unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vloggaren ger sina bästa stiltips: ”Jag har säkert 25 par skor och 35 kavajer”

Redan som 15-åring fastnade Hjardar Giljarås för klubbslipsar, dufflar och Kennedys preppystil. I dag ger han stiltips i sin vlogg Stilverandan och vill få fler att njuta av livet.
Hjardar Giljarås kan lägga en timme på att kombinera rätt material och färger för att skapa en helhet och samtidigt få fram kontraster.
Hjardar Giljarås kan lägga en timme på att kombinera rätt material och färger för att skapa en helhet och samtidigt få fram kontraster.
Foto: Mikael Persson

Hur blev du intresserad av stil?

– Som tonåring såg jag filmen ”Döda poeters sällskap” där alla hade klubbslipsar och dufflar. Men redan tidigare blev jag inspirerad av C S Lewis, Tom Wolfe och Tolkien. Kanske inte så mycket av deras böcker som personerna och deras klädsel. De ledde mig in i preppyvärlden.

Varför just preppystilen?

– En av mina absolut största förebilder är John F Kennedy. Det var hela miljön jag fastnade för, hur de klädde sig och hur de bodde på Cape Cod. Preppy var lite sportigare och ungdomligare vilket passade mig i den åldern.

– Jag har ett stort litterärt och historiskt intresse. Allt kopplas ihop i stilen. Mode är ointressant, klassisk herrstil är för mig.

Vad fastnade du för?

– Elegansen. Jag gillar inte traditionell businessklädsel utan elegant klädsel med ett personligt uttryck.

Näsduken är en omistlig detalj och ska inte ha samma mönster som slipsen.
Näsduken är en omistlig detalj och ska inte ha samma mönster som slipsen.
Foto: Mikael Persson

Hur har du valt de kläder du har på dig i dag?

– Det ska vara material som ger kontrast och en färgkontrast som ändå binder ihop allt. Slag på byxorna har jag inte om jag inte har loafers. Jag lever enligt mina egna dogmer.

Hur lång tid tog det att sätta ihop din outfit?

– Det kan ta en timme. Ofta lägger jag ut allt på sängen. Bara att stå och hålla i ett plagg är en njutning. Varje detalj är genomtänkt. Framför spegeln tar det sedan två sekunder.

Var hittar du din kläder?

– I Kristianstad är det väldigt begränsat utbud för udda saker. Jag brukar åka på trunkshows, till exempel i Malmö, Stockholm och Göteborg. Då kommer 10-15 utställare/leverantörer och visar vad de har i väskorna, klassiskt herrmode, skräddarsydda plagg.

Vad shoppar du helst?

– Jag har säkert 25 par skor och 35 kavajer, köper för mycket hela tiden. Jag tänker aldrig att jag ska köpa något speciellt, men jag utsätter mig ständigt för situationen.

Plagg du aldrig skulle bära?

– Trekvartsbyxor måste vara den största mänskliga skymfen någonsin, ett ickeplagg. Och sandaler går inte på vuxna män. Det får finnas gränser. Det finns luftiga skor om man blir för varm om fötterna.

Har du shorts?

– Då ska det vara varmt. Jag lämnar aldrig hemmet i dem. Många män bär för tajta halvlånga chinosshorts. Då är det bättre att ha kortare shorts, tänk Sean Connery i ”Dr No”.

Hur håller du dig i form?

– Jag har varit passiv gymmedlem sedan 1995. Enda anledningen att träna är som motvikt till min livsstil. Jag gillar inte att bli svettig plus att jag tycker träningskläder är väldigt fult.

Gärna loafers och gärna färg.
Gärna loafers och gärna färg.
Foto: Mikael Persson

Varför tror du så många klär sig likadant?

– Ängslighet. Man vill inte sticka ut. Svenskar överlag är så inriktade på att allt ska vara funktionellt. Varför måste jag ha en jacka för att bestiga Mount Everest när jag går till jobbet på kontoret?

Varför tycker du att stil är viktigt?

– Mitt mål är att få folk att njuta av livet, av stunden. Stunden blir ofta lite bättre om den är lite elegant. 2017 lämnade jag min tidigare karriär. Jag ville fånga nuet och fick ett jobb som ger mig möjlighet att stanna mer i nuet.

Fakta

Hjardar Giljarås

Ålder: 45 år.
Född, uppväxt och bor i: Åhus.
Familj: Fru och två barn, Amanda 13 och Vilmer 9 år.
Driver: Vloggen Stilverandan på Youtube och Instagramkontot Stilverandan.
Jobbar på: Skånemejerier.
Bästa stiltips: Börja följa olika poddar som Manolo och Shoegazing och åk på trunkshows.
Bästa skötselråd: Ha alltid skoblock i skorna, inte i plast utan cederträ och de måste ha en hel häl. Använd inte samma sko två dagar i rad och underhåll skon, putsa, borsta, rengör.
Byxor ska hänga, inte ligga vikta. Kavajer ska också hänga.
Alla slipsar och näsdukar ska knytas upp och hängas.
Tvätta inte sönder dina kläder, vädra dem.
Hemlig last: Röka cigarr.
Favoritresmål: London och Paris.
Favoritmusik: 30-talsjazz (just nu).
Aktuell: Förhoppningsvis får du ta del av Hjardars stilvärld här i Kristianstad Open framöver.