1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sagor och ogräs blir nya mönster

Hanna Emenius har alltid lyssnat bättre om hon ritar samtidigt. För några år sedan började hon göra mönster av sina bilder. Nu breder hennes växter, djur och kartor ut sig på både brickor och grytunderlägg.
Hanna Emenius och hennes Solros.
Foto: Lasse Ottosson

Ur dubbla papperskassar lastar Hanna Emenius av sin dyrbara skatt på bordet. Den vita bordsskivan får liv av solrosor, tistlar på mörk botten, fåglar och fiskar. Men här finns också en välkänd silhuett, Åhus kustlinje på rund bricka. Och där, precis vid kanten, Sälgvägen där Hanna Emenius växte upp. Så brukar Åhusbor göra när de ser hennes bricka, peka ut för varandra var de bor eller har vuxit upp, berättar hon.

– Jag tror i första hand att de som bor i Åhus har köpt mina brickor, inte turister. Förr köpte man souvenirer när man åkte någonstans, nu är man stolt över var man kommer ifrån. Det tycker jag är roligt.

Hanna har lite tusch kvar på tummen. Hon kommer direkt till intervjun från sitt jobb som planeringsarkitekt på Arkitekterna Krook & Tjäder/Uulas vid Lilla Torg i Kristianstad. Inte byggnadsarkitekt med andra ord utan den som arbetar med steget före, planeringen av nya bostadsområden och vägar till exempel.

Det var när hon började praktisera och jobba på stadsarkitektkontor, först i Kristianstads kommun och sedan i Sölvesborgs kommun, som hon fick tillgång till arkiven med gamla bygglovsritningar.

– Jag tyckte att det var fantastiskt och tänkte ”hur kan man göra för att fler ska få se dem?” Jag kopierade några husritningar och tog hem dem för att studera närmare. Då sa min dotter ”kan jag inte få färglägga dem?”

Det ledde till en målarbok och almanackor, så småningom några handdukar med kartmotiv och nu brickor. Åhusbrickan gjorde hon på eget initiativ när hon skulle träffa Percys design. Sedan blev det en Kristianstadsskärbräda till Regionmuseet, en Kristianstadsbricka till Home & Clothing och en bricka och ett grytunderlägg med Sölvesborg till Medborgarkontoret i Sölvesborg.

– Det finns så tråkiga turistgrejor. Jag gillar tanken att det är bruksföremål, något som kommer till nytta.

Hanna pratar snabbt och mycket. Förklarar och visar hur hon bygger upp de blommiga organiska mönstren, eller rapporterna som det heter på fackspråk. Som ”Kung Skata”, ett av hennes senaste mönster. Med inspiration från formgivaren William Morris mönster ”Strawberry thief”.

– Jag har velat göra ett mönster med inslag från min trädgård, av kejsarkrona, skata, björk, magnolia om jag hade haft plats för en sådan. Min trädgård möter hans mönster.

Genom att närstudera hur Morris gjort och vilken teknik han använt hittade hon strukturen till sitt eget. Vissa former upprepar sig men på ett dynamiskt sätt, så att man inte tänker på att skatorna eller liljorna återkommer med en viss intervall. Ju närmare man tittar desto mer ser man. Till exempel att skatorna har kungakronor och vänder huvudena åt olika håll och att talgoxarna flaxar nedanför, som undersåtar. Dessutom återkommer en gyllene nyckel.

– Jag läste Elsa Beskow för min son och när han somnat gick jag och jobbade. Då blev mönstret också sagobetonat.

Ofta börjar arbetet i en känsla, sedan kan det ta vägen vart som helst.
Foto: Lasse Ottosson

Ibland hejdar hon sig och undrar om beskrivningen blir för detaljerad. Nej, nej, det är nu det blir spännande på riktigt.

Ofta börjar arbetet i en känsla, sedan kan det ta vägen vart som helst. Det är ovanligt att hon har en struktur i huvudet från början, som med ”Kung Skata”. Oftare växer mönstret fram efterhand. Hon tecknar varje beståndsdel för hand, klipper ut och scannar in och pusslar ihop rapporten. Men ibland, som i mönstret ”Ogräsligheter”, får hon lägga till en fjäril bland tistlarna i efterhand för att få balans i mönstret.

– När jag gjorde ”Ogräsligheter” skulle jag bara rita ogräs först, men sedan ville jag ha in insekterna. Då fick jag lägga till dem i datorn.

Hon gillar att rita för hand med tusch. ”Det blir så direkt”, tycker hon, men ritplatta har också sina fördelar. Då kan hon arbeta i lager och hitta precis den nyans hon vill ha, ”den där färgen man alltid saknar bland pennorna”, som hon säger.

Mönstret Ogräsligheter fick balans med hjälp av en fjäril.
Foto: Lasse Ottosson

Vad är din drivkraft?

– Jag tror det är nyfikenhet. Jag vill se vad det blir när det blir klart och vad jag kan utveckla. Jag tycker att det är roligt att se vad man kan lära sig av ett projekt.

Gensvaret har varit stort. När hon lade ut ”Solros” som grytunderlägg på Facebook på prov sålde de slut på en månad.

Sina första rapporter gjorde hon 2015. Där byggde hon upp en mönsterbank. För ett och ett halvt år sedan började hon göra brickor och grytunderlägg. Nu finns de hos flera butiker i Kristianstad, Sölvesborg, Malmö, Karlskrona och Åhus. Hennes mål är att göra två nya mönster på våren och två nya på hösten, förutom kartorna.

Samtidigt jobbar hon heltid som planeringsarkitekt.

Foto: Lasse Ottosson

Hur får du tiden att räcka till?

– Jag tror det handlar om prioritering. Jag nattar barnen vid åtta-nio på kvällen. Sedan sitter jag och jobbar med mönstren till midnatt. På helgerna blir det mer. Tidvis jobbar jag nästan heltid med det här också. Men vissa perioder jobbar jag inte alls med mönstren.

När hon började ta sitt mönsterskapande på allvar arbetade hon koncentrerat med det varje dag. Numera handlar jobbet också om säljande och marknadsföring. Men hon vill fortsätta arbeta som arkitekt.

– Jag kan tänka mig att tidvis gå ner i arbetstid, men det är så många saker som är roligt med arkitektjobbet. Och trädgården, huset och barnen.

Bricka med mönstret Kung Skata.
Foto: Lasse Ottosson
Hanna Emenius.
Foto: Lasse Ottosson

Läs mer

Östra Göinge

Brott: Kassaskåp stulet vid inbrott

Tjuvar tog sig in i Ica-butik.

Gårdsrånen

Åklagaren missnöjd med friande från Piperrånet

Överväger att överklaga domen.

Östra Göinge

Brott: Man rånad vid tågstation

Tre okända gärningsmän dök upp och hotade offret.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Hässleholm

Brott: Man rånad av gäng – inne på tåg

Det ska röra sig om flera gärningsmän.

Åhus

Pandemi och inställd beachhandboll – så har det gått för krogarna

”Tyvärr är det tabu. Man får liksom inte vara kritisk mot beachhandbollen.”