvarorna vill han jobba mer med framöver. När grillförbudet slog till i somras kom hans kreativitet verkligen väl till pass.

– Det var precis som om folk slutade laga mat. De ville ha mycket ostar och charkprodukter, och började göra sallader. Jag fick påminna dem om att det också går att steka en köttbit inomhus. Det tycker jag dessutom ofta blir bättre än grillat, då behåller man all köttsaft i pannan.

Annons

Sötpotatis och pumpasoppa

4 personer

Ugn: 250 grader

1,5 kg pumpa

0,5 kg sötpotatis

1 liter grönsaksbuljong

1 vitlöksklyfta

5 cm färsk ingefära

Salt

Citron

Annons

Gör så här:

1. Skala, kärna ur och skiva pumpan. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja och salta med flingsalt. Rosta i ugnen på 250 grader tills pumpan fått färg och mjuknat något.

2. Skala och tärna sötpotatisen och koka den mjuk i grönsaksbuljongen.

3. Lägg allt i en mixer och mixa slät med riven vitlök, ingefära och en skvätt citron. Smaka av med salt. Skulle soppan bli för stabbig och tjock, späd med lite vatten och smaka av med salt. För den som gillar en lite hetare soppa passar det utmärkt att tillsätta lite chili.

4. Servera med nybakt surdegsbröd.

Foto: Tommy Svensson
Foto: Tommy Svensson
Oscar Iversen använder ciderättika till mycket. ”Något av det godaste är att ta några droppar på en stekt bit kött. Då utvecklas smaken. Man kan också göra ättiksmajonnäs, det blir väldigt syrligt”, säger han.
Oscar Iversen använder ciderättika till mycket. ”Något av det godaste är att ta några droppar på en stekt bit kött. Då utvecklas smaken. Man kan också göra ättiksmajonnäs, det blir väldigt syrligt”, säger han.Foto: Tommy Svensson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons