1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Påskens godaste godbitar

Är inte påsken den allra bästa tiden i Skåne? Ljuset har återvänt och både naturen och vi vintertrötta väcks ur vinterdvalan. Fira det med något gott att äta, njut av en kaffe i solen, eller lite påskshopping – och kanske får du någon extra ledig dag till att bara njuta.
Foto: Cervera

Du kan släppa loss kreativiteten på mer än påskäggen! Varför inte baka påskharebröd, eller imponera med tjusiga pocherade ägg som faktiskt inte är så svåra att göra som man tror och som lägger det lilla extra till soppor, sallader eller bara på en bit rostat bröd.

Foto: Cervera

Och efterrätterna och sötsakerna lyser upp påskbordet med dekorationer i gula färger med hjälp av frukter, blad eller bara lite gul hushållsfärg.

Pocherat ägg med sparris, lax och lite hollandaisesås.
Foto: PETER

Pocherade ägg

Ingredienser:

Ägg

1 msk 12% ättikssprit

1-2 tsk salt

Vatten

Tillagning:

1. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Sänk sedan värmen så att vattnet sjuder, inte kokar.

2. Knäck ett ägg i en kopp.

3. Rör om lite i vattnet så att en mild virvel bildas i kastrullen. Låt ägget glida försiktigt ner i vattnet. Pochera bara ett ägg i taget.

4. Låt ägget sjuda i 3-4 minuter, ta sedan upp med en hålslev och för över till en skål kallt vatten.

5. Servera.

Serveringsförslag 1:

Pocherat ägg med sparris, örtfärskost och lax

Mixa blandade örter och färskost, och stek sparris i en grillpanna.

Bred färskosten på bröd och lägg på lax, sparris och lägg på det pocherade ägget. Garnera med kryddgrönt, salt och nymalen svartpeppar.

Serveringsförslag 2

Pocherade ägg, rökt lax och avokado på rågbröd

Lägg ett salladsblad, mosad avokado och en skiva rökt lax på en skiva rågbröd. Toppa med ett pocherat ägg. Mums!

Söta påskharar.
Foto: PETER

Små påskharar

cirka 20 stycken

Ingredienser:

50 g jäst

3 dl kaffegrädde

3/4 dl strösocker

2 krm salt

2 ägg

75 g rumstempererat smör eller margarin

Ca 10 dl vetemjöl

Uppvispat ägg till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av grädden. Tillsätt därefter resten av grädden och de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Forma den ena biten till en rulle som skärs i 20 bitar. Forma varje degbit till en cirkel som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Den andra delen delas mitt av och av den ena delen formas 20 stycken cirklar som fäst vid de större cirklarna på plåten. Den tredje degbiten delas i 40 lika stora bitar som formas till öron och fästs vid den mindre cirkeln på plåten. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg. Baka mitt i ugnen i 225 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna under bakduk på galler. Garnera med kristyr.

Cheesecake med mango och pistagenötter

Ger 10-12 bitar

Tid: 30 min + 3 tim och 30 min i kyl

Ingredienser:

12 digestivekex

75 g smör

1 tsk kardemummakärnor

400 g cream cheese

3 dl yoghurt (10 %)

3 dl florsocker

1 lime, finrivet skal och pressad saft

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

3 gelatinblad

225 g fryst mango, tinad

2 gelatinblad

1 dl pistagenötter

ätbara blommor

Så här gör du:

Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare monterad med kniv. Smält smöret och stöt kardemumman i en mortel. Blanda kaksmulorna med smör och kardemumma. Tryck ut blandningen i botten av en form (ca 24 cm) med löstagbar kant.

Vispa ihop cream cheese och yoghurt. Tillsätt florsocker, finrivet limeskal (endast det gröna), limesaft, vaniljsocker och salt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Smält dem med ca 2 msk av vattnet i en kastrull på låg värme. Vänd ner gelatinet i smeten under omrörning. Häll smeten över kakbotten i formen. Låt stelna i kylen minst 3 tim.

Mixa mangon till en slät puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Smält dem med ca 2 msk av vattnet i en kastrull på låg värme. Blanda gelatinet med mangopurén och bred över den kalla cheesecaken. Låt stelna i kylen ca 30 min.

Dekorera med finhackade pistagenötter och ätbara blommor innan servering.

Pavlova med massor av exotiska frukter.

Pavlova med lemon curd, mango och passionsfrukt

6-8 portioner

Ingredienser:

Marängen:

4 äggvitor, rumstemperade

2 ½ dl strösocker

1/2 tsk ättiksprit (12 %)

1 msk maizena

Topping:

3 dl vispgrädde

1 – 2 mango

8 passionsfrukter

1 dl lemon curd

citronmeliss till garnering

Tillagning:

Värm ugnen till 125 grader.

Vispa äggvitorna tillsammans med ättiksprit i en ren bunke till ett mjukt skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, lite i taget, till en glansig och fast maräng. Vänd ner maizenan.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut marängmassan till en rundel. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen med luckan på glänt.

Vispa grädden. Kärna ur, skala och skär mangon i skivor. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Bred ut lemon curd och grädde på marängen. Garnera pavlovan med frukten och citronmeliss.

Påskmakroner.

Påskmakroner

ca 20 stycken

Ingredienser:

100 g sötmandel

3 dl florsocker

3 äggvitor

1/2 dl strösocker

gul hushållsfärg

Fyllning:

100 g cream cheese naturell

1 dl florsocker

1/2 g saffran

Gör så här:

Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandel och florsocker. Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en styv marängsmet. Blanda försiktigt i mandel-florsockerblandningen. Färga smeten gul.

Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Det skall bli ca 40 kakor. Låt vila i 15 minuter innan de sätts in i nedre delen av ugnen i 150 °C och gräddas i ca 12-15 minuter.

Dra bakplåtspapperet från plåten till ett galler och låt kakorna svalna. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen på hälften av kakorna.

Sätt på resterande kakor, som lock. Förvaras kallt.

Crème Brûlée

Crème brûlée

6 st små formar

Ingredienser:

6 st äggulor

1 dl ljust muscovadorörsocker

5 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 st vaniljstång

rörsocker strö (att bränna av med)

Tillagning:

Sätt ugnen på 125 °C. Vispa samman äggulor och socker.

Häll upp grädden och mjölken i en liten kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i grädden. Låt koka upp.

Häll den varma gräddmjölken över ägg- och sockersmeten under omrörning.

Fyll smeten i små portionsformar och ställ dem på en ugnsfast form i nedre delen av ugnen. Häll varmt vatten i formen upp till nästan halva portionsformen.

Grädda i 40–50 minuter tills smeten har stannat. När man skakar på formen ska den inte dallra för mycket i mitten.

Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten).

Till servering: Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller i ugnen under grillvärme 250 °C i någon minut. Dekorera med påskägg i choklad och kanske lite ätbara blommor eller örter.

Läs mer

Krönika

Aldrig mer resor overseas?

Långa, dåsiga dagar med travar av pocketböcker

Kristianstad

Nylander (L) vill öppna för åskådare

Tror föreningslivet kan drabbas hårt om publik inte tillåts.

Sport

VMA har kommit igång – vände till enkel seger

”Ruggigt bra andra halvlek”

Kristianstad

Björn Söder (SD) varnar felaktigt för pedofil i Tollarp

Mamman: ”Jag tycker inte att man beter sig på det här viset”

Sport

IFK-spelare coronasmittad – har isolerats från laget

”Hoppas att schemat inte ska påverkas.”

Kristianstad

Corona: Nya fall av covid-19 i äldreomsorgen

Nya fall i hemtjänsten och på äldreboende.