Mat från hjärtat och barndomsgården
Doften av lunchens grönpepparbiff svävar fortfarande över restaurangen. En klassiker med potatis, sås och lingon. Nötköttet kommer från Friskatorpet, den gård där syskonen Magnus Enarsson och Susanne Mårtensson växte upp, bara några hundra meter från 1 Kök. Det var på Friskatorpet de lärde sig att tycka om och att laga bra mat av sin mor.
– Vi är uppväxta på rysligt bra oxkött. Det ska smaka väldigt bra, säger Magnus Enarsson.
Han jobbade med vattenpumpar. Hon höll i personalmatsalen på Rådhus Skåne. Men han hade en idé om att starta en pub inne i Kristianstad. Samtidigt höll de koll på den gamla tobakslängan intill väg 118 där det då låg en gårdsbutik. När den blev ledig slog de till, renoverade och byggde om lokalen till restaurangen 1 Kök.
Under sina första tre år har 1 Kök blivit ett välkänt ställe med lunchgäster från både Åhus, Kristianstad och Sölvesborg. Militärer som övar på Rinkaby skjutfält är självskrivna, men även personer som jobbar ihop på Härlövs industriområde kör dit för att äta lunch. Småföretagare har gjort det till en samlingsplats. Inte minst sommartid ramlar många turister in för första gången.
De verkliga stammisarna är 20-25 personer som kommer varje dag. Andra dyker upp ett par gånger i veckan. En tant tar buss till Malmö, tåg till Kristianstad och buss till Rinkaby några gånger om året för att äta på 1 Kök.
– Vi har pensionärer som har lärt känna varandra närmare här. Det är precis så vi vill ha det. Det ska kännas som att vara hemma, säger Susanne Mårtensson.
I hemkänslan ingår också att laga god husmanskost av närproducerade råvaror. Potatisen kommer från gårdsbutiken i grannbyn Viby, grönsaker från Viby och Bromölla, korven från Tollarp. Det är hela idén, att allt ska färdas så kort sträcka som möjligt. Närproducerat är dyrare, men borgar för kvalitet, resonerar de.
Populärast på lunchmenyn är dansk fläskstek, raggmunkar med fläsk, köttbullar och stekt spätta på sommaren. De lagar mat under hela lunchen för att allt ska vara nylagat. Under eftermiddagen dukar de fram fika med hembakta kakor.
Enkelheten är hemligheten, att gå tillbaka till ursprunget och laga god mat helt enkelt.
– Vi hör ofta ungdomar i 20-årsåldern säga ”det var bland det godaste jag ätit”. Det värmer, säger Magnus Enarsson och lyfter fram personalen som en stor del av framgången.
1 Kök
Var: Rinkaby utmed väg 118.
Vad: Restaurang som har frukost, lunch och fika varje vardag. Söndagsöppet i juli och augusti. Pubkvällar sista fredagen i varje månad.
Plats för: 75 sittande gäster inomhus, 50 gäster utomhus.
Dessutom: Har catering, större bokningar och lagar all mat till Regnbågens förskola i Rinkaby.