unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Avdelningararrow-down
 2. Orterarrow-down
 3. E-tidning
 4. Söksearch
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down
 3. Tipsa oss!
 4. Kundcenter

”Hemligheten är att ta ett steg i taget”

Tv-profilen och stylisten Malin Persson ger sina bästa trädgårdstips.
Odlingsglädje.
Odlingsglädje.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Malin Persson är programledare i SVT:s "Trädgårdstider" och bloggar om trädgård.
Malin Persson är programledare i SVT:s "Trädgårdstider" och bloggar om trädgård.
Foto: Linda Persson

1. Vad är det första du gör när du kommer ut i trädgården?

– Jag går en liten runda och inspekterar och konstaterar hur läget är i trädgården. Vad behöver vattnas? Finns det några slemmiga snigelspår? Något som behövs klippas kanske? Sen älskar jag att plocka blommor i trädgården som jag tar in och ställer i en liten vas i köket. Egenodlade snittblommor är höjden av lyx för mig!

2. Vad tycker du är ett måste i trädgården?

– En trädgård kan se väldigt olika ut men jag tycker att det måste finnas plats både för ätligt och för vackra blommor! Helst blandar jag ätligt och blommor som i en fransk “potager" där blommor och grönsaker bildar ett romantiskt samspel. Jag älskar att samodla och blommorna attraherar dessutom en massa pollinerare som bin och fjärilar som ökar skörden av både frukt och bär.

3. Vilka är dina bästa tips för de som just skaffat en trädgård och inte vet var de ska börja?

– Börja med att fråga dig själv frågan hur du vill använda din trädgård. Vill du ha trädgården lättskött med stenläggningar där du slipper klippa gräsmattor och jaga ogräs eller drömmer du om en blomstrande klassisk engelsk trädgård med en perennrabatt och en massa vackra rosor?

Börja med att skissa upp dina planer för hela trädgården och bryt sen ner projektet i mindre delar. Ta hjälp av någon som har koll på trädgård. En bra grej är att prata med grannar och se vad som trivs hos dem. Hemligheten är att ta ett steg i taget, en riktigt fin trädgård tar många år att bygga upp.

4. Hur skapar man en trevlig plats för att må bra?

– Viktigt att lägga din ambitionsnivå med trädgården på en rimlig nivå. Trädgård ska vara kul och det får inte vara förknippad med en massa måsten.

Skapa en liten oas i trädgården där du bäddar med mysiga kuddar och dynor, häng upp en ljusslinga, tänd en pit fire och njut av att vara ute i den friska luften.

Malin Persson är stylist, redaktör, bloggare och programledare i SVT:s ”Trädgårdstider”. Kommer från Osby, bor i Limhamn. Har jobbat som modell över hela världen, drivit en bokbar i Rom och renoverat och inrett fastigheter både i Italien och Sverige.

Malin Persson.
Malin Persson.
Foto: Linda Persson

”Glöm inte att se det lilla”

Ing-Marie Inka Johansson, Hammar.
Ing-Marie Inka Johansson, Hammar.
Foto: Tommy Svensson

Ta vara på det som redan finns och framför allt, njut medan du låter trädgården växa fram! Tips från trädgårdsinspiratören Ing-Marie ”Inka” Johansson.

1. Vad är det första du gör när du kommer ut i trädgården?

– Det första jag gör när jag kommer ut på morgonen är att ha en plats att sitta på och njuta in den nya trädgårdsdagen. Kollar av krukor och rabatter om det behöver vattnas innan solen värmer på.

2. Vad tycker du är ett måste i trädgården?

– Det viktigaste i vår trädgård är blommande, doftande växter som avlöser varandra under sommaren. Höstens växter får gärna ha varierande, vackra blad. Ett litet grönsaksland med sådant som man kan äta direkt från landet, som rädisor, sallad, kål, morötter, tomat och gurka. I år har vi snöat in på nya fruktträd.

