Nyheter

Nya siffrorna hotar licensen

Chocksiffrorna skakar Mjällby. Minusresultatet blir större än vad man tidigare trott. Revisorernas första uträkningar visar på 2,5 miljoner back och klubben måste presentera en åtgärdsplan för att rädda den allsvenska statusen.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2013
Oro i Mjällby. Klubben gör ett minus på 2,5 miljoner, det tvingar dem till att presentera en åtgärdsplan.
Oro i Mjällby. Klubben gör ett minus på 2,5 miljoner, det tvingar dem till att presentera en åtgärdsplan.Foto: 

– Ja, det ser ut att bli omkring 2,5 miljoner kronor back, vi har redan en åtgärdsplan till Svensk elitfotboll, säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

Den tidigare prognosen på 1,5 miljoner har gått till pappersåtervinningen. Mjällbys förlust blir större än så. Nästan en miljon mer än vad klubben från början trodde på.

– Vi har ett eget kapital på 1,5 miljoner så blir det ytterligare en miljon, det är inte roligt men ett arbete vi måste göra, säger Martinsson.

Svenska Fotbollförbundet har tydliga regler för elitklubbarna. För att få licens att spela i superettan eller allsvenskan så krävs det att klubbarna har ett eget kapital. Efter det svåra året 2012 har Mjällby inga pengar, bara ett stort minus. Med andra ord kan förbundet om inget görs hota med en tvångsnedflyttning.

– Vi har vidtagit åtgärder som redan är igång, vi har skurit i personalen och ser till intäkterna, säger Jörgen Martinsson.

Reser till Stockholm

Ett par veckor innan den allsvenska premiären ska Mjällby AIF lägga papperen på bordet.

Klubbledningen åker till Stockholm för att visa upp sin åtgärdsplan.

– Vi ska presentera våra åtgärder för Svenska Fotbollförbundet 15 mars, Mjällby ska klara sig, säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

Enligt uppgifter var den stora satsningen 2012 anledningen till bakslaget. Men nu satsar Mjällby nytt.

– Förväntningarna var kanske större förra året med det laget, men jag känner att vi kan överraska och överträffa det i år, säger målvakten Mattias Asper.

Rädda klubben

Nya billiga Mjällby ska klara det allsvenska kontraktet på planen och klubbledningen i mötesrummen.

– Jag är säker på att vi spelar allsvensk fotboll även nästa år, säger Jörgen Martinsson.

I går kväll lade revisorerna fram de röda siffrorna för Mjällbys klubb och sportchefer. I kväll ska styrelsen samlas för att diskutera frågan.

– Vi är väl förberedda, säger Martinsson.

Maria Sällberg
Andreas Jemn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.