Härlig vårfest med grönt citron och lite extra av den goda såsen
Laxrilette med rosépeppar
Små munsbitar som kan förberedas en stund innan servering. Salladsbladet gör att kavringen inte blir kladdig.
16 bitar
150 g varmrökt lax
100 g färskost
1/2 dl hackad persilja
1 tsk mortlad rosépeppar
1 tsk finrivet citronskal
4 skivor kavring
4 salladsblad
Garnering:
Rosépeppar, persilja
Gör så här:
1. Ta bort skinnet från laxen och mosa köttet grovt med en gaffel. Blanda i färskost, persilja, rosépeppar och citronskal.
2. Kantskär kavringen och rosta brödskivorna. Dela varje i fyra rutor. Lägg på en bit salladsblad och toppa med laxrilette. Garnera med krossad rosépeppar och persilja.
Vårsallad med kräftstjärtar
4 portioner
100 g morot
150 g sockerärter
250 g grön sparris
10 rädisor
1 burk kräftstjärtar, 360 g
4 kokta ägg
65 g babyspenat
krasse
Sås:
2 dl crème fraiche
30 g finriven parmesanost
2 msk hackad basilika
salt, peppar
Gör så här:
1. Skala och strimla moroten fint. Ansa sockerärterna. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela den i tre bitar.
2. Koka morötter och sparris i tre minuter och sockerärterna i en minut. Spola dem kalla i kallt vatten och låt rinna av.
3. Ansa rädisorna och skiva dem tunt. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och dela äggen.
4. Lägg upp spenaten på ett fat och lägg på morötter, sockerärter och sparris. Toppa med kräftstjärtar och delade ägg. Strö över rädisor och klipp över krasse.
5. Rör samman crème fraiche, parmesanost och basilika. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till salladen.
Krossad potatis, lax och sandefjordsås
En enkel festrätt med en fantastiskt god sås. Servera gärna med ärter eller sockerärter till.
4 portioner
4 bitar laxfilé, á 120 g
salt, peppar
2 msk smör
700 g delikatesspotatis
4 skivor vitt bröd
2 msk olivolja
500 g räkor med skal
4 salladslökar
dill
Sås:
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
100 g smör
finrivet skal av 1/2 citron
Ugn: 200°
Gör så här:
1. Koka potatisen och låt ånga torr. Kantskär brödskivorna och dela dem i tärningar. Blanda dem med olja och rosta i ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
2. Skala räkorna. Skölj och strimla salladslöken.
3. Torka laxbitarna och krydda dem med salt och peppar. Stek laxen i smör på medelvärme ca 5 minuter per sida.
4. Koka upp crème fraiche och grädde. Lägg i smöret i bitar och koka ihop såsen ett par minuter. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
5. Lägg upp potatisen på ett fat och krossa dem med en gaffel. Lägg på laxen och strö över räkor, salladslök och dill. Ringla över lite av såsen och servera resten bredvid.
Lemoncurdpaj med marshmallows
En krämig paj med mycket citronsmak. Gott med en klick grädde till.
6 bitar
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 ägg
Fyllning:
1 burk lemoncurd, 320 g
1 dl vispgrädde
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 dl minimarshmallows
Ugn: 200°
Gör så här:
1. Blanda samman mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Nagga degen och ställ formen i frysen i 1 timme.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Vispa samman lemoncurd och grädde till en slät smet. Rör i äggulor och vaniljsocker och häll fyllningen i formen.
4. Grädda pajen i 15 minuter. Strö över marshmallows och grädda i 5 minuter till. Passa så den inte bränns. Låt pajen svalna och stanna innan den serveras med vispgrädde.