Nyheter

Avspark och boksläpp

I dag startar Serie A igen. Lagom till premiären tog Kristianstadsbladet pulsen på redaktionens egen Italien-expert. Om några dagar släpper Malena Johansson boken "Disamore – makten, maffian och fotbollen".
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2010
Foto: 

Serie A är en sårad liga. Stjärnorna har lämnat. Pengarna har tagit slut. Arenorna förfaller och publiken sviker.

Bekymmerna är lika många som åsikterna om vad som måste göras. För passionen finns fortfarande Italien, det råder det inga som helst tvivel om.

En som är både passionerad och insatt i den italienska fotbollsproblematiken är Malena Johansson.

Till vardags har hon arbetat som redigerare på Kristianstadsbladet.

Nu byter hon spår och flyttar till Eurosport-redaktionen.

Samtidigt som hon och kollegan Mats Lerneby släpper sin första bok: Disamore – makten, maffian och fotbollen.

– Det känns som att det är ett ganska stort och komplicerat ämne, så det var ganska bra att vi var två stycken, säger Malena Johansson. Hon har bott i Italien i flera omgångar. Hon har studerat i Perugia och jobbat i Rom. Under de senaste åren har hon dessutom förvandlats till en av Sveriges allra mest kunniga experter inom den italienska fotbollen.

Boken (kommer ut i handeln den 1 september) handlar om spelet bakom kulisserna i den italienska fotbollen. Om Maradonas kaosartade succé i Napoli. Om maktspelet i de största klubbarna. Och om huliganproblemen som format Serie A.

– För oss har det här varit så himla spännande och vi har verkligen intresserat oss för den italienska fotbollen. Det finns så många historier att berätta. Så stora draman, intriger och maktspel, säger Malena, som tillsammans med Mats Lerneby alltså författat boken.

Ett inte helt lätt uppdrag. Lerneby är nämligen stor Lazio-supporter. Medan Malena Johansson är innerlig "Romanista".

Roma och Lazio. En av italiensk fotbolls största rivalitet.

– På gatorna i Rom ser man mycket mer av Romas färger än av Lazios. Deras fans kallas "får", men det är något de själva så klart aldrig skulle gå med på, berättar hon.

Italiensk fotboll har sina bekymmer som alla andra ligor. Bara det att Serie A verkar ha så många fler. Boken behandlar allt ifrån den vridna maktbalansen i fotbollen till den stora arenaproblematiken. Som exempel berättar Malena om en stor pressträff som hon deltog i där Roma presenterade en ny idrottsanläggning.

– Det var ett år sedan och hela spelartruppen var på plats. Där var dessutom väldigt mycket kändisar och jag minns att jag satt precis bakom spelarna. De presenterade sin nya arena – Stadio Franco Sensi. Men allting var så mycket prat. De hade ingen finansiering... ja, egentligen hade de inte ens en plats där de kunde bygga.

Stora visioner men små resurser.

Det är den italienska verkligheten 2010. Men för Malena Johansson finns kärleken till Serie A kvar i oförminskad styrka.

– Jag tycker det är lika roligt med italiensk fotboll. Det tråkiga är ju om folk slutar att gå på fotboll, om folk slutar bry sig. Intresset håller på att förskjutas, publiken på arenorna minskar, men samtidigt ökar tittarsiffrorna på tv.

I höst byter Malena Johansson Kristianstadsbladets nattredaktion mot Eurosports webbsida. Där kommer hon att driva bloggen "Il Calcio al Corso", fritt översatt "Fotboll på väg" och skriva texter om italiensk fotboll.

Om Serie A. Som Roma inte kommer att vinna. Inte ens om Malena Johansson får tippa.

– Inter vinner, det gör dem ju alltid numera.

Robin Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.