Fikamys med läckra tilltugg
Frasiga äppelflarn
12 bitar, ugn: 225°
2 frysta smördegsplattor
1 äpple
1/2 dl hasselnötter
1 msk rörsocker
50 g ädelost
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
1. Låt smördegen tina. Dela varje platta i sex bitar och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
2. Dela äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset. Skär i tunna klyftor och lägg på degen. Smula över osten.
3. Hacka nötterna grovt och strö över. Avsluta med att strö över rörsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Kavringssnittar med lax
16 stycken
4 skivor kavring
4 hårdkokta ägg
3/4 dl crème fraiche
1 msk skånsk senap
salt, peppar
100 g färskrökt lax
dill
Gör så här:
1. Skala och hacka äggen fint. Blanda dem med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
2. Rosta brödskivorna och dela varje i fyra bitar. Lägg på en klick äggröra och toppa med en bit lax och dill.
Saffransmuffins med mandel
24 st små, ugn: 200°
200 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 kuvert, 0,5 g, saffran
rivet skal och saft av 1 apelsin
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
mandelspån
Gör så här:
1. Riv mandelmassan och rör den smidig tillsammans med smör och socker. Vispa i äggen ett i taget.
2. Vispa ner saffran, apelsinskal och saft. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
3. Klicka smeten i små muffinsformar. Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Sikta över florsocker.
Äppelglögg
1 liter
3 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
1/2 tsk kardemummakärnor
1 dl rörsocker
2 dl vatten
1 apelsin
1 l äppelmust
ev vitt vin, vodka eller rom
Gör så här:
1. Skala och skiva ingefäran tunt. Koka upp ingefära, kanel, kardemumma, socker och vatten och småkoka i 5 minuter.
2. Tvätta apelsinen väl och skala av det gula skalet utan att det vita kommer med. Pressa ur saften. Blanda samman lagen med apelsinskal och saft och äppelmust. Låt dra ett par timmar.
3. Värm glöggen och tillsätt eventuellt alkohol.
Skinksnurror
12 bitar
7 skivor griljerad julskinka eller kokt skinka
150 g färskost
1 äpple
1 1/2 msk riven pepparrot
3 pepparkakor
Gör så här:
1. Lägg ut skinkskivorna på en bit plastfolie till en rektangel.
2. Riv äpplet grovt och krama ur saften. Blanda med färskost och pepparrot. Bred blandningen över skinkskivorna.
3. Rulla ihop till en kompakt rulle och låt den ligga i kylen i frysen i en timme. Skär i bitar och strö över krossade pepparkakor.
Fler julrecept: