unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hälsa hösten med en härlig gryta

Det är säsong för gryta igen. Min favorit är persisk gryta med mycket smak medan andra i familjen gillar de klassiska smakerna i burgundisk gryta bäst. Hitta din egen favorit. Rostade rotfrukter är goda till både burgundisk gryta och gryta med jordärtskockor.

Snabb burgundisk gryta

Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Foto: Tommy Svensson

Alla de goda smakerna finns där men grytan behöver inte koka i timmar, bara 10 minuter för att bli klar.

4 portioner

140 g tärnad bacon

10 röda steklökar

150 g champinjoner

1 msk smör

500 g lövbiff

salt, peppar

3 msk tomatpuré

2 dl rödvin

2 dl vatten

2 msk kalvfond

2 lagerblad

1 tsk ljus sirap

1 msk maizena majsstärkelse

Garnering:

timjan

Gör så här:

1. Stek baconet tills det börjar släppa ifrån sig fett. Skala och lägg i steklök och ansade champinjoner. Stek tills baconet är klart och lägg upp på en tallrik.

2. Strimla lövbiffen. Lägg i smöret i stekpannan och stek biffen. Tillsätt tomatpuré och bryn den en minut.

3. Späd med vin, vatten, fond, lagerblad och sirap. Lägg i lökarna och småkoka i 10 minuter.

4. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och red av. Lägg i champinjoner och bacon och smaka av. Strö över timjan.

Persisk kyckling med saffransris.
Persisk kyckling med saffransris.
Foto: Tommy Svensson
Saffranskyckling
Saffranskyckling
Foto: Tommy Svensson

Persisk kyckling

En smakrik kyckling som serveras med saffransris.

4 portioner

Ugn: 175°

600 g kycklingfilé eller lårfilé

10 dadlar

10 steklökar

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen ingefära

1/2 tsk malen kardemumma

1 tsk salt

1 msk olivolja

saften av 1 citron

2 vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

Saffransris:

2 dl basmatiris

1 msk smör

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 g saffran

5 dl vatten

1 tsk salt

2 msk hackad persilja

1/2 granatäpple

1/2 dl sötmandel

Gör så här:

1. Dela varje kycklingfilé i tre bitar. Kärna ur dadlarna och skala steklöken.

2. Blanda gurkmeja, ingefära, kardemumma, salt, olja, citronsaft, riven vitlök och sambal oelek.

3. Vänd runt kycklingen i kryddblandningen i en form. Lägg i steklök och dadlar och baka i ugn i ca 30 minuter tills kycklingen är klar.

4. Skala och hacka lök och vitlök till saffransriset. Fräs all lök, ris och saffran i smör. Späd med vatten och småkoka under lock i ca 10 minuter tills riset är klart.

5. Fluffa upp riset med en gaffel och blanda i persilja, granatäppelkärnor och hackad mandel. Servera till kycklingen.

Köttfärsgryta med chorizo.
Köttfärsgryta med chorizo.
Foto: Tommy Svensson

Köttfärsgryta med chorizo

Allt i en gryta, praktiskt till lunchlådan.

6 portioner

500 g nötfärs

2 msk smör

2 chorizo

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl tomatpuré

2 tsk paprikapulver

2 palsternackor

1 röd paprika

1 orange paprika

6 potatisar

8 dl vatten

2 köttbuljongtärningar

1 lagerblad

salt, peppar

Gör så här:

1. Fräs färsen smulig i smör i en gryta. Skiva korven och låt fräsa med.

2. Skala och hacka lök och vitlök och fräs den, tomatpuré och paprikapulver med färsen.

3. Skala och skiva palsternackorna. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och tärna potatisen. Lägg ner allt i grytan och späd med vatten, buljongtärningar och lagerblad. Koka under lock i 15 minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med bröd eller sallad. En klick créme fraiche till är gott.

Fläskfilé med jordärtskockor

Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Fläskfilégryta med jordärtskockor.
Foto: Tommy Svensson

Servera grytan med rostade rotfrukter och syltad pumpa.

