1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mat från hjärtat och barndomsgården

Nära och enkelt är matfilosofin på 1 Kök i Rinkaby. Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson lagar samma mat där som hemma. Råvarorna hämtar de bland annat på sin barndomsgård, Friskatorpet.
I snitt har Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson 140-150 lunchgäster per dag. Det är lagom för att kunna ge personlig service, tycker de. Samtidigt ökar cateringverksamheten.
Foto: Victor Lindstammer

Doften av lunchens grönpepparbiff svävar fortfarande över restaurangen. En klassiker med potatis, sås och lingon. Nötköttet kommer från Friskatorpet, den gård där syskonen Magnus Enarsson och Susanne Mårtensson växte upp, bara några hundra meter från 1 Kök. Det var på Friskatorpet de lärde sig att tycka om och att laga bra mat av sin mor.

– Vi är uppväxta på rysligt bra oxkött. Det ska smaka väldigt bra, säger Magnus Enarsson.

Han jobbade med vattenpumpar. Hon höll i personalmatsalen på Rådhus Skåne. Men han hade en idé om att starta en pub inne i Kristianstad. Samtidigt höll de koll på den gamla tobakslängan intill väg 118 där det då låg en gårdsbutik. När den blev ledig slog de till, renoverade och byggde om lokalen till restaurangen 1 Kök.

Under sina första tre år har 1 Kök blivit ett välkänt ställe med lunchgäster från både Åhus, Kristianstad och Sölvesborg. Militärer som övar på Rinkaby skjutfält är självskrivna, men även personer som jobbar ihop på Härlövs industriområde kör dit för att äta lunch. Småföretagare har gjort det till en samlingsplats. Inte minst sommartid ramlar många turister in för första gången.

Matkvaliteten går före allt för Susanne Mårtensson och Magnus Enarsson. ”Så länge det kommer folk genom dörren under lunchen lagar vi mat. Det blir inget spill alls och det är alltid nylagat”, säger han.
Foto: Victor Lindstammer

De verkliga stammisarna är 20-25 personer som kommer varje dag. Andra dyker upp ett par gånger i veckan. En tant tar buss till Malmö, tåg till Kristianstad och buss till Rinkaby några gånger om året för att äta på 1 Kök.

– Vi har pensionärer som har lärt känna varandra närmare här. Det är precis så vi vill ha det. Det ska kännas som att vara hemma, säger Susanne Mårtensson.

I hemkänslan ingår också att laga god husmanskost av närproducerade råvaror. Potatisen kommer från gårdsbutiken i grannbyn Viby, grönsaker från Viby och Bromölla, korven från Tollarp. Det är hela idén, att allt ska färdas så kort sträcka som möjligt. Närproducerat är dyrare, men borgar för kvalitet, resonerar de.

Populärast på lunchmenyn är dansk fläskstek, raggmunkar med fläsk, köttbullar och stekt spätta på sommaren. De lagar mat under hela lunchen för att allt ska vara nylagat. Under eftermiddagen dukar de fram fika med hembakta kakor.

Enkelheten är hemligheten, att gå tillbaka till ursprunget och laga god mat helt enkelt.

– Vi hör ofta ungdomar i 20-årsåldern säga ”det var bland det godaste jag ätit”. Det värmer, säger Magnus Enarsson och lyfter fram personalen som en stor del av framgången.

I personalstyrkan på 4,5 anställda ingår också en konditor. Allt bröd och alla kakor bakas på plats.
Foto: Victor Lindstammer

Fakta:

1 Kök

Var: Rinkaby utmed väg 118.
Vad: Restaurang som har frukost, lunch och fika varje vardag. Söndagsöppet i juli och augusti. Pubkvällar sista fredagen i varje månad.
Plats för: 75 sittande gäster inomhus, 50 gäster utomhus.
Dessutom: Har catering, större bokningar och lagar all mat till Regnbågens förskola i Rinkaby.

Läs mer

Kristianstad

Raggare intog Kristianstad: ”Jag visste inte ens var vi skulle”

105 ekipage gjorde Eriksgata längs gågatan.

Sport

Tung premiär för Vittskövle

Räckte inte till mot Spjutstorp.

Sport

Upp som en sol ner som en pannkaka för Näsby

Tränaren Fisnik Zeka kommer straffa spelare.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.

Kristianstad

Han sadlade om från polis till crêpe-makare

33-årige Hassan Al-Rubaye hittade ett nytt kall i sitt nya hemland.