Nyheter

Domarna bojkottar Näsby

Slagsmålsskandalen tidigare i somras har nu fått ytterligare ett efterspel: Styrelsen i Kristianstads Fotbolldomarklubb har gått ut med en rekommendation till föreningens medlemmar om att inte döma i Näsby IF:s matcher.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2010
Foto: 

– Det stämmer att vi har gått ut med en sådan rekommendation, bekräftar Jimmie Andersson, ordförande i Kristianstads Fotbolldomarklubb med hänvisning till slagsmålsskandalen i matchen mellan Näsby IF och Viby IF.

Det var då som en Näsbyspelare efter att ha fått två gula kort rök ihop med en domare i publiken och sedan med ytterligare en åskådare på väg ut till omklädningsrummet.

Näsby IF:s styrelse svarade med att stänga av spelaren ifråga för resten av säsongen. Fallet är under utredning av Skåneboll och domen meddelas på onsdag. (Skåneboll har stängt av ytterligare två Näsbyspelare i samband med händelsen). Men redan nu har Kristianstads Fotbolldomarklubb tagit ställning genom sin "rekommendation".

– Av dom uppgifter vi fått in så tog vi det här beslutet. Men jag vill poängtera att det är just en rekommendation och inget annat.

– Vi värnar om våra medlemmar men samtidigt är det upp till var och en att fatta sitt eget beslut. Vi är en intresseorganisation och kan inte tvinga någon att inte döma, säger Andersson. Gårdagens match mellan Näsby IF och Edenryd dömdes av en domare från Eslöv.

– Det har jag inga kommentarer till. Det är Skånes Fotbollsförbund som tillsätter domare, svarar Jimmie Andersson.

Från Näsby IF riktas skarp kritik till vad dom kallar för "domarbojkott".

– Jag fick höra talas om detta i tisdags från en domare i samband med en B-lagsmatch, säger Näsbys tränare Lasse Ek.

– Min första reaktion var att det var ett skämt. Men vad jag har förstått gäller deras bojkott alla lagen i föreningen inklusive damlaget. Man tror ju knappt det är sant. Lasse Ek är förtvivlad över att hela föreningen drabbas på grund av "ett par incidenter".

– Vi har fått positiv respons från domarna i 70 procent av våra matcher den här säsongen.

– Vi accepterar självklart inte spelarens agerande i Viby-matchen och vår styrelse har ju gjort en markering. Men vi har gått vidare nu och jag vill understryka att det är bra stämning i laget nu.

Ja, det var minsann inte fel på stämningen efter Näsbys seger i sexpoängsmatchen mot Edenryd hemma på Grönevi.

Hemmalaget vann med tennissiffrorna 6–1 och ryckte ifrån just Edenryd i tabellen.

– Vi säkrade i princip kontraktet nu, så det var en viktig seger, säger Näsbyspelaren Tony Svensson som svarade för fyra av Näsbys sex mål. Målskyttet lossnade dock först efter en halvtimmes spel där Edenryd hade det mesta av spelet.

Men inom loppet av åtta minuter hade Näsby gjort 3–0 och i samma veva avgjort matchen.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.