3. Vilka är dina bästa tips för de som just skaffat en trädgård och inte vet var de ska börja?

– Finns det redan en gammal trädgård i ditt nyköpta hus är det bra att ta vara på växterna som finns där. De kan vara flyttbara till en annan del av trädgården, där du vill ha dem. Börja gärna skapa din nya trädgård i en rund/oval eller kantig rabatt som du kan gå runt, då kan du köpa lite olika höjd på växterna och ändå se dem från olika håll. Sedan kan du bygga på med gångar och fler rabatter eller gräsmatta runt din första form.

4. Hur skapar man en trevlig plats för att må bra?

– För att må gott i trädgården, ha kul när den växer fram, glöm inte att se det lilla under tiden. Knoppar som slår ut, fågelungarna som lämnar fågelholkarna, bi och humlor som samlar pollen. En trädgård skänker ju glädje åt så många. Var nöjd med det som just du skapar. Se till att du har flera sittplatser där du kan njuta.

Till sist. En trädgård är där allt är just nu och här. Så känn inga måsten.

Ing-Marie ”Inka” Johansson är trädgårdsinspiratör, föreläser om trädgård och tar emot trädgårdssällskap hemma i Hammarslund.

"Börja med njutplatsen”

Ulrika Sommar, trädgårdsdesigner med sommarhus i Yngsjö.
Ulrika Sommar, trädgårdsdesigner med sommarhus i Yngsjö.
Foto: privat

Skaffa en stol och en anteckningsbok. Flytta sedan runt i trädgården och känn, se och lukta för att veta hur du vill ha din trädgård. Det är trädgårdsarkitekten Ulrika Sommars tips till nyblivna trädgårdsägare.

1. Vad är det första du gör när du kommer ut i trädgården?

– Det första jag gör när jag kommer hem är att gå en runda och se vad som hänt sen sist vi sågs. Just nu sker scenförändringar varje timme och man vill inte missa de växter som kanske bara blommar en dag.

– Jag har mitt kontor i min trädgård men just nu jobbar jag ju mest ute och skapar nya trädgårdar. När jag kommer hem på kvällen slår jag mig ofta ner en stund och bara tittar ...

2. Vad tycker du är ett måste i trädgården?

– I min trädgård kan jag inte vara utan de växter jag samlat och fått av kära närstående, trädgårdsvänner, släktingar och proffsiga odlare. Dem har jag samlat under mitt gamla Åkeröäpple från slutet av 1800-talet.

– Varje sådan växt som planterats hos mig är känslosamma minnen som jag vårdar ömt, umgås med och återser varje vår/säsong. Växter är jättebra presenter!

– Till exempel Dicentra formosa, fänrikshjärtan som jag fått från min mosters gamla trädgård i Skövde. Min pappa var fänrik där när mina föräldrar blev mina, så min moster tyckte de skulle föröka sig fint här hos mig, och det har de sannerligen gjort.

– Min läromästare Helge Lundström kom till mig en gång på min födelsedag och packade upp ett rör han haft med sig på flyget med två stycken lökar av vildtulpaner. ”De här kommer alltid att blomma på din födelsedag den 27 maj”, sa han triumferande. I dag har de förökat sig och lyser illrött i skuggan invid den knotiga stammen. Helge finns inte, men han lever här hos mig och hans härliga smittande skratt förmedlas av de här glada tulpanerna.

– En trädgård är inte en trädgård om det inte finns träd eller buskar. De här tycker jag är värda att plantera: Malus paradisäpple, ”professor Sprenger”, vacker blomning och jättefina frukter, passar i mindre trädgård. Ulmus X hollandica ”Jacqueline Hillier”, en sådan fick jag i present av Claerens som driver Sveriges bästa trädodling Billbäcks. Viburnum farreri ”Charles Lemont”, hybridkejsarolvon, doftar och blommar magiskt februari-april. Viburnum Furcatum, japanskt gaffelolvon, magiskt litet träd. Blommor, grenar blad, höstfärg, vill stå i skugga.

