GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gourmetmiddag hemma hos kocken

Bara några kilometer utanför Kristianstad men ändå mitt ute bland sädesfälten ligger Hemma på Sörgården. Här lagar Jonathan Nordström femrätters efter säsong.
Balsby • Publicerad 25 juni 2020
Jonathan Nordström flyttade till Sörgården med sin sambo för sju år sedan. Nu driver han restaurang där.
Jonathan Nordström flyttade till Sörgården med sin sambo för sju år sedan. Nu driver han restaurang där.
Foto: Hanna Franzén

Han hade jobbat som kock och köksmästare på en rad restauranger, bland annat i Åhus och på Bäckaskogs slott, när han bestämde sig för att starta eget hemma.

På det viset kan han både laga precis vad han själv vill och få mer tid för familjen som finns bara några steg bort. I sitt eget kök följer han säsongerna och sina egna instinkter. Allt från vilt som han själv fällt till närodlade grönsaker och kryddor från egna köksträdgården.

Ofta i nya spännande kombinationer, som inlagd kålrot och gravade ramslöksblommor. Eller delar av djuret som ofta inte används, som grillad dovhjortstunga.

Minst fem rätter på menyn. Tio till tolv personer får plats runt bordet. Ofta familjer eller kompisgäng men också jobbsällskap. Själv står han och lagar mat på andra sidan köksön, familjärt och nära.

– Det känns verkligen som att det är hemma hos och det är det jag vill, säger Jonathan Nordström.

Skylten hittade Jonathan Nordström i ett uthus. Så fick han veta vad gården hette.
Skylten hittade Jonathan Nordström i ett uthus. Så fick han veta vad gården hette.
Foto: Hanna Franzén

Den 1 augusti 2019 öppnade han. Vissa sällskap har kommit tillbaka fem gånger sedan dess.

Många tar cykeln från Kristianstad eller bilen från Åhus, men han har också lite mer långväga gäster från Hässleholm, Sölvesborg och före coronarestriktionerna även från Stockholm och Europa.

– Just när vi hade öppnat kom tyskar som hade hyrt rum i Balsby och åkte hit på chans. De bokade bord till dagen efter och hade med sig en tjej från Brasilien och en från Australien i sällskapet.

Men vill man vara säker på att få bord måste man gå in på webbsidan och kolla vilka datum han har öppet. Det varierar från vecka till vecka.

Tack vare att han tar så få gäster åt gången och ofta familjer och slutna sällskap har han klarat sig bra under coronakrisen och kände bara av en dipp i mars.

Den här sommaren har han också ett trädäck dit gästerna kan gå och dricka drinkar före middagen eller sträcka på sig och ta luft mellan rätterna. Och titta ut över vajande sädesfält mellan Nosaby och Balsby.

På Sörgården följer Jonathan Nordström sina egna instinkter fullt ut när han lagar mat.
På Sörgården följer Jonathan Nordström sina egna instinkter fullt ut när han lagar mat.
Foto: Hanna Franzén
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.