Favorit i Italiens färger
Sparrissoppa
4 portioner
250 g grön sparris
1 gul lök
1 msk smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Garnering:
persilja
Gör så här:
1. Bryt av nedersta biten på sparrisen. Skär sparrisen i bitar. Spara knopparna till garnering. Koka dem i saltat vatten i 1 minut.
2. Skala och hacka löken. Fräs lök och resten av sparrisen i smör i en gryta utan att det får färg. Späd med vatten, buljongtärning och vin. Koka i 10 minuter.
3. Mixa soppan slät. Späd med grädde och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera soppan med sparrisknopparna och lite persilja.
Tunnbrödsnittar
8 bitar
Ugn: 225°
1 skiva tunnbröd
salladsblad
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk dill
2 msk persilja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
75 g kallrökt lax
dill
Gör så här:
1. Dela tunnbrödet i 8 bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter tills de börjar få färg.
2. Mixa crème fraiche, dill och persilja till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg en bit sallad på varje brödsnitt och en klick grön kräm. Toppa med en laxstrimla och dill. Servera till soppan.
Köttbullar i tomatsås
4 portioner Ugn: 225°
500 g oxfärs
3 msk ströbröd
3/4 dl vatten
1 ägg
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1/2 citron
2 msk hackad basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk, 400 g, krossade tomater
salt, peppar, socker
150 g mozzarella
Servera med:
Spagetti, parmesanost
Gör så här:
1. Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt svälla i 5 minuter. Blanda i färs, ägg, pressad vitlök, citronskal, basilika, salt och peppar och arbeta samman till en jämn färs.
2. Forma stora köttbullar av färsen. Blöta händerna med lite vatten så går det lättare och lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.
3. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en traktörpanna utan att de får färg. Tillsätt tomater, salt och peppar och smaka av med socker.
4. Koka ihop såsen i ett par minuter. Lägg i köttbullarna och sjud på svag värmen under lock i 15 minuter. Vänd på köttbullarna efter halva tiden.
5. Lägg köttbullar med sås i en form. Skär mozzarellan i bitar och lägg över köttbullarna. Gratinera i 15 minuter. Strö över riven parmesanost och basilika och servera med spagetti.
Rabarberkaka med jordgubbar
10 bitar, Ugn: 200°
75 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g rabarber
125 g jordgubbar
2 msk mandelspån
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker påsigt med elvisp. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt smöret och blanda om till en smet.
2. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Strö över skivade rabarber och skivade jordgubbar. Toppa med mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Servera gärna med vispad grädde.
Gino
Sätt gärna in formen eller formarna en timme i frysen en timme innan gratinering så blir chokladen extra krispig.
4 portioner Ugn: 200°
2 bananer
500 g jordgubbar
125 g blåbär
2 msk rörsocker
2 msk kokos
150 g vit choklad
Servering:
glass
Gör så här:
1. Skiva bananer och jordgubbar och fördela i portionsformar eller i en stor, vid form. Strö över blåbär, rörsocker och kokos.
2. Riv chokladen, gärna i matberedare och strö över frukten. Gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills chokladen börjar få fin färg. Servera med vaniljglass.