Annons

Här kan du fika, festa och äta i Åhus i sommar

Med en historia som bygger på glass, tobak och sprit är Åhus ett självklart ställe för sommarens njutningar. 2019 slås alla rekord med härliga restauranger, caféer och glassbarer för ditt after beach-häng.
Åhus • Publicerad 22 juni 2019 • Uppdaterad 10 juli 2019
Franska bakverk.
Franska bakverk.
Baron i gamla Handelsbaren.
Baron i gamla Handelsbaren.

Borta bra men Åhus bäst

Under våren har åtta gästrum på Åhus Gästis förvandlats till showroom.
Under våren har åtta gästrum på Åhus Gästis förvandlats till showroom.
Åhus Gästis
Åhus Gästis
Åhus Gästis.
Åhus Gästis.

Det är svårt att missa årets designsatsning på Åhus Gästgivaregård. Och precis så skall det vara, för här har man gjort så mycket rätt när man som Thomas Holm, varumärkesansvarig på Ateljé Lyktan vänt sig till en lokal gästgivargård från 1700-talet och tillsammans med inredare och flera andra lokala företag skapat showroom av åtta hotellrum som är möjliga att boka och har öppet stora delar av året.

Therese och Anders Nilsson som driver Åhus Gästis blev både överraskade och glada över samarbetet.

Annons

– Det är en möjlighet att visa upp oss för gäster som aldrig hade kommit till oss annars och en chans att visa upp Åhus, säger Therese Nilsson.

När de tog över Åhus Gästis 2013 hittade de gamla Lyktanlampor i förrådet, exempelvis Bumlingar, som de valde att lyfta fram. Därför tycker Therese Nilsson att det känns extra roligt att Ateljé Lyktan ska sätta sin prägel på flera rum. Kanske blir det till och med så att ”citytrenden” med att bo på hotell i den egna staden eller byn kommer bli en uppskattad upplevelse även för mat- och designintresserade Åhusbor.

– Alla rum är unika och har ett eget formspråk. Jag vill att det ska bli en wow-upplevelse för gästen som ska bo i rummet, så jag har verkligen tagit ut svängarna och använt mycket färg och form, säger inredningsstylisten Lena Nyholm, känd från bland annat "Så mycket Bättre”.

Nygammalt och havsnära

Seaside Garden.
Seaside Garden.
Åhus Seaside Garden, Åsa Sivtoft.
Åhus Seaside Garden, Åsa Sivtoft.Foto: Tommy Svensson
Åhus Seaside Garden, Åsa Sivtoft.
Åhus Seaside Garden, Åsa Sivtoft.Foto: Tommy Svensson

Gänget bakom ”Bistron” har flyttat en kort bit och jobbar nu under Åhus Seasides flagg. I påskas var det premiär för Seaside Garden och under sommaren är det öppet varje dag med två olika menyer, för dag- och kvällstid.

Pizzorna från tiden på Bistron har flyttat med, räkfrossan som blivit en tradition på hotellet finns kvar och vi gillar lite extra att nästan allt på menyn dessutom går att få glutenfritt. Närheten till havet är ju alltid lika fint!

Pride och bubbel på Finest

Åhus Finest.
Åhus Finest.
Åhud Finest har utökat med vinbar.
Åhud Finest har utökat med vinbar.
Pizza.
Pizza.
Förfest den 27 juni.
Förfest den 27 juni.

Med fler platser ute, lite mer restaurang än butik, en vinbar och ny meny är Åhus Finest mer än redo för sommaren. 2019 är det öppet längre på kvällarna, det serveras lyxig bubbelbrunch varannan lördag och den 27 juni är det Pre Prideparty med Linus Sandahl som dj. Om det absolut roligaste med att driva Åhus Finest säger ägaren Johanna:

– Att jobba med min drivna personal och alla härliga gäster. Personalen är alltid med på alla galna idéer och tycker det är jätteroligt.

Fransk på Köpmannagatan

Macarons, så franskt det blir.
Macarons, så franskt det blir.
Macarons finns i många smaker.
Macarons finns i många smaker.
Croissant, ännu ett franskt bakverk.
Croissant, ännu ett franskt bakverk.
Alexandre Albaret har tagit över Bahlsam living & café.
Alexandre Albaret har tagit över Bahlsam living & café.

Tidigt i våras blev det klart att Bahlsam living & café blir Café Alexandre som drivs av krögaren Alexandre Albaret som också har Café Årum på Naturum i Kristianstad. Alexandre har tidigare har jobbat på Bäckaskogs slott, Ales stenar med Anders Wendel, Kiviks hotell och drivit cateringfirman Le Citron Vert.

Om första sommaren i Åhus och sitt nya projekt berättar Alexandre:

– Vi kommer att ha öppet varje dag mellan 08-19.00 med caférätter som smörgåsar, sallader och pajer. Det kommer bli mycket fransk och du kommer kunna sitta både ute och inne. Det är ett riktigt franskt café och konditori där allt bakas på plats. Vi har en så duktig fransk konditor som kommer se till att alla klassiker kommer finnas; som brioche, pain au chocolat, macarons och olika bakelser.

Kristianstadsfavorit på Bryggeriet

Lokal öl.
Lokal öl.
Råbiff.
Råbiff.
lokal öl med tilltugg på Åhus bryggeri.
lokal öl med tilltugg på Åhus bryggeri.
Annons

Jessica Kilis som under många år var en matprofil i Kristianstad med Hesslebaren har nu flyttat sin erfarenhet till Åhus Bryggeri och Restaurang.

– Visst saknar jag Hesslebaren men det är så gemytligt här också med en mysig bakgård, det egna ölet, och många av stammisarna från stan har hittat ner. Vi kommer ha öppet alla dagar i veckan mellan 16-23 och ny sommarinspirerad meny med smörrebröd, räklådor, fish & chips och tatar på både lax och ox. Det egna ölet säljer vi mest på tapp både ute och inne. Det kommer bli många olika sorters provningar, av öl såklart men också snaps, vin och rom.

När du är i Åhus missa inte heller...

Att strosa längs Köpmannagatan och svänga förbi Nya konditoriet för något nybakat och hälsa på charmigaste stammisarna.

Att testa goda glasställen som Torgkiosken och Tre kulor med den lokalproducerade Otto Glassen, samt Pråmen och Glassbåten som du hittar längs hamnpromenaden.

Ribs på Åmund.
Ribs på Åmund.
Åmund.
Åmund.

Åmund som med sina ribs alltid kvalar in på Skåneguider över måsten under sommaren. Ribsen är verkligen magiskt goda, men missa inte heller deras klassiska röding och grädd- och vinkokta musslor.

Rökerierna! Som det finns flera av i Åhus och Yngsjötrakten. Köp med dig till stranden eller få lite härligt häng på ställenas uteserveringar.

My EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons