1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Varje val är ett steg närmare målet

Magnus Åkesson har full fart framåt. Nya projekt ger ny energi. Samtidigt som han driver salladsrestaurangen Mix n‘go i Kristianstad leder han filmavdelningen på reklambyrån Bästa kompisar i Malmö. Drivkraften är att alltid bli bättre.
Direkt när Magnus Åkesson och Niklas Kjellkvist kom in i lokalen på Tivoligatan visste de att den skulle passa perfekt för Mix n‘go.
Foto: Tommy Svensson

Beach 2018 närmar sig. Det märks på Mix n‘go, snabbmatsrestaurangen med sallad och wraps på menyn. Ju mer solen skiner desto fler vill äta hälsosamt för att komma i form inför badsäsongen. Allt enligt Magnus Åkesson.

Han och Niklas Kjellkvist startade Mix n’go förra sommaren, ett koncept som funnits i Stockholm sedan 2008. Redan då tänkte Magnus Åkesson att det var helt rätt, men för tidigt för Kristianstad.

– Nu är hälsa och kost ett av de största samtalsämnena. Nu är folk medvetna om det. Dessutom fanns det möjlighet att få en bra lokal till ett bättre pris.

Han och Niklas Kjellkvist fastnade för den ljusa hörnlokalen på Tivoligatan direkt de kom in. Första året har varit en berg- och dalbana mellan stort intresse och bra kassaflöde, men också många utgifter.

Läs mer: Nytt matställe till Kristianstad – öppnar i juni

Foto: Tommy Svensson
Rebecka Nilsson och Celinne Andersson jobbar på Mix n‘go.
Foto: Tommy Svensson

De stora utmaningarna har varit att lära personalen konceptet eftersom flera av dem aldrig jobbat i restaurang, att renoveringen blev dyrare än tänkt och att även råvarukostnaderna blev dyra innan de förstod hur mycket ingredienser som behövdes i varje sallad.

– Vår filosofi är att salladerna ska vara nyttiga, goda och stora så att du blir mätt. Du får inte den näringen i någon annan snabbmat.

Eftersom det är ett franchisekoncept är det svårt att förändra, men Magnus Åkesson hoppas att de med tiden kan utveckla en egen Kristianstadssallad med karaktäristiska smaker för staden.

Det är inte ovanligt att lunchrestauranger med tiden förenklar menyn och minskar de dyra råvarorna, hur håller ni kvaliteten uppe?

– Det är tufft att alltid ha de bästa råvarorna. Granatäppelkärnorna tar timmar att slå ut, men det ska vara så. Det är en restaurang.

Efter att Magnus Åkesson lade om sin kost mår han mycket bättre. ”Jag gick från att vara sängliggande med cellgifter till att inte äta en enda medicin i dag”, säger han.
Foto: Tommy Svensson

Han älskar själv att laga mat av bra råvaror och pratar gärna om sin passion för mat, men kärleken till det hälsosamma går djupare. 2004 fick han diagnosen psoriasisartrit, en kronisk inflammatorisk ledsjukdom. Som att ha ”psoriasis på insidan” som Magnus Åkesson säger, den syns inte men den känns i svullna, orörliga leder.

Han fick allt starkare medicin tills han själv började se över sin kost. Han slutade äta griskött, blev först vegetarian och sedan vegan innan han upptäckte att han mådde bättre av att inte äta mat med stärkelse och socker.

– Jag gick från att vara sängliggande med cellgifter till att inte äta en enda medicin i dag. Jag har blivit starkare och har inte ont i någon led. Man kan se mina symptom, men jag känner dem inte längre.

Magnus Åkesson är i välbekanta kvarter. Runt hörnet drev han klädbutiken Butik 47 i sex år och lite längre bort ligger Teaterbaren som han och Niqlas Jernhammar startade på nytt sommaren 2005. De jobbade ihop i Stockholms restaurangkök i början av 2000-talet, framför allt på East vid Stureplan. Borde inte cocktails funka lika bra i Kristianstad, funderade de.

