Feature

Klassiker med twist

Advent/Jul Artikeln publicerades
Julstämning för 2019.
Foto: MARTIN INGER
Julstämning för 2019.

Ja, det är ett tag kvar – men julmusten har funnits i butikerna länge nu och tiden går snabbt – så här har du recept att riva ut och spara inför när adventsfika och glöggbjudningar.

Oavsett om du firar traditionsenlig jul och advent hemma med julmarknader i Kristianstad och Åhus eller om du flyr utomlands och väljer att göra det enkelt, så är en god pepparkaka en riktig julklassiker. Och varför inte testa nytolkningen av pepparkakshus genom att göra en snygg tårta?

Pepparkakstårta

Pepparkakstårta med massor av julsmak.
Pepparkakstårta med massor av julsmak.

12 bitar. Tid: ca 2 tim

Uppvispad lingonpannacotta

100 g lingon

2 dl vispgrädde

2/3 dl gelésocker

Mjuk pepparkaka

3 ägg

2 dl farinsocker

1 1/2 dl rapsolja

2 1/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk kanel, malen

2 krm ingefära, malen

2 krm kryddnejlika, malen

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

Kolafrosting

200 g smetana

2-3 msk dulce de leche

1 msk florsocker

Dekoration:

Pepparkakor (valfria mallar)

lingon

Dag 1:

1. Förbered pannacottan. Tina lingon och passera genom en finmaskig sil, spara saften.

2. Koka grädde och gelésocker i 2-3 min. Tillsätt saften och koka 1-2 min. Låt svalna och plasta pannacottan. Ställ i kylen över natten.

Dag 2:

3. Gör den mjuka pepparkakan och sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop ägg och socker poröst. Rör ner oljan. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.

4. Olja in en springform, 18 cm och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Låt svalna lite och vänd sedan över kakan på galler, täck med bakduk.

5. Vispa upp pannacottan. Skär kakan till tre bottnar, lägg den understa på ett tårtfat och bred över ett lager pannacotta. Lägg på nästa botten och ett lager pannacotta. Lägg på sista botten.

6. Vispa ingredienserna till kolafrostingen och lägg i en spritspåse. Bred ett tunt lager runt tårtan och sätt fast pepparkakorna. Toppa med frosting och lingon.

Glutenfria tunna pepparkakor

Glutenfria pepparkakor.
Glutenfria pepparkakor.

ca 120 st. Tid: 1 tim, 20 min.

2 dl sötmandel

200 g smör

1 1/2 dl farinsocker

1 dl ljus sirap

2 tsk kanel, malen

2 tsk ingefära, malen

1 tsk kardemumma, malen

1 tsk nejlika, malen

1 tsk bikarbonat

2 dl potatismjöl

3 1/2 dl glutenfritt mjöl, fin mix

Garnering:

75 gram mörk choklad

Rivet skal från en apelsin

1. Skålla, skala och finhacka mandeln.

2. Rör samman smör, farinsocker och sirap. Rör ner kryddorna och mandeln.

3. Blanda bikarbonat, potatismjöl och det glutenfria mjölet i en skål och rör ner i degen.

4. Ställ degen i kylskåpet ca 20 min. Ta ut den och lägg den på ett bakbord med lite potatismjöl under. Dela degen i två och rulla till två stänger. Linda i plastfolie och lägg i frysen ca 30 min.

5. Sätt ugnen på 175°C.

6. Skär rullarna i mycket tunna skivor och lägg på plåtar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-12 min, beroende på hur tunt du skivar kakorna. Låt svalna.

7. Doppa ena sidan av kakorna i smält choklad och strö på rivet apelsinskal. Förvaras svalt i en burk.

Pepparkakskaffe med smak av choklad

Kaffe med smak av pepparkaka.
Kaffe med smak av pepparkaka.

4-8 bitar rörsocker, bit

2 tsk pepparkakskryddor

4 dl nybryggt starkt kaffe

4 dl varm choklad

2 dl vispad grädde

2 krossade pepparkakor

1- Lägg sockerbitar och kryddor i 4 glas. Häll på kaffet och rör om tills sockret löst sig.

2. Fyll på med chokladen.

3. Lägg en klick grädde i varje glas och strö på lite pepparkask-kross. Servera genast.

Mera jul i koppen!

Julkaffe.
Julkaffe.

Vill du ha riktigt gott kaffe så missa inte att testa Johan & Nyströms ”Julkaffe” som finns hos Ohlssons Ost & Delikatesser.

Pepparkakshus på burk!

Prefab papparkakshus.
Prefab papparkakshus.

Delar till sex små pepparkakshus att montera och sedan garnera är en nyhet från skånska Gille.

Kan vara en bra tanke när tålamod och entusiasm över modellen större inte riktigt räcker hela vägen.

Pepparkaksformarna hittar du på Panduro.

Pepparkaksformar.
Pepparkaksformar.

Leila Lindholms frozen pepparkakscheesecake

Fantastiskt god och dessutom superpraktiskt till jul eftersom man kan förbereda den ett par dagar innan.

1 glasstårta

Tid: 30 minuter + tid i frysen

4 ekologiska ägg

1 1/2 dl strösocker

200 g mascarponeost

4 dl vispgrädde

100 g pepparkakor

100 g digestivekex

Röda vinbär, färska fikon eller andra bär till garnering

1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke och rör ner mascarponen.

2. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.

3. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.

4. Plasta formen noggrant så att smeten inte kan få kylskåpssmak. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i minst 5–6 timmar.

5. Vid servering, spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.

6. Servera med röda vinbär, fikon eller andra bär.

Glaserade pepparkakor.
Glaserade pepparkakor.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.