Nyheter

Malmström talar ut om modellandet i Milano

Zlatan Ibrahimovic gör succé i Milan. Den förre KFF:aren Alexander Malmström slår sig fram som modell på catwalken i Milano.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2011
Alexander Malmström. Bild: Sigge Hansson
Alexander Malmström. Bild: Sigge HanssonFoto: 

– Vissa är helt dumma i huvudet på planen, men snälla vid sidan av. Det är samma sak i ett showroom, men samtidigt gäller det att synas. Inte gömma sig, för då överlever man inte, säger Alexander Malmström, 24 år.

Sölvesborgskillen tillhörde MFF mellan 2001 och 2004. Det blev pojk- och juniorlandskamper, men inget genombrott på A-lagsnivå.

– Jag var uttagen som sjuttonde man i en allsvensk match, men eftersom det var mot Sundsvall borta fick jag inte hänga med.

Efter MFF-tiden har han representerat Mjällby i superettan. Sedan har det också blivit division I-spel med Kristianstad. Fotomodellkarriären beskriver han som en lycklig slump.

– Det började mer som ett skämt. Jag och min bästa tjejkompis satt och funderade lite. Då kom hon på att jag kunde bli modell. Därefter skickade vi lite bilder till agenturer i Milano och det var några som nappade, säger Alexander Malmström.

I bakgrunden hörs inte Kraftwerks slagdänga "The Model", utan det väldigt italienska ljudet av vespor som knattrar förbi.

Alexander Malmström är redan på plats i Milano.

– Jag jobbade sex veckor här förra året, för ett exklusivt italienskt klädmärke som har kostymer och sådant. Det var visningar i showrooms, där de lanserar sina nya kollektioner och dit uppköparna kommer.

Vi som har järnkoll på "Top Model" med Tyra Banks, vet att det krävs en hel del träning för att bli toppmodell. Alexander Malmström har emellertid en avspänd inställning till själva hantverket.

– Jag är faktiskt självlärd och har inte varit i branschen tidigare.

Har du någon nytta av din fotbollsbakgrund?

– Det är ganska likt. Konkurrensen är stor och det gäller att ha tur. Precis som inom fotbollen gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Alexander Malmström vill inte gå in på löneläget, men medger att det är hyfsat betalt – och längre dagar.

– Förra året var det rätt hårt. Då jobbade jag sex dagar i veckan, från nio på morgonen till sex på kvällen.

Tänker du mer på vikten som modell än som fotbollsspelare? – Jag äter annorlunda. Som fotbollsspelare äter man för att prestera maximalt och orka. Som modell ska man inte ha lika mycket kolhydrater, säger Alexander Malmström.

Vad är din styrka som fotomodell?

– Det får andra bedöma, men jag är väl sympatisk och blir hyfsad på bild.

Alexander Malmström blir förmodligen aldrig en firad landslagspelare.

– Man ska aldrig säga aldrig, men du har en poäng. Jag har varit i Kristianstad de senaste två säsongerna. När jag var i MFF var det mode att köpa in 28-29 åringar. Det var fel tajming att vara i MFF då. Alla som är med i ett ungdomslandslag i dag är med i allsvensk A-trupp, säger han.

Alexander Malmström pratar om små marginaler, både på planen och på catwalken. För ett par år sedan provspelade han för den schweiziska klubben Thun, men i sista stund rann allt ut i sanden.

Finns det ingen liten klubb i Milanotrakten du kan träna med? – Min modellagentur har kollat, det är inte helt omöjligt. Förra året gick det inte, då hade jag så mycket jobb som modell.

Samtidigt har han en realistisk syn.

– Det är andra året jag reser till Italien, då får man ställa fotbollen åt sidan och ta det lite som det kommer. Januari och februari är den intensivaste perioden i Milano. Sedan rullar det på i andra städer.

Alexander Malmström verkar vara beredd att utvidga modellkarriären. Och det är som i fotbollsvärlden – om rätt erbjudande kommer.

Kent Jönsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.