– Vi gick runt på alla restauranger i Kristianstad och testade drinkar. När vi startade Teaterbaren introducerade vi cocktails i Kristianstad.

Året efter for Niqlas Jernhammar tillbaka till Stockholm, där han senare startade det första Mix n‘go. Magnus Åkesson separerade från sin sambo och stannade kvar i Kristianstad eftersom han hade ett barn. Han satte sig ner och funderade, sedan startade han Butik 47 med svenskdesignade kläder av märken som Rodebjer, Fifth Avenue och Cheap Monday. En butik som stack ut så mycket att den blev nominerad till en av Sveriges bästa butiker i Plaza Magazine.

quote
Jag tror inte på ödet. Jag tror mer på den egna kraften. Om det är något man vill gör man aktiva val varje dag för att närma sig det man vill.
Foto: Tommy Svensson

Mat, nattklubb, kläder, träning – det finns många parallella spår i Magnus Åkessons liv, och då har vi ändå inte nämnt det största jämte mat, nämligen film. Drömmen som förde honom till Stockholm i slutet av 1990-talet där han erbjöd sig att jobba gratis på reklambyrå bara för att lära sig samtidigt som han jobbade extra på restaurang på kvällarna för att försörja sig.

– Det handlar om att göra sig själv oumbärlig. Jag skapade mina egna jobbmöjligheter.

I dag är han delägare i reklambyrån Bästa kompisar i Malmö, där han driver filmavdelningen. Dit headhuntades han 2012. Drygt två timmars pendling om dagen, fyra barn och en förstående fru, träning nästan varje dag, restaurang i Kristianstad – hur får han livet att gå ihop?

– Det är inget jag ska få ihop, det är något jag lever för. Jag gör det jag brinner för. Jag ser det inte som jobb. När jag kommer hem är jag inte trött och utbränd utan fylld av energi.

Han är van att få den frågan. Hans svar är att tid finns, det handlar bara om att prioritera. Han ser livet som många små val varje dag. Soffan framför tv:n eller en promenad? Pizza eller sallad?

– Jag tror inte på ödet. Jag tror mer på den egna kraften. Om det är något man vill gör man aktiva val varje dag för att närma sig det man vill.

Vad driver dig?

– Att jag alltid kan bli bättre. Det finns alltid något man kan bli bättre på. Om jag brinner för något kan andra se det. Pengar har aldrig drivit mig.

Magnus Åkesson brukar gå runt på stan och studera hur andra gör och fundera på hur han kan göra det bättre. Som en film där han sätter in sig själv och provar olika scenarier.

Huvudet är fullt av projekt som han skriver upp på en lista över saker att prova.

Vad är nästa punkt på listan?

– Att Bästa kompisar ska bli Öresundsregionen största digitala produktionsbolag. När det gäller Mix n‘go funderar jag på vilka fler städer som kunde ha det konceptet. Vi spanar hela tiden.

Magnus tips för att lyckas:

Fokusera på det du tycker ger energi och är kul.

Gör det du tycker är kul. Tjänar du inte pengar på det så gör det bättre.

Var trevlig och ödmjuk och jobba hårt.

Foto: Tommy Svensson

Läs mer

Krönika

Aldrig mer resor overseas?

Långa, dåsiga dagar med travar av pocketböcker

Kristianstad

Nylander (L) vill öppna för åskådare

Tror föreningslivet kan drabbas hårt om publik inte tillåts.

Sport

VMA har kommit igång – vände till enkel seger

”Ruggigt bra andra halvlek”

Kristianstad

Björn Söder (SD) varnar felaktigt för pedofil i Tollarp

Mamman: ”Jag tycker inte att man beter sig på det här viset”

Sport

IFK-spelare coronasmittad – har isolerats från laget

”Hoppas att schemat inte ska påverkas.”

Kristianstad

Corona: Nya fall av covid-19 i äldreomsorgen

Nya fall i hemtjänsten och på äldreboende.