unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Padel på stranden ska locka eliten till Åhus

”Padel On The Beach” är snart verklighet i Åhus. Ett unikt projekt som ska locka landets padelelit till Åhus.
Granne med havet. André Danielsson och Mathias Rosén står bakom Åhus Padelcenter som är huvudägare till de nya utomhusbanorna nere vid Åhusbryggan.
Granne med havet. André Danielsson och Mathias Rosén står bakom Åhus Padelcenter som är huvudägare till de nya utomhusbanorna nere vid Åhusbryggan.
Foto: Lasse Ottosson

Padel är den snabbast växande racketsporten i världen, och Sverige är inget undantag. I storstäderna har padeltennis varit hett i flera år med fullbokade banor – men nu öppnar nya anläggningar över hela landet.

Åhus har på kort tid fått sju inomhusbanor – och nu är snart ett nytt projekt i hamn: ”Padel on the beach”.

Tre utomhusbanor, mer eller mindre, på stranden i Täppet.

– Vi har ett unikt läge. Jag skulle rent av vilja påstå att det är oslagbart, säger André Danielsson, som är huvudägare tillsammans med Mathias Rosén – paret som står bakom Åhus Padelcenter.

Till sin hjälp har de hjälp har de Kalle och Nina Berg samt en tredje delägare.

– Det är en ganska stor satsning som vi gör men samtidigt är det enormt kul att göra det från grunden, säger André Danielsson.

När Kristianstadsbladet besöker anläggningen så jobbas det för högtryck.

Till invigningen kommer tre banor att vara klara – sen finns det mark för att bygga ytterligare tre.

– Men vi har ingen brådska. Det får ta den tid det tar, säger Danielsson.

Intresset är stort. Innan anläggningen har öppnat så ligger det förhandsbokningar på 150 (!) timmar.

– Det är grymt. Det är verkligen många som vill spela utomhus.

Padel är sporten som lockar man som kvinna, ung som gammal. En sport som är enkel att förstå, och enkel att utöva. Åtminstone om man ska tro André Danielsson.

– Du behöver inte ha hållit på med racketsport innan, man kan vara på olika nivå och ändå spela och ha kul.

Sporten växer, bokstavligen talat, så det knakar. För tre år sedan fanns det ett 40-tal banor i Sverige.

Vid årsskiftet 2019 hade siffran växt till drygt 1 000 banor.

Och innan 2020 är slut så kommer det att finnas 1 900 banor i Sverige.

– Det byggs nya banor varje vecka, säger André Danielsson.

Finns det ingen risk att marknaden blir mättad?

– Absolut, ge det fem år så tror jag att många anläggningar har problem, säger André som satsar en hel del på att erbjuda mer än padel.

– Vi tror att det är viktigt att man erbjuder bra service med mat och café.

André Danielsson framför den nyrenoverade restaurangen.
André Danielsson framför den nyrenoverade restaurangen.
Foto: Lasse Ottosson

På strandområdet i Åhus blir det, förutom padel, en glasskiosk och en restaurang som kommer att drivas av restaurang Metropol.

– Det kommer att bli en stor uteservering in mot glassbaren där man kan sitta i kvällssolen och njuta, säger André, som har stora planer för sommaren.

Under fyra veckor kommer förbundskaptenen Andreas Johansson att vara på plats och hålla kurser.

Juniorlandslaget kommer också till Åhus.

– Målsättningen är dessutom att vi ska arrangera ett antal tävlingar redan i sommar, förhoppningsvis med ett antal landslagsspelare.

Fakta

Padel

Spelare: Spelas oftast som dubbel mellan två par spelare.
Serve: Serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash, platform tennis eller real tennis. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva.
Poäng: Poängsättning sker precis som i tennis.
Boll: Spelas oftast med vanliga tennisbollar. Vid tävlingspel används tennisbollar med samma vikt och studsegenskaper som typ-I tennisbollar. Bollarna får enligt reglerna ha något mindre diameter än tennisbollarna (nedre gräns 63,5 mm för padel mot 65,4 mm för tennis).
Racket: Av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Racketen påminner om de som används i platform tennis men har egna specifikationer.
Spelplanen: Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den sista övre metern dock av ett stängsel.
Källa: Wikipedia

Fakta

3 Tips för att bli en bättre spelare

1. Slå inte så hårt utan försök hålla bollen levande och försök hitta vinklar där motståndarna inte hinner med.
2. Använd lobben och slå högt. Placera bollen långt bak nära motståndarnas glas.
3. Försök att ta dig till nätet så ofta som möjligt och kom åt med volleyn, men hitta också ett samspel där ni är redo att täcka hela banan.

Fakta

Padelns historia

Padeltennis utövas framförallt i Spanien och Latinamerika. I Spanien har sporten blivit så stor att den sett till antalet utövare, är den näst största sporten efter fotbollen. Ursprunget till sporten är oklar, men det sägs att det började som ett tidsfördriv för gästerna på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de regler vi har idag. Världsmästerskapen i padeltennis arrangerades för första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.
Sveriges första padelbana byggdes år 1998 i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson (som upptäckt sporten under en resa till Marbella) och sonen Johan Andersson. De byggde senare den andra inomhusbanan på XBOWL i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Thommy Andersson var den som tog in sporten till Sverige.