Feature

”Före ”Eagles” ägde jag inte ett par gympadojor, bara boots och kostymskor”

Feature Artikeln publicerades

När Adrian Öjvindsson började synas som Ludde i SVT:s ungdomsserie ”Eagles” i våras växte hans Instagramskara från 400 till 12 000 följare. I höst har han spelat in säsong 2, men också gjort Häst-Harry i ”Guys and dolls” på Kristianstads teater. Vem är han bakom rollerna?

”Det är karaktärsgrejen jag gillar. Att gömma mig i en roll”, säger skådespelaren Adrian Öjvindsson.
Foto: Lasse Ottosson
”Det är karaktärsgrejen jag gillar. Att gömma mig i en roll”, säger skådespelaren Adrian Öjvindsson.

Hur kom du in på teaterspåret?

– Vet knappt själv. Jag har alltid gillat att imitera och så gick jag Kulturlägrets cirkusskola 2011 och tyckte det var väldigt kul. När jag skulle söka till gymnasiet ville jag bara ha något roligt.

Vilka reaktioner har du fått efter ”Eagles”?

– Direkt när det började var det galet. Jag fick stänga av notiser på telefonen. Jag gick från kanske 400 följare på Instagram till 12 000.

Hur var det?

– Väldigt kul. Det är mycket folk av alla åldrar som vill ragga, de tror att jag är karaktären på riktigt. Det är roligt men ändå nästan obehagligt.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Före ”Eagles” ägde jag inte ett par gympadojor, bara boots och kostymskor. Jag har mer gammaldags stil, inte kläder med tryck. Kavaj om jag ska var finklädd. Det är roligt att vara lite annorlunda. Jag började bry mig när jag gick på Slättängsskolan. Jag har alltid tyckt om gamla kostymer och hade kavaj, väst, skjorta och kravatt. Med mitt krulliga hår såg jag ut som Beethoven.

Det kräver mod.

– Jag brydde mig inte så mycket. Nu när jag har synts i flera karaktärer har min privata stil lugnat sig lite.

Ditt drömprojekt?

– En storslagen teaterföreställning ihop med Anton Salvin (skådespelare, manusförfattare och regissör). Vi vill göra den för Kristianstad. Det finns mycket musikal i stan men saknas ren och skär teater.

Om du har 20 minuter över …

– Somnar jag hela tiden, som när jag får fem minuter mellan tagningar. Det är så intensivt när man filmar. Läser jag inte så sover jag.

Fakta

Adrian Öjvindsson

Ålder: 19 år.

Född och bor: Kristianstad.

Yrke: Skådespelare.

Bakgrund: Gick estetiska programmet på C4-gymnasiet, med inriktning teater. Tog studenten i somras. Har medverkat i flera uppsättningar på Kristianstads Teater, senast under hösten i Underhållningspatrullens ”Guys and dolls” som Häst-Harry.

Slog igenom som skådespelare i våras med en av huvudrollerna i SVT:s ”Eagles”. Under hösten har säsong två spelats in. Den visas i SVT Play till våren. Nominerades också till Kristianstadsbladets Kultur- & nöjespris 2019.

Läser helst: Mycket klassiskt som Sherlock Holmes, Edgar Allan Poe, Tolkien, åt skräck- och sagohållet. Men också Star Wars. Jag läser aldrig något modernt som utspelar sig i dagens vardag, det känner jag ju redan till.

Aktuell: Ses med andra i Eagles-gänget i SVT/SR:s ”Musikhjälpen” den 12/12.

Visa mer...

Senaste gången du gapskrattade?

– När jag hjälpte en kompis till min pappa att spela in en film för att presentera sin Jokerbil. Det är kul att göra såna små grejor.

Senaste gången du grät?

– Under sista dagen av ”Eagles” säsong två. När vi ska göra gråtiga scener har sminkösen ett rör som hon blåser en med i ögonen och man börjar böla som en idiot.

Senaste gången du ljög?

– Ingen aning. Som skådespelare ingår det. Jag är nog en sån som ljuger för att slippa göra vissa saker, men jag hittar inte på grejer.

Senaste gången du dansade?

– Dansa är inte min grej men jag gör det ändå. I ”Guys and dolls” har vi ett nummer då jag kan koreografin men inte dansen i sig. Min danspartner kan knappt hålla sig för skratt.

Senaste gången du åt eller drack något riktigt onyttigt?

– Vet inte men jag älskar Dr Pepper. Det är det onyttigaste i min diet. Det dricker jag för ofta.

Senaste gången du shoppade?

– Beställde jag en bok på nätet men jag tycker mer om att gå på secondhand. Då kan man inte tveka, det är nu eller aldrig. Jag har många knasiga grejer hemma, en gavelritning av Kristianstads teater, en Shakespearebyst, rustningar som jag tyckte var väldigt kul att bygga tidigare.

Senaste gången du kramades?

– Tror det var i går när Anton (Salvin) skulle dra hem.

Senaste gången du dejtade?

– Det håller jag hemligt. En kompis sminkade mig som drag till en photoshoot och då fick jag många kommentarer om jag var bi eller gay. Men jag svarar inte på sånt.

Foto: Lasse Ottosson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.