3. Vilka är dina bästa tips för de som just skaffat en trädgård och inte vet var de ska börja?

– Skaffa en stol och en anteckningsbok. Flytta runt stolen på olika platser och umgås med din trädgård under en säsong. Känn. Se. Lukta. Upplev. Anteckna hur det blåser, var det är skönt att sitta, vad som är vackert att titta på (även hos grannen) och vad som retar dig.

– Börja sedan fundera över vad du saknar/behöver. Gör en plan. Köp inga växter förrän du har en plan. Börja med njutplatsen. Det är den som får dig att vilja gå ut. Väl där börjar du automatiskt att vilja skapa ditt paradis.

4. Hur skapar man en trevlig plats för att må bra?

– Du trivs när du ställt dig ovan frågor.

Ulrika Sommar är trädgårdsarkitekt i Saltsjöbaden och har sommarhus i Yngsjö.

”Drömmen är en trädgård där något alltid blommar”

Pernilla Nilsson, frilansande stylist inom inredning och trädgård. Driver bloggen Dona. Från Hässleholm.
Pernilla Nilsson, frilansande stylist inom inredning och trädgård. Driver bloggen Dona. Från Hässleholm.
Foto: Ellinor Gustavsson/ELG-photo

Satsa på det du gillar, så att trädgården inte känns för krävande. Det är ett av tipsen från stylisten Pernilla Nilsson som just nu planerar en trädgård från grunden för första gången.

1. Vad är det första du gör när du kommer ut i trädgården?

– Dricker kaffe! Jag älskar att gå ut i trädgården med en kopp kaffe i handen, gärna direkt på morgonen. Det räcker fint att sitta ner en stund på trappan och bara njuta.

– För första gången på många år är vi tillfälligt utan egen trädgård, då vi sålt vårt hus och börjat bygga en ny husdröm. Under byggtiden bor vi i en liten lägenhet, men tack och lov är det på landet med möjlighet att komma rakt ut i grönskan. Jag hade verkligen saknat dessa stunder annars.

2. Vad tycker du är ett måste i trädgården?

– Jag tycker om att kunna plocka med mig en enkel bukett till köksbordet, så drömmen är en trädgård där något alltid blommar. Men även det ätbara är viktigt för mig. Odling behöver dock inte vara komplicerat eller avancerat.

– Jag förodlar inget utan sår direkt på friland. Sen kompletterar jag med köp av färdiga plantor som får växa till sig. Det passar mig perfekt. Känslan av att skörda färsk sallad, klippa väldoftande örter från en kruka eller dra upp en jordig morot vill jag inte vara utan.

3. Vilka är dina bästa tips för de som just skaffat trädgård och inte vet var de ska börja?

– Det är precis den frågan jag själv behöver ställa mig när vårt nya hus är klart och vi för första gången ska anlägga en trädgård från grunden. Såhär tänker jag:

 • Planera din trädgård i stora drag så att du har en struktur att utgå ifrån, det sparar både tid och jobb.
 • Trädgård ska vara kul – inte krävande – så satsa på det du gillar.
 • Sedan har jag lärt mig av min trädgårdskunniga mamma att inte slarva med gödsling, det gäller oavsett vad du vill ha att växa och frodas.
 • Glöm inte sittplatser i olika väderstreck. Det måste finnas plats att umgås och koppla av i trädgården.

4. Hur skapar man en trevlig plats för att må bra?

– Inspireras gärna av andra men utgå från dig själv och din familj. Det är då det blir som bäst.

Pernilla Nilsson är frilansande stylist inom inredning och trädgård. Skapar bilder och reportage för inredningsmagasin. Driver dona blogg, instagram pernilla_dona. Bor i Ranseröd vid Norra Sandby och bygger nytt i Luhr.