Feature

Fler trampar för klimatets skull

Kristianstad Artikeln publicerades

Cykelturer är en semesterklassiker som återupptäcks i klimatproblemens spår. Under en hel vecka i augusti kommer cyklister från när och fjärran att upptäcka allt från konst till dinosauriespår i nordöstra Skåne.

Projektledaren Erik Svedin susar över bron vid Naturum där Cykelturveckan invigs den 5 augusti.
Foto: Lasse Ottosson
Projektledaren Erik Svedin susar över bron vid Naturum där Cykelturveckan invigs den 5 augusti.

En cykelvecka om året brukar Cykelfrämjandet ordna, men i år har arrangemanget blivit både större och bredare. Från att vända sig främst till redan cykelfrälsta är tanken med Cykelturveckan i Kristianstad den 5-10 augusti att locka både ovana och vana cyklister, både besökare från andra delar av Sverige och nordostskåningar, både barnfamiljer och pensionärer.

Det vill projektledaren Erik Svedin göra genom att lägga rundorna till turistmål som Wanås konst och Hovdala slott. Han har jobbat med cykelturism i olika former i tio år och är övertygad om att besöksmålen i sig drar mer än själva cykelrundorna, hur vackra dessa än är.

500 deltagare under varje etapp hoppas Erik Svedin på.
Foto: Lasse Ottosson
500 deltagare under varje etapp hoppas Erik Svedin på.

Han vill också att alla i en familj ska känna att det finns något för dem. Därför kommer barnen att få egna aktiviteter, som djurolympiad på Ekenabben den 8/8. Även scouterna och orienteringsklubben Pan Kristianstad kommer att ordna aktiviteter för barn i Tivoliparken.

I Bromölla tror han att utgrävningen av dinosauriespår och aktiviteterna på Rebel Park kan locka barn och ungdomar.

– Vi kan aldrig sälja in Sydostleden. Det är de aktiviteter man vill göra som säljer. Vuxna får konst på Wanås och dryckeshistoria på Absolut Home, barnen får kossor, glass och dinosaurier. Hela familjen får sitt, säger Erik Svedin.

”Jag hoppas att fler ska cykla och upptäcka cykling som semesterform och våga prova lederna”, säger projektledaren Erik Svedin om Cykelturveckan.
Foto: Lasse Ottosson
”Jag hoppas att fler ska cykla och upptäcka cykling som semesterform och våga prova lederna”, säger projektledaren Erik Svedin om Cykelturveckan.

Tanken är att det ska vara enkelt att delta. Vilken cykel som helst duger. Det finns cykelreparatörer på plats både inför och under rundorna för att hjälpa till. Det viktigaste är att många vågar ge sig ut och prova lederna, tycker Erik Svedin.

– Jag tror inte att folk här förstår hur fantastiskt fint det är.

De senaste tre åren har han sett ett riktigt uppsving för cykling, inte minst på grund av klimatdebatten och att fler vill cykelsemestra på hemmaplan i stället för att flyga iväg.

Skåne är en del av landet som satsar mycket på cykelturism. I juni invigdes Sydkustleden mellan Simrishamn och Helsingborg som den tredje nationella cykelleden i Sverige efter Sydostleden och Kattegattleden.

Att Kristianstad blir navet för Cykelturveckan beror dels på att den aldrig varit i staden tidigare, dels på att kommunen varit väldigt engagerad.

Efter 80 mils cykling under veckan hoppas Erik Svedin att fler ska fortsätta trampa i vardagen och även upptäcka cykling som semesterform.

Tivoliparken blir navet under Cykelturveckan.
Foto: Lasse Ottosson
Tivoliparken blir navet under Cykelturveckan.

Fakta

Cykelturveckan

När: 5-10 augusti.

Var: Kristianstad, Wanås i Knislinge, Bromölla, Sölvesborg, Hässleholm och Åhus.

Vad: Tre olika cykelrutter varje dag, en kort, en mellanlång och en lång runda. Cyklar transporteras från Kristianstad eller tillbaka om man cyklar en etapp som inte börjar eller slutar i Kristianstad.

5/8: Invigning på Naturum Vattenriket i Kristianstad 17.00.

6/8: Cykelturer till Wanås i Knislinge. 09.00 Uppstart på scenen i Tivoliparken i Kristianstad. 10.00 Gemensam start med avstängd väg ut ur Kristianstad. 14.00–16.00 Bussresa tillbaka till Kristianstad ingår. 15.00–20.00 Aktiviteter i Tivoliparken.

7/8: Cykelturer till Bromölla/Sölvesborg. 08.00–10.00 Uppstart i Tivoliparken för långa och mellanlånga rundan. 10.00 Start i Bromölla för korta rundan. Från 11.00 Sölvesborgs eventområde. 14.00–16.00 Tåg från Bromölla. 15.00–20.00 Aktiviteter i Tivoliparken.

8/8: Cykelturer till Hässleholm. 08.00–10.00 Fri starttid i Tivoliparken för långa och mellanlånga rundan. 10.00 Start vid Hovdala slott för korta rundan, tåg tillbaka till Kristianstad för de som vill. 15.00–20.00 Naturum ordnar djurolympiad för barn på Ekenabben. 18.00 Musikaliskt strandhugg i Tivoliparken, där det också blir aktiviteter för barn.

9/8: Cykelturer till Åhus. 09.00 Gemensam start i Kristianstad på avstängda vägar ut ur staden. 12.00 Åhus eventområde. Buss tillbaka till Kristianstad på eftermiddagen eller cykling för de längre rundorna. 15.00–20.00 Aktiviteter i Tivoliparken.

10/8: Cykelturer i Kristianstad. 10.00 Upptäcktsorientering i Kristianstad där deltagarna planerar sina egna rutter mellan de checkpoints som är utplacerade i kommunen med Svenska Orienteringsförbundets app Hitta ut. 15.00 Utlottning av priser i Tivoliparken. 16.00 Avslutning i Tivoliparken.

Läs mer på www.cykelturveckan.se.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.