Nyheter

Michelle – strålande skitjobbig Marilyn

Som alla skådespelare som avfärdas som endast ett ”pretty face” kämpade Marilyn Monroe för att bli tagen på allvar, speciellt i början av sin karriär. 1956 reste hon till London för att spela mot Shakespeare-tolkaren Laurence Olivier i ”Prinsen och balettflickan”.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012
Kaotisk filminspelning. Marilyn Monroe åkte till England 1956 för att filma med Laurence Olivier. Det blev två divor för mycket. Michelle Williams vann i måndags en Golden Globe för sin gestaltning av Monroe. Foto: Laurence Cendrowicz/ScanBox
Kaotisk filminspelning. Marilyn Monroe åkte till England 1956 för att filma med Laurence Olivier. Det blev två divor för mycket. Michelle Williams vann i måndags en Golden Globe för sin gestaltning av Monroe. Foto: Laurence Cendrowicz/ScanBoxFoto: Laurence Cendrowicz/ScanBox

Olivier var också desperat, han ville bli en filmstjärna av den nya tiden, inte bara en teaterns gigant. Förhoppningarna på det gemensamma projektet var alltså stora. Naturligtvis blev det pannkaka av alltihop, i alla fall enligt ”My week with Marilyn”.

Marilyn Monroe var nervös, kände sig underlägsen och sparkade bakut. Laurence Olivier, som dess- utom regisserade, blev frustrerad över divalaterna samtidigt som han insåg hur överglänst han blev när Marilyn, som kameran som bekant älskade, till slut fick till sina repliker.

Historien berättas ur den unge Colin Clarkes perspektiv. Han var assistent vid inspelningen och har skrivit två böcker om vad som ”egentligen hände” under den vecka han slumpartat blev den labila skådespelerskans förtrogne.

Historien är, precis som titeln antyder, inte Marilyns egen så den som förväntar sig en riktig inblick i hennes inre blir nog besviken.

Hon framstår mest som skitjobbig att ha att göra med och Michelle Williams ska ha beröm för sin rolltolkning. Hon är hyfsat porträttlik och framförallt strålande bra på att få till Marilyns svårfångade kombination av naivitet och förslagenhet.

Alltid sevärda skådespelare som Judi Dench och Kenneth Branagh, i kombination med ett rappt och gulligt manus, gör främst ”My week with Marilyn” till en mysig titt bakom kulisserna på en kaotisk film-inspelning.

Speltid: 1 tim 39 min. Barntillåten. Visas på: Park i Hässleholm, Filmpalatset i Bromölla och Scala i Sölvesborg.

INTERNAL INTERNAL
Miranda Sigander, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.