Feature

Sommaren är rik på berättelser

Feature Artikeln publicerades

Soloteater och teater, konstinstallationer och berättelser från livet i prunkande omgivningar. Nej, kulturen tar inte semester. I sommar kombinerar du naturupplevelser med kulturupplevelser. Kulturredaktör Sune Johannesson tipsar.

Fredrik Kronbäck Spelplats Vinbäcken i Viby
Fredrik Kronbäck Spelplats Vinbäcken i Viby
Fredrik Gunnarson etablerar ny teaterscen i Bjärnum.
Foto: Fredrik Jalhed
Fredrik Gunnarson etablerar ny teaterscen i Bjärnum.

1 2 x sommarteater

Två scenfavoriter i norra Skåne ligger i två mindre orter och med gemensam premiärdag, 29 juni. Fast den ena har en egen stadsteater, och det är där som skådespelaren Fredrik Gunnarson var sommar sedan fem år bjuder in till en soloföreställning (ett år var dom dubbelt så många). I år väntar Hjalmar Söderbergs klassiker ”Dr Glas”, och hur Gunnarson ska ge dessa starka känslor och tvivel liv på scenen ska bli oerhört intressant att ta del av. Det handlar alltså om Bjärnum stadsteater. Andra scenen är Spelplats Vinbäcken i Viby, en grönskande idyll med lika högt i taket som det är till den öppna himlen. Också här blir det en klassiker – Gogols ”Revisorn”, fast i helt ny version med både ord och ton. Även titeln är ny, ”Det våras för Revisorn”.

Författaren Kalle Lind.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Författaren Kalle Lind.
KG Hammar, före detta ärkebiskop.
Foto: DAN HANSSON / SvD / TT
KG Hammar, före detta ärkebiskop.
Malin Skjöld, dokumentärfilmare.
Malin Skjöld, dokumentärfilmare.

2. Berättelser på Hovdala

Hovdala slott söder om Hässleholm och i närheten av Finjasjön är en rik pärla. Ett besöksmål med allt från trädgård och restaurang till fina promenadomgivningar. Och här är gott om olika evenemang, som opera, konserter, familjeaktiviteter och guidade turer. Men det jag främst vill tipsa om är deras Berättaraftnar, där gäster berättar om sina liv och/eller sina intressen. Allt sker utomhus (om vädret säger ok), och det är en fin, avslappnande och berikande upplevelse att ta del av alla skiftande ämnen. Bland sommarens inbjudna föredragshållare kan nämnas underhållaren med mera Kalle Lind (26 juni), den tidigare biskopen KG Hammar (3 juli) och Malin Skjöld, regissören bakom ”Plötsligt i Vinslöv” och nu aktuella ”Mamma har varit direktör” (24 juli).

Peter Geschwind & Gunilla Klingberg, Life Systems – Nonspace, 2019. Installation på Wanås Konst.
Foto: Mattias Givell
Peter Geschwind & Gunilla Klingberg, Life Systems – Nonspace, 2019. Installation på Wanås Konst.

3. Utflykt i konstens park

Wanås är ett självklart besöksmål under sommaren. Promenad och picknick bland konstverk och träd. Årets utställning är en satsning på att ge plats åt många berättelser, ”Not A Single Story II”. Tvåan finns där för att den här utställningens första version sattes upp i en konstpark i Sydafrika förra året. Här kommer man bland annat att få möta bensindoftande krossade glasflaskor som ser ut som gräsmatta, uppblåsta stora rum av presenningar och skuggdans. I juli blir det dessutom en hel månad med dansverk lite här och var. Givetvis har vi också alla våra personliga favoriter runt om i parken och skogen. Och gamla vänner måste man ju hälsa på då och då.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.