unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Folk frågar 'tröttnar du aldrig på burgare', men nej, det gör jag inte”

Sina starkaste matminnen fick Zahid Huskic från sin mamma och mormor. När han kom till Sverige från Bosnien 1993 utbildade han sig till kock. I dag driver han Bara burgare som fått toppbetyg på Tripadvisor.
Zahid Huskic startade Bara burgare för fyra år sedan.
Zahid Huskic startade Bara burgare för fyra år sedan.
Foto: Victor Lindstammer

1 Varför bestämde du dig för att satsa på just burgare?

– Jag hade tänkt länge på att starta något eget och väntade på rätt tillfälle och rätt grej. Det fanns ingenting sådant i närheten. Idén var att endast servera burgare och då blev namnet Bara burgare.

2 Vad är viktigast för att en burgare ska bli riktigt god?

– Jag gillar kvalitet och rena smaker, så att man känner vad man äter. Det ska vara enkelt och bra. Det har varit min tanke från början. Jag köper ekologiskt kött från Ragnar Johansson i Mjällby utanför Sölvesborg. Jag bakar själv allt bröd, gör egen ketchup, majonnäs och aioli.

3 Vad betyder tillbehören?

– Mycket. Det är verkligen viktigt, men de ska inte ta över. De ska passa ihop. Därför provar jag noga innan jag sätter det på menyn.

4 Hur kom det sig att du blev kock?

– Jag har alltid gillat mat. Mamma och mormor lagade god mat. Jag var mycket hos mormor och fick vara med henne i köket. Där fick jag känna doften av nybakat och lära mig olika smaker.

5 Vad lagade hon för mat?

– Bosnisk husmanskost, som grytor och burek, filodeg med olika fyllningar.

6 Var jobbade du innan du startade Bara burgare?

– Jag har praktiserat på Kippers källare och sedan jobbat på Araslövs golfkrog, Bykrogen i Österslöv och Bäckaskogs slott.

7 Hur har din meny ändrats sedan starten?

– Inte så mycket. Jag brukar ha veckans och månadens burgare med olika smaker. Det är populärt när jag gör burgare med kantareller eller tryffelkräm.

8 När har du mest gäster?

– Både luncher och kvällar. På fredagar och lördagar kan det vara folk hela dagen. Söndagar och måndagar är det stängt. Då förbereder jag mig för veckan som ska komma och får inspiration från naturen, kokböcker och matdokumentärer.

9 Varifrån kommer dina kunder?

– Både från Kristianstad och hela världen. Mest från Tyskland och Danmark men även USA, Norge och Finland. Och från norra Sverige. Jag har många stamkunder.

10 Varför tror du att det funkar med en renodlad hamburgerrestaurang?

– Enkelheten. Man ska koncentrera sig på en sak och hålla kvalitet.

11 Vilken typ av burgare äter du helst själv?

– Bara burgare med kött och bröd.

12 Var åt du den bästa burgare du fått?

– Här på Bara burgare! Jag har testat många burgare runt om i Sverige och utomlands för att få idéer, men hittills inte fått den inspiration jag sökt. Däremot har jag fått insikt om att jag kan fortsätta laga burgare på precis samma sätt som tidigare och lyssna på mina gäster och deras feedback.

13 Vilket är det vanligaste felet?

– Att den är överstekt, så att köttet blir torrt och inte smakar så mycket.

14 Hur får du inspiration?

– Jag brukar läsa igenom recensionerna på Tripadvisor för att få inspiration. Jag har fått 4,5 i betyg både 2018 och 2019. Man blir glad av det. Det är mest oset man klagat på, men vi har utökat med extra ventilation för att få ordning på det.

15 Vad för typ av mat lagar du hemma?

– Jag lagar gärna både bosnisk och svensk husmanskost. Det kan hända att jag lagar hamburgare. Folk frågar om ”tröttnar du aldrig på burgare”, men nej, det gör jag inte.

Fakta

Zahid Huskic

Ålder: 46 år.
Född: Prnjavor, Bosnien.
Bor: Edenryd.
Familj: Sambo Tanja Gorsek och dottern Izabella.
Yrke: Driver Bara burgare i Kristianstad.
Intressen: Vara i naturen, plocka svamp till exempel.
Äter helst: Burgare.
Dricker helst: Vatten och öl till maten.
Favoritingrediens: Salt och peppar.

Läs mer