Feature

Ett år för hälsa, helhet och upplevelser

Feature Artikeln publicerades
Ur boken Food pharmacy – kokboken.
Foto: Ulrika Ekblom
Ur boken Food pharmacy – kokboken.

Mat, dryck och helhetsupplevelser – det vill vi konsumera i år. Vi vill minska svinnet och lätta samvetet genom att tänka helhet och hållbarhet. Hälsan är fortsatt blir allt viktigare och vi dricker mindre alkohol. Så ser några av trenderna inom mat och dryck ut just nu.

Världens första destillerade, alkoholfria sprit.
Världens första destillerade, alkoholfria sprit.

Hälsa

En av de största rådande trenderna är hälsa, och vårt intresse för hälsa kommer bara att öka. Vi vill göra medvetna, genomtänkta val och hållbara val när det gäller vad vi stoppar i våra kroppar. Ett exempel på den trenden är att man ser att allt fler väljer bort alkohol. Vi vill fortsätta äta klimatsmart, närodlat och minska köttätandet. Bönor, tofu och quinoa har blivit allt mer populära alternativ som syns i var och varannan måltid.

Foto: Fabian Björnstjerna

På Högskolan i Kristianstad pågår mycket forskning om framtidens mat – bland annat om hur insekter ska göras till vår nästa stora kulinariska delikatess.

Vi har pratat tarmflora i flera år, och det kommer vi att fortsätta med. Vi vill ge vår kropp, och då också vår tarm mat som tarmfloran, alltså bakterierna i vår tarm, behöver. Nu har vi förstått att vi på riktigt kan påverka inte bara vår energi och ork, utan också vårt immunförsvar och förebygga sjukdomar på lång sikt.

Allt för att få ett starkare immunförsvar, mindre gasbildning och överlag en bättre hälsa. Två av de mest sålda hälso och-receptböckerna i Sverige sen 2016 är Food pharmacy och Food Pharmacy – kokboken Mia Clase och Lina Nertby Aurell som har den antiinflammatoriska maten i fokus.

Upplevelserna

Att gå ut och äta ska vara en upplevelse! I år vill vi ha helhetsupplevelse - oavsett om vi är ute på en helkväll med vänner eller ensam. Vi ska både njuta och vilja skryta om vår upplevelse på sociala medier och då räcker det inte längre med en närbild på en kall öl. Det kan handla om en omfattande avsmakningsmeny eller en restaurang som har den perfekta ljudanläggningen,

En stor trend i världen i jakten på allt mer unika upplevelser har de mest extrema barerna tagit sig an rörelsen från ”immersive theatre”. En improviserad teater, där gästen engageras aktivt i scenariot och är med och skapar kvällen själv. I Kristianstad hittar du Roxy som är stans första kombinerade restaurang och biograf.

Helhet

Vi vet att vi måste göra vad vi kan för miljön, och nu vill vi göra det i det små vardagsvalen också. Inte slänga ätbar mat, mixa en smoothie i stället och vi vill bejaka minimalism i stället för överkonsumtion. Vi vill minska förbrukningsmaterial, och bara det att vi nu måste betala för påsar i butiken är ett sätt att skapa medvetenhet om hur de små besluten påverkar miljön.

Frankrike har stiftat en lag om att allt engångsmaterial ska vara nedbrytbart 2020, och i Indien har den första ätbara skeden lanserats.

Waste – rörelsen för att minimera matsvinnet, börjar nu bli en självklarhet och visar på innovativa exempel på hur man kan ta tillvara på avfall kan vara hur resterna från ditt kaffe återvinns som en ny dryck, kaffemjöl, energipellets, vedträn och (naturligtvis) som ansikts-skrubb.

Hjärnstyrka

Förutom att vi tänker på tarmen är vi noga med att se till att äta livsmedel och rätter för att hålla hjärnan i trim. Drömmen om ett långt liv hägrar såklart, men också att leva länge, slippa alzheimer och andra åldersrelaterade sjukdomar.

Vi vill också skärpa koncentrationen, minnet och kreativiteten. Kanske kommer du att höra talas om termen nootropics, substanser som hjälper minne och koncentration. Tidigare togs de som tillskott, nu hamnar de i maten.

Airfrying

Visst är det svårt att slå nyfriterade pommes, men det går inte att komma ifrån att fritering inte är särskilt hälsosamt. Tur då att det finns nya sätt att fritera på. Med en så kallad air fryer används luft för att få till den där krispiga ytan, något som blivit allt mer poppis.

Robotar

Teknik ska göra nytta – väldigt tydligt i restaurangbranschen i världen. Servering på löpande band eller i luckor, eller bara beställning via appar, som ex restaurangkedjan Pinchos som också finns i Kristianstad är enklare varianter.

Och såklart enklare maskiner som kan göra basala sysslor i köken. Men fortfarande är det oväntat att möta mekaniserad service. Japanska hotellen Henn-Na låter robotar välkomna gästerna och på amerikanska kedjan Eatsa får gästerna hantera beställning och upphämtning själva, vilket ger både snabbare service och bättre priser.

