Feature

Så tar du hand om din palettblad

Feature Artikeln publicerades
Det är så roligt att palettblad finns i så många olika nyanser – allt ifrån brunt, svart och grönt till rosa, gult, purpur och lila! Ett tips är att blanda flera olika tillsammans, säger My Feldt, konditor och växtvän.
Foto: Linda Lomelino
Det är så roligt att palettblad finns i så många olika nyanser – allt ifrån brunt, svart och grönt till rosa, gult, purpur och lila! Ett tips är att blanda flera olika tillsammans, säger My Feldt, konditor och växtvän.

Stefan Jacobsson på Ingla Blommor i Billeberga är en av de svenska trädgårdsmästarna som odlar palettblad. Följ hans tips så får du en fin växt att glädjas åt länge.

Jorden: Palettblad trivs i vanlig blomjord.

Placering: Palettblad vill stå ljust men inte i direkt solljus, då kan bladen brännas.

Skötsel: Vattna regelbundet, det bästa är om plantan alltid hålls lätt fuktig. En större kruka är lättare än en liten, eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. Vattna regelbundet med näringslösning.

Vad ska jag göra om plantan går i blom? Tycker du att det är fint när den blommar låter du blomman vara kvar. Blomman tar dock näring från bladen, så för att de ska hålla sig så fina som möjligt är det bäst att knipsa av den. Att nypa av blomställningarna ger också ett buskigare växtsätt.

Ute eller inne? Palettblad trivs utmärkt både i vår, sommar och höstplanteringar ute liksom på fönsterbrädan eller annan ljus placering inne, vilket gör den till en mycket användbar växt.

Tänkt på! Vid samplanering plantera inte för tätt. Palettblad trivs bäst om den står luftigt och får ljus ända ner. Palettblad gör sig utmärkt i samplaneringar med andra sommarblommor, perenner och gräs.

Sticklingar av palettblad får rötter i en vas.
Foto: Christine Olsson/TT
Sticklingar av palettblad får rötter i en vas.

Kuriosa

Kärt barn har många namn och palettblad kallas också nässla, nässelblomma, rumsnässla eller nellor. Det vetenskapliga namn är Plectranthus scutellarioides. Dess ursprung är sydöstra Asien och den har funnits i handel i Europa sedan 1866. Palettblad är mest känd som krukväxt, men på 1990-talet blev den populär som utplanteringsväxt och många nya sorter har sen dess sett dagens ljus.

Källa: Blomsterfrämjandet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.