unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Torparliv eller cocktailskola

Se hur torpare levde på 1800-talet, besök en autentisk cykelverkstad eller lär dig blanda en cocktail – de är några av sommarens upplevelser.
Albin bodde med sin mor Sissa och moster Bengta på Månsas torp i Skärsnäs i början av 1900-talet.
Albin bodde med sin mor Sissa och moster Bengta på Månsas torp i Skärsnäs i början av 1900-talet.
Foto: Mikael Persson

Som i ”Raskens”

Att komma till Månsas torp vid Skärsnäs är som att förflyttas till ”Raskens”. Här levde torparfamiljen Olsson med sju barn i början av 1800-talet. Miljön är helt intakt med deras omålade lador på baksidan och boningshuset som senare byggdes ut och målades rött. Tre torparfamiljer bodde här fram till 1960-talet. I dag ägs det av Regionmuseet i Kristianstad. En gång i sommar, 7 juli klockan 13-16, öppnas det för besökare som får prova att hässja hö eller dricka kokkaffe i gräset. I Regionmuseets webbkalendarium finns karta.

Åhus Absolut Home.
Åhus Absolut Home.
Foto: Tommy Svensson

Titta in i spritfabriken

Med den senaste tekniken förflyttas besökarna på Absolut Home i Åhus både in i spritfabrikant L O Smiths kontor och ut på åkrarna hos traktens lantbrukare som levererar vete till fabriken.

Reklamkampanjerna av Absolut vodka sedan starten 1979 är en rolig nostalgitripp. Men undrar om inte höjdpunkten ändå är att få se den verkliga Spritkyrkan och fabriken där Absolut vodka tillverkas. Turen avslutas med att deltagarna gör cocktails tillsammans, även alkoholfria alternativ. Hela upplevelseturen tar en och en halv timme.

Man kan också boka en cocktailkurs på drygt en timme. Eller 30 minuters provsmakning av olika sorters smaksatt vodka.

Landins cykelverkstad på Järnvägsmuseet.
Landins cykelverkstad på Järnvägsmuseet.
Foto: Regionmuseet/Elin Edenborg

Återuppbyggd cykelverkstad

Det är inte varje dag man får titta in i en cykelverkstad som lades ner för 50 år sedan, men i sommar finns chansen på Järnvägsmuseet i Kristianstad. Där har Landins cykelverkstad som låg på Tivoligatan 8 i Kristianstad byggts upp igen efter att ha varit magasinerad på Regionmuseet i många år.

Verkstaden startades av Axel Landin i början av 1900-talet och togs över av sonen Holger Landin på 50-talet. I slutet av 60-talet stängdes verkstaden och stod orörd tills Regionmuseet och Malmö tekniska museum köpte den 1983.

Utställningen på Järnvägsmuseet är öppen varje dag till och med den 30 augusti.