Annons

Mat från hjärtat och barndomsgården

Nära och enkelt är matfilosofin på 1 Kök i Rinkaby. Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson lagar samma mat där som hemma. Råvarorna hämtar de bland annat på sin barndomsgård, Friskatorpet.
Rinkaby • Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 3 juli 2019
I snitt har Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson 140-150 lunchgäster per dag. Det är lagom för att kunna ge personlig service, tycker de. Samtidigt ökar cateringverksamheten.
I snitt har Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson 140-150 lunchgäster per dag. Det är lagom för att kunna ge personlig service, tycker de. Samtidigt ökar cateringverksamheten.Foto: Victor Lindstammer

Doften av lunchens grönpepparbiff svävar fortfarande över restaurangen. En klassiker med potatis, sås och lingon. Nötköttet kommer från Friskatorpet, den gård där syskonen Magnus Enarsson och Susanne Mårtensson växte upp, bara några hundra meter från 1 Kök. Det var på Friskatorpet de lärde sig att tycka om och att laga bra mat av sin mor.

– Vi är uppväxta på rysligt bra oxkött. Det ska smaka väldigt bra, säger Magnus Enarsson.

Annons

Han jobbade med vattenpumpar. Hon höll i personalmatsalen på Rådhus Skåne. Men han hade en idé om att starta en pub inne i Kristianstad. Samtidigt höll de koll på den gamla tobakslängan intill väg 118 där det då låg en gårdsbutik. När den blev ledig slog de till, renoverade och byggde om lokalen till restaurangen 1 Kök.

Under sina första tre år har 1 Kök blivit ett välkänt ställe med lunchgäster från både Åhus, Kristianstad och Sölvesborg. Militärer som övar på Rinkaby skjutfält är självskrivna, men även personer som jobbar ihop på Härlövs industriområde kör dit för att äta lunch. Småföretagare har gjort det till en samlingsplats. Inte minst sommartid ramlar många turister in för första gången.

Matkvaliteten går före allt för Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson. ”Så länge det kommer folk genom dörren under lunchen lagar vi mat. Det blir inget spill alls och det är alltid nylagat”, säger han.
Matkvaliteten går före allt för Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson. ”Så länge det kommer folk genom dörren under lunchen lagar vi mat. Det blir inget spill alls och det är alltid nylagat”, säger han.Foto: Victor Lindstammer

De verkliga stammisarna är 20-25 personer som kommer varje dag. Andra dyker upp ett par gånger i veckan. En tant tar buss till Malmö, tåg till Kristianstad och buss till Rinkaby några gånger om året för att äta på 1 Kök.

– Vi har pensionärer som har lärt känna varandra närmare här. Det är precis så vi vill ha det. Det ska kännas som att vara hemma, säger Susanne Mårtensson.

I hemkänslan ingår också att laga god husmanskost av närproducerade råvaror. Potatisen kommer från gårdsbutiken i grannbyn Viby, grönsaker från Viby och Bromölla, korven från Tollarp. Det är hela idén, att allt ska färdas så kort sträcka som möjligt. Närproducerat är dyrare, men borgar för kvalitet, resonerar de.

Populärast på lunchmenyn är dansk fläskstek, raggmunkar med fläsk, köttbullar och stekt spätta på sommaren. De lagar mat under hela lunchen för att allt ska vara nylagat. Under eftermiddagen dukar de fram fika med hembakta kakor.

Enkelheten är hemligheten, att gå tillbaka till ursprunget och laga god mat helt enkelt.

– Vi hör ofta ungdomar i 20-årsåldern säga ”det var bland det godaste jag ätit”. Det värmer, säger Magnus Enarsson och lyfter fram personalen som en stor del av framgången.

I personalstyrkan på 4,5 anställda ingår också en konditor. Allt bröd och alla kakor bakas på plats.
I personalstyrkan på 4,5 anställda ingår också en konditor. Allt bröd och alla kakor bakas på plats.Foto: Victor Lindstammer
Fakta

1 Kök

Var: Rinkaby utmed väg 118.

Vad: Restaurang som har frukost, lunch och fika varje vardag. Söndagsöppet i juli och augusti. Pubkvällar sista fredagen i varje månad.

Plats för: 75 sittande gäster inomhus, 50 gäster utomhus.

Dessutom: Har catering, större bokningar och lagar all mat till Regnbågens förskola i Rinkaby.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons