GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se vardagen ur nya vinklar

I sommar när varken utlandssemestrar eller festivaler pockar på uppmärksamheten, finns det möjlighet att undersöka det bekanta på ett nytt sätt. Vandra bland fladdrande lakan i slottsparken, gå på upptäcktsfärd längs välkända gator och titta in husmoderns tid. Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson tipsar.
Publicerad 26 juni 2020
Kimsooja "Sowing Into Painting" på Wanås.
Kimsooja "Sowing Into Painting" på Wanås.
Foto: Mikael Persson

Lekande lakan och speglingar

Wanås

Antalet konstnärer fick minskas då inga resor kunde genomföras under våren, men trots detta; vilken härlig utställning Wanås har skapat ihop med den sydkoreanska konstnären Kimsooja.

Hon lyckas på ett oerhört levande och engagerande vis förena det nära med det storskaliga, det häftigt visuella med det reflekterande. Lakanen i vinden och spegelgolvet – båda dessa verk kommer att älskas av publiken. Men här finns än fler upplevelser, alla värda att upptäcka. Sedan finns ju, som alltid, en hel konstpark att gå vilse i.

Mannen i islandströja. Konstnär: Ivar Johnsson.
Mannen i islandströja. Konstnär: Ivar Johnsson.
Foto: Mikael Persson

Staden är full av konst

Kristianstad

I maj gjorde jag en liten skulpturvandring i centrala Kristianstad. På en knapp timme såg jag runt 15 konstverk och insåg samtidigt vilket härligt sätt det här är att lära känna en stad på. Såväl den bekanta staden, som den okända.

Men varför inte börja med just Kristianstad, en rik skulpturstad med både smått och stort, abstrakt och föreställande. Gå in på kommunens webb, leta upp sidan med offentliga konstverk och gör en rutt som passar dig. Sedan kan du låta upptäcktsresan fortsätta till Bromölla, Broby, Hässleholm... ja, varför inte ända till Lund eller Trelleborg?

Från utställningen "Husmoderns tid" som visas på Regionmuseet.
Från utställningen "Husmoderns tid" som visas på Regionmuseet.
Foto: Sune Johannesson

Frågor och tankar om husmodern

Kristianstad

Hur såg arbetsveckan ut för husmodern? Och hur ser en vecka ut för dagens husmödrar? Eller. Finns husmodersrollen kvar numera?

Regionmuseets utställning om husmodern kliver rakt in i samtiden med blicken riktad både bakåt och framåt. Det är en utställning full av frågor och reflektioner, som gör att jag som besökare engageras. Som när jag studerar det nämnda arbetsschemat, eller bläddrar i några av uppslagsböckerna som innehöll allt det som man för sådär 60-70 år sedan ansåg att en husmoder borde veta.

Två andra utställningar värda att besöka visas i sommar på Järnvägsmuseet och Åhus museum.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.