Annons
Feature

Härlig vårfest med grönt citron och lite extra av den goda såsen

Snart är det påsk och då kan det passa fint att bjuda på middag med lax och krossad potatis. Såsen är helt gudomlig så gör gärna lite extra. Avsluta med en enkel citronpaj som görs på lemoncurd och toppas med läckra marshmallows.
Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 25 mars 2020
Foto: Lasse Ottosson

Laxrilette med rosépeppar

Små munsbitar som kan förberedas en stund innan servering. Salladsbladet gör att kavringen inte blir kladdig.

16 bitar

Annons

150 g varmrökt lax

100 g färskost

1/2 dl hackad persilja

1 tsk mortlad rosépeppar

1 tsk finrivet citronskal

4 skivor kavring

4 salladsblad

Garnering:

Rosépeppar, persilja

Gör så här:

Annons

1. Ta bort skinnet från laxen och mosa köttet grovt med en gaffel. Blanda i färskost, persilja, rosépeppar och citronskal.

2. Kantskär kavringen och rosta brödskivorna. Dela varje i fyra rutor. Lägg på en bit salladsblad och toppa med laxrilette. Garnera med krossad rosépeppar och persilja.

Foto: Lasse Ottosson

Vårsallad med kräftstjärtar

4 portioner

100 g morot

150 g sockerärter

250 g grön sparris

10 rädisor

1 burk kräftstjärtar, 360 g

4 kokta ägg

65 g babyspenat

Annons

krasse

Sås:

2 dl crème fraiche

30 g finriven parmesanost

2 msk hackad basilika

salt, peppar

Gör så här:

1. Skala och strimla moroten fint. Ansa sockerärterna. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela den i tre bitar.

2. Koka morötter och sparris i tre minuter och sockerärterna i en minut. Spola dem kalla i kallt vatten och låt rinna av.

3. Ansa rädisorna och skiva dem tunt. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och dela äggen.

Annons

4. Lägg upp spenaten på ett fat och lägg på morötter, sockerärter och sparris. Toppa med kräftstjärtar och delade ägg. Strö över rädisor och klipp över krasse.

5. Rör samman crème fraiche, parmesanost och basilika. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till salladen.

Foto: Lasse Ottosson

Krossad potatis, lax och sandefjordsås

En enkel festrätt med en fantastiskt god sås. Servera gärna med ärter eller sockerärter till.

4 portioner

4 bitar laxfilé, á 120 g

salt, peppar

2 msk smör

700 g delikatesspotatis

4 skivor vitt bröd

2 msk olivolja

Annons

500 g räkor med skal

4 salladslökar

dill

Sås:

1 dl crème fraiche

1 dl vispgrädde

100 g smör

finrivet skal av 1/2 citron

Ugn: 200°

Gör så här:

Annons

1. Koka potatisen och låt ånga torr. Kantskär brödskivorna och dela dem i tärningar. Blanda dem med olja och rosta i ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

2. Skala räkorna. Skölj och strimla salladslöken.

3. Torka laxbitarna och krydda dem med salt och peppar. Stek laxen i smör på medelvärme ca 5 minuter per sida.

4. Koka upp crème fraiche och grädde. Lägg i smöret i bitar och koka ihop såsen ett par minuter. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

5. Lägg upp potatisen på ett fat och krossa dem med en gaffel. Lägg på laxen och strö över räkor, salladslök och dill. Ringla över lite av såsen och servera resten bredvid.

Foto: Lasse Ottosson

Lemoncurdpaj med marshmallows

En krämig paj med mycket citronsmak. Gott med en klick grädde till.

6 bitar

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

Annons

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 ägg

Fyllning:

1 burk lemoncurd, 320 g

1 dl vispgrädde

4 äggulor

1 tsk vaniljsocker

1 dl minimarshmallows

Ugn: 200°

Annons

Gör så här:

1. Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Nagga degen och ställ formen i frysen i 1 timme.

3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Vispa samman lemoncurd och grädde till en slät smet. Rör i äggulor och vaniljsocker och häll fyllningen i formen.

4. Grädda pajen i 15 minuter. Strö över marshmallows och grädda i 5 minuter till. Passa så den inte bränns. Låt pajen svalna och stanna innan den serveras med vispgrädde.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons