unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Avdelningararrow-down
 2. Orterarrow-down
 3. E-tidning
 4. Söksearch
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down
 3. Tipsa oss!
 4. Kundcenter

Vandrarnas favoritturer

Lisbet Roth och Lena Raftmark är hängivna vandrare sedan 20 år tillbaka och engagerade i Friluftsfrämjandet. Här är deras bästa tips.
Lerjevallen.
Lerjevallen.
Foto: Fredrik Jalhed

Vad gör ett vandringsställe bra?

En bra vandringsled ska vara välmarkerad. Det är bra om det finns uppmarkerat olika sträckor. Skiftande natur. Bra underlag att gå på, gärna mjukt. Att det inte är för mycket störande trafikljud, så man kan få ro.

Varför tycker ni om att vandra?

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen. Upplevelsen förstärks tillsammans med andra och under våra aktiviteter är det lätt att lära känna likasinnade. Då kan man också dela med sig av kunskaper. Vandringens ledare är väl förtrogen med vandringsledens sträckning.

Bästa tipsen?

Ha fika i ryggsäck. Vid fikastunden lägg dig ner och titta på Skogsmulle-tv. Välj kläder efter väder. Samåk och samkör om det går. Efter vandringen är det aldrig fel att avsluta med att grilla på någon fast grillplats. Sommaren visar sig från sin allra bästa sida just nu så ut och naturnjut!

Friseboda.
Friseboda.
Foto: Annica Jönsson
Med utsikt mot Ivö klack.
Med utsikt mot Ivö klack.
Foto: Lasse Ottosson
Kjugekull.
Kjugekull.
Foto: Krisitanstadsbladet

Lisbets fem i topp:

 1. 1
  Kjugekull
 2. 2
  Ivö klack
 3. 3
  Forsakar
 4. 4
  Stackedala
 5. 5
  Friseboda
  Lilla Kungsleden från Nymölla.
  Lilla Kungsleden från Nymölla.
  Foto: JOHANNA WALLIN
  Lerjevallen.
  Lerjevallen.
  Foto: Fredrik Jalhed
  Bockeboda.
  Bockeboda.
  Foto: Lasse Ottosson

  Lenas fem i topp:

  1. 1
   Bockeboda
  2. 2
   Sporrakulla
  3. 3
   Vieåleden
  4. 4
   Vedema
  5. 5
   Lerjevallen

   Andra trevliga ställen: Lilla Kungsleden, Bromölla, Balsberget, Åbjär, Breanäs, Magle våtmark, Torsebro krutbruk, Näsumaleden, Näsumaviksleden, Nytebodaskogen, Ryssbergets naturreservat, Immeln bland annat Stenrundan, och Tosteberga ängar.

   Läs mer