Nyheter

KDFF försvarar lånet: Kostar inget extra

Kristianstads DFF tigger pengar till miljonskulden – samtidigt lånar man in Becky Edwards. Ett beslut som väcker stora känslor runt den allsvenska krisklubben. ”Det sänder konstiga signaler”, säger en tidigareKDFF-profil.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2014

Sent i fredags läckte det ut att Kristianstads DFF lånar in amerikanska Becky Edwards som ersättare för ryggskadade Sif Atladottir under hösten.

Det sker i en tid då klubben slåss för sin allsvenska existens och tigger pengar på bred front för att fixa miljonskulden och elitlicensen för 2015.

”Pengar över”

Beslutet är kontroversiellt och väcker känslor.

– Jag förstår reaktionerna, säger KDFF:s sportchef Henrik Nygren.

Efter 1–1-matchen mot Eskilstuna United förklarar han mer ingående om Kristianstads DFF:s styrelsebeslut ochtankarna kring att ta in Becky Edwards.

– Det var viktigt att det inte fick kosta oss några extra pengar. Och, helt ärligt blir det pengar över, säger Henrik Nygren.

Hur kan det bli pengar över?

– Sif (Atladottir) är sjukskriven resten av säsongen och därmed har vi ingen lön på henne i två och en halv månad framöver.

Det stämmer väl att lägstalönen för utomeurope é r som Becky Edwards i det här fallet ligger på runt 15 000 kronor plus sociala avgifter?

– Ja, 14 300 kronor är minimisumman. Kostnaden vi har på henne är lönen och transporten hit. Det är allt. Vi betalar inte heller för hennes boende, så detta är en bra lösning där vi får lite pengar över.

Betalar ni inget för att låna in henne från hennes klubb i USA?

– Nej, amerikanska ligan äger ju spelarna och vi hittade en bra lösning med ligan och med Houston, som hon förlängt sitt kontrakt med, säger Henrik Nygren.

Becky Edwards kostar inget extra säger ni, men varför tog ni inte chansen att spara pengar nu när ni blir av med Sif Atladottirs lön?

– Vi behöver spelare också för att prestera. Vi ska klara elitlicensen både ekonomiskt och sportsligt. Becky har rutin, vi behöver någon som kommer in och styr och vi vet vad vi får av henne eftersom hon har varit här tidigare.

Men risken att åka ur är nästan obefintlig. Det är bara ett lag som åker ur. Jitex har noll poäng och ni har 15 poäng. Det känns lugnt på den fronten?

– Ja, men det är tio matcher kvar. Vi kan inte lägga oss ner och dö, vi vill göra ett bra sportsligt resultat och det här ger oss bättre förutsättningar. Vi är känsliga för skador också, det såg vi när Linnea (Liljegärd) var borta.

Besviken på siffran

Becky Edwards är spelklar till bortamatchen mot Piteå på söndag och hon kommer att kunna spela nio matcher med KDFF under hösten.

Henrik Nygren och Kristianstads DFF hoppades på storpublik mot Eskilstuna, men annonskampanjerna och ropen på hjälp gick inte riktigt hem.

485 åskådare kom till Vilans IP – och klubbledningen hade hoppats på betydligt fler.

– Jag är besviken. Jag hoppades på mellan 600 och 800 åskådare, säger Henrik Nygren.

– Nu var det bara vi och amerikanska fotbollen (Kristianstad Predators) som spelade. Hade vi spelat offensiv fotboll och vunnit alla matcher hade det kanske sett annorlunda ut, säger KDFF:s sportchef.

Mikael Hallqvist
Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.