4 portioner

600 g fläskfilé

salt, peppar

1 msk smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

150 g champinjoner

1 tsk dragon

2 dl vitt vin

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

2 msk kycklingfond

1 msk dijonsenap

200 g jordärtskockor

1 msk maizena redning

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär i 2–cm tjocka skivor. Bryn köttet i smör i stekpanna och krydda med salt och peppar.

2. Skala och hacka lök och vitlök och låt fräsa med. Ansa champinjonerna och fräs tillsammans med löken.

3. Strö över dragon och späd med vin, vatten, grädde, fond och dijonsenap och koka upp.

4. Skala jordärtskockorna och dela på mitten. Lägg ner i grytan och koka i 15 minuter. Red av och smaka av grytan.

Rostade rotfrukter

4 portioner

Ugn: 225°

400 g potatis

300 g gulbetor

300 g morötter

300 g palsternacka

3 msk rapsolja

salt, peppar

1 msk dill

Gör så här:

1. Skala potatis, gulbetor, morötter och palsternacka. Skär i bitar, klyftor och stavar.

2. Blanda rotfrukterna med olja, salt och peppar och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 40 minuter tills de är mjuka och fått färg. Strö över dill.

Syltad pumpa

4 portioner

300 g pumpakött

4 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 dl ättiksprit 12%

1 kanelstång

5 kryddnejlikor

1 lagerblad

Gör så här:

1. Tärna pumpaköttet. Koka upp vatten, socker, ättika, kanelstång, nejlikor och lagerblad och småkoka i 5 minuter.

2. Lägg i pumpaköttet och koka i 10 minuter. Häll upp på en burk och sätt på lock. Låt dra minst ett dygn innan servering.

Fler recept på höstgrytor hittar du här: Höstgrytor

Läs mer

Debatt: God omsorg kräver också nytänkande

KD. Svar på Anders Tell och Kristina Lindbåges debattartikel.
Debatt: God omsorg kräver också nytänkande

Replik: Märklig vurm för franska som skolval

SD-inlägg. Man blir lätt lurad av syftet med Annelie Fälth Simonssons (SD) insändare.
Replik: Märklig vurm för franska som skolval

Brott: Man rånad och misshandlad av flera gärningspersoner

Nyheter. Polisen larmades om ett bråk på Österäng, sent på torsdagen.
Arkivbild.

Johan Nilsson spräckte hakan: ”Jag spelar mot HK Malmö”

Handboll. Önnereds matchläkare häftade ihop skadan.
Johan Nilsson spräckte hakan: ”Jag spelar mot HK Malmö”

IFK körde över Önnered – Markus Olsson visade klass

Handboll. Femteplatsen finns inom räckhåll inför sista omgången.
IFK körde över Önnered – Markus Olsson visade klass

IFK säkrade sjätteplatsen – fick nyckelspelare skadad

Handboll. På lördag spelas sista omgången av Handbollsligan.
IFK säkrade sjätteplatsen – fick nyckelspelare skadad

Lärare misstänks ha onanerat framför elever under digital lektion

Anmälan. Unga tonåringar chockades av upplevelsen.
Lärare misstänks ha onanerat framför elever under digital lektion

Trafikolycka: Cyklist påkörd – hamnade under bilen

Kristianstad. En person är förd till sjukhus.

Vibys mästerkock tävlar igen – första programmet sändes på måndagskvällen

Feature. Jennie Walldén är dubbelt aktuell.
Vibys mästerkock tävlar igen – första programmet sändes på måndagskvällen

Ta hand om dina äpplen – här är recept för sött och salt

Feature. Vi bjuder på några favoriter så här i hösttider.
Ta hand om dina äpplen – här är recept för sött och salt

Torparliv eller cocktailskola

Hemestra 2020. Några av sommarens upplevelser får du på museum.
Torparliv eller cocktailskola

SVT-profilens tips: ”Hemligheten är att ta ett steg i taget”

Hemestra 2020. Fyra odlingsproffs berättar om sina trädgårdsrutiner och hur man kommer igång.
SVT-profilens tips: ”Hemligheten är att ta ett steg i taget”