Feature

Proffscyklisternas bästa tips

Feature Artikeln publicerades

Som nybörjare kan det vara svårt att både hitta de finaste vägarna och den bästa utrustningen. Ivösjön, Nävlingeåsen och Linderödsåsen tipsar de vana cyklisterna Hanna Nilsson, Lisa Nordén och Christian Bertilsson om. Och glöm inte energibars och vadderade cykelbyxor!

Hanna Nilsson, cyklist för Åhus CK och BTC City Ljubljana.
Foto: Bosse Nilsson
Hanna Nilsson, cyklist för Åhus CK och BTC City Ljubljana.

Hanna Nilsson, cyklist för Åhus CK och BTC City Ljubljana:

– En av mina favoritvägar på sommaren är sträckan Fjälkinge–Kiaby–Barum–Vånga. Utsikten över Ivösjön när man kommer uppför backen strax innan Vånga är underbar. Grädden på moset är att man har en riktigt fin och rolig utförsåkning att se fram emot när man väl har tagit sig uppför backen. Fin asfalt och rak väg, det är bara att njuta. Från Vånga kan man välja att ta den korta vägen via Arkelstorp tillbaka till Kristianstad. Vill man köra lite längre kan man svänga höger mot Näsum och runda Ivösjön via Näsum och Bromölla innan man kör tillbaka till Kristianstad.

– En annan favoritväg är den lilla vägen mellan Skepparslöv och Träne. Vill man köra på en relativt lugn och bilfri väg, med fin asfalt och mycket grönska, så är den här vägen perfekt. Faktum är att hela Nävlingeåsen är perfekt för cykling. Det kryllar av små, fina och bilglesa vägar!

– Jag har inga tips på cykelvägar för att jag upplever att vägnätet av (asfalterade) cykelvägar utanför stadskärnan är väldigt begränsat och alldeles för trångt. Det är ofta många fotgängare som använder sig av de vägarna. När jag är ute och tränar är det farligare att köra där eftersom fartskillnaden gentemot fotgängarna är högre än vad den är gentemot bilarna som kör i min färdriktning. Därför siktar jag in mig på de små och mindre trafikerade vägarna.

Tre nybörjartips:

1. Cykelbyxor och chamois!

Snåla aldrig på kvalitén på cykelbyxorna. Köp bara byxor från kända cykelrelaterade märken och se till att byxan verkligen sitter bra. Det finns många budgetvarianter som man bör undvika. Annars kommer sadelsåren som ett brev på posten efter tre dagar. Cykelbyxor av bra kvalitet håller sin form genom fler tvättar och paddingen (dämpningen där bak) är mer ergonomiskt utformad för rumpan. Köp även chamoiskräm. Det är en kräm man applicerar omkring de intima områdena för att undvika sadelsår under turen. Finns hos de välsorterade cykelbutikerna.

2. Cykla med vänner!

Cykling i grupp är mycket roligare än att cykla ensam. Vill man lära sig grunderna i gruppcykling och bli mer bekväm att cykla tillsammans med andra så har Åhus Cykelklubb nybörjarträningar varje vecka. Tid och plats finns på deras Facebooksida.

3. Tänk på kadensen!

Trampa inte för tunga växlar. Du kommer att bli trött fortare. Försök att hålla kadensen över 90 rpm (varv per minut). Dina ben kommer att tacka dig.

 

Lisa Nordén, triathlet.
Foto: Jessica Gow/TT
Lisa Nordén, triathlet.

Lisa Nordén, elit i triathlon, med rötter i Kristianstad:

– Två väldigt vackra vägar är Röetvedsvägen och Torsebrovägen. Förslag på runda är att köra norrut längs med Råbelövssjön, sedan vända vänster mot Röetved och tillbaka hem via Torsebrovägen. Kristianstadstrakten där den är som vackrast tycker jag.

– Hela Linderödsåsen är fantastiskt fin att cykla på och har många varianter på rundor med massa små vackra vägar. Backigt och jobbigt blir det också.

– Ivösjön runt!

Tre nybörjartips:

1. Se till att ta med dig slang, däckavtagare och en liten pump – om oturen skulle vara framme och det blir en punka är det bra och smidigt att kunna byta den själv. Öva gärna en gång på det också, eller ha med dig någon som kan visa hur man gör. Det är en sak att få det förklarat för sig och en helt annan sak att stå ute på en väg själv och byta.

2. Packa några energibars eller andra (helst goda) lättätna kolhydrater i backfickan. När man cyklar och är ute lite längre är det bra att kunna fylla på. Det blir både roligare och går lite snabbare då. När man väl går in i väggen (bonkar på cykelspråk) kan det vara svårt att få tillbaka energin i kroppen igen. Så fyll på i lite god tid.

3. Cykla alltid med hjälm och följ vanliga trafikregler. Säkerheten är såklart jätteviktig och som cyklist är man väldigt utsatt jämfört med om man sitter skyddad inne i en bil. Bilarna ska visa hänsyn och köra om med god marginal, men man ska vara alert och kanske förutsätta att man inte alltid syns eller får den plats man behöver.

Christian Bertilsson, proffscyklist som tog timeout.
Foto: Bosse Nilsson
Christian Bertilsson, proffscyklist som tog timeout.

Christian Bertilsson, proffscyklist som tog timeout:

– Träningspass som ska innehålla specifika tidsbaserade intervaller eller naturliga intervaller, körs med fördel uppe på Nävlingeåsen.

– Man tar sig till Önnestad, kör under 21:an och vidare upp mot Bockeboda. Sedan kör man till Nävlinge och fortsätter därefter mot Rickarum, Djurröd, Venestad och Träne innan man kör in mot Ovesholms slott och förbi Uddarp till Skepparslöv och därefter är man nere på slätten igen där ens största motstånd åter är fartvinden eller motvinden. Rundan kan med fördel kortas i fyrvägskorset mot Djurröd, innan man kommer till Nävlinge.

– Rundan kan även förlängas med ett besök vid Bosarpssjön och dess fantastiska bokskogar. I så fall kör man mot Häglinge när man kommit fram till Rickarum, och följer därefter skyltarna till Bosarpssjön. När man kört förbi Bosarpssjön kommer man till Äsphult och där kör man antingen tillbaka till Rickarum eller så tar man sikte på Liarum på vägen mot Rickarum.

– I dessa trakter finns ett stort vägnät med mysiga slingrande vägar. För den som har en mountainbike, cykelcross, hybridcykel eller en racer med reservslangar till däcken, kan man även våga sig ut på flera av grusvägarna som finns i området.

Tre nybörjartips:

1. Cykla på mindre trafikerade vägar, särskilt när du är ovan. Då kan man njuta mer av naturen, landskapet och träningen.

2. Följ trafikreglerna och var tydlig mot bilister. Ska du svänga vänster måste du planera din position, ta din plats i vägbanan och markera klart och tydligt vart du ska ta vägen.

3. När man börjat komma igång med cykling som träningsform bör man lära sig använda cykelskor där man sitter fast, så kallade SPD-pedaler. Kraftöverföringen blir helt annan och på en dag får man känslan från att vara amatör till att bli proffs. Så stor är skillnaden.

4. Ta dig förbi den mentala spärren att det är jobbigt och ge dig ut, men glöm inte cykelbyxorna med padding.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.