Ur boken Food pharmacy – kokboken.
Foto: Ulrika Ekblom
Ur boken Food pharmacy – kokboken.

Ensamätande

Vi vill äta och njuta – även ensamma. Antalet singelhushåll ökar, och soloboende kommer att stå för den största globala ökningen med 32 procent fram till 2030 enligt Euromonitor International. Man förklarar utvecklingen med ökad utbildning, förbättrade möjligheter att klara sig på egen hand samt en större andel äldre.

Det här gör att vi äter och dricker vi oftare med bara oss själva som sällskap. Det här kommer att utmana både livsmedelsproducenterna och restaurangägarna menar trendspanarna.

Vi vill köpa den mat vi behöver, i den mängd vi behöver den - kanske grönsaker som är delade, en halv gurka - någon? eller små förpackningar. Man tror också att restauranger gör ett misstag om de inte inreder med en bardisk framför det öppna köket. I Sydkorea har man förstått att sologäster har kortare sittider och att solostolar därför är värda mer än sällskap. Här anses det vara status att ses ensam på restaurang och flera restauranger inreds med små bås med tillhörande individuella grillar och tv-skärmar.

Foto: Renée Voltaire

Har du koll?

Så – hälsa, helhet och upplevelser är ledorden för 2018. Vi har inte längre samvete att slänga pengar på slit-och-släng och hastig billig mat. Men vi vill njuta. Och ha en härlig upplevelse att dela med våra vänner via sociala medier.

Vårt konsumtionsmönster förändras och materiella ting ersätts nu till tjänster och upplevelser. Det är främst de unga som påskyndar utvecklingen - påverkade av ekonomi, miljömedvetenhet och urbanisering, de bor på mindre yta och att kollektivboende kommer att öka. Och det är ju också de unga som ska ta över, så det kanske är dags att vi låter dem leda oss rätt?

Avokadoolja.
Foto: https://grongava.se
Avokadoolja.

Fakta

En shot vinäger och svamp – shoppinglista för de hetaste produkterna köket 2018

Avokadoolja. Oljan för 2018, och den som kan komma att putta kokosoljan från tronen.

Äppelcidervinäger. Gör comeback. Nu i form av bubblig dryck med sodavatten, eller som shot före en måltid. Finns nu på flaska, som kombuchan, för att hjälpa dina tarmbakterier, hålla dig mätt längre, ta upp näringsämnen och boosta din skönhet, och den tar sig även in i den stora alkoholfria trend vi ser. Kan också ingå i nya vuxna drycker, där man ersätter alkohol med chili eller vinäger för de som vill umgås utan berusning.

Funktionell svamp. Supertrendigt och anses balanserar, dämpar inflammation, kontrollerar blodsocker och hjälper även till att avlägsna gifter från kroppen.

Matchalatte och gurkmejalatte får sällskap av chagalatte och superfood mushroom chocolate.

Collagen. Ett av de trendigaste och renaste proteintillskotten. Collagen finns naturligt i leder, brosk och hud. Det läker tarm men har fått sig tillskrivet många hälsoeffekter för vår hud, immunsystem, sårläkning och anti ageing. Nu ska vi strö det i kaffet eller i smoothien, eller tas som tillskott. Genacol kapslar hittar du hos MiMic i Kristianstad och i vissa hälsokostbutiker.

Nyttigt kaffe. Kommande år vill vi att kaffe ska vara mer än en slät kopp. Drycken ska gärna beredas med proteinpulver, matcha eller varför inte blå alger?

Visa mer...
Matcha latte.
Foto: Ica
Matcha latte.

Matcha latte

Till en kopp behöver du:

2 dl mjölk (välj vilken sort som passar dig bäst. Den blir god med både havremjölk och soya)

1/2 dl vatten

1 tsk matchapulver (tepulver)

Bra matchapulver hittar du på Ohlssons Ost & Delikatesser och i hälsokostbutiker.

Gör så här:

Låt mjölken sjuda upp på medelhög värme i en kastrull.

Koka upp vattnet. Vispa ut matchapulvret i en mugg eller skål med vattnet tills det tjocknar något.

Häll i den varma mjölken och smaksätt eventuellt med honung eller agave sirap.

Smoothie.
Foto: Coop
Smoothie.

Smoothie Freaky green

Detta behöver du för fyra glas:

1 dl rucola eller spenat

1 dl frusen broccoli

1 urkärnad och skalad avokado

3 skalade kiwi

1 msk finriven färsk ingefära

5 dl drickfärdigt iste, gärna grönt eller äppeljuice

1 lime, finrivet skal och saft

Lägg alla ingredienserna i en blender och mixa till en slät smoothie. Alternativt lägg allt i en bunke och mixa slätt med en stavmixer. Häll upp i 4 stora glas.

 

Källa: Selmastories, Bonnier Fakta, Elle, Food & FriendsS