Nyheter

”Vi gör för många misstag”

Mjällby förlorade igen – och nu fortsätter överlevnadskampen mot Halmstad. ”Lag som får en dålig start bruka åka ur. Vi får kämpa hårt och hoppas att vi kan undvika det”, säger Mattias Asper efter 1–3 mot Helsingborg på Olympia.
Nyheter • Publicerad 28 april 2014
Foto: Foto: Andreas Hillergren / TT
Matchvinnare. David Accam gjorde två mål inom loppet av tre minuter och sänkte Mjällby på Olympia. Mattias Asper var uppe för att göra 2–2 och fick bråttom hem… .... men Abdul Khalili hann först och kunde göra 3–1.
Matchvinnare. David Accam gjorde två mål inom loppet av tre minuter och sänkte Mjällby på Olympia. Mattias Asper var uppe för att göra 2–2 och fick bråttom hem… .... men Abdul Khalili hann först och kunde göra 3–1.Foto: Foto: Andreas Hillergren / TT
Foto: Foto: Andreas Hillergren / TT

Han har vunnit guld med både AIK och Malmö FF.

Men Mattias Asper har också upplevt kriser med Viking Stavanger och Brommapojkarna.

Nu är moderklubben Mjällby i samma tuffa läge efter med bara två poäng på sex matcher.

– Viking klarade det, BP gjorde det inte. Lag som börjar dåligt brukar åka ur, men vi måste jobba hårt. Jag tror att den stora nyckeln är att få ihop laget, tighta till det bakåt, sedan kommer det framåt också efterhand, säger Mattias Asper.

– Vi gör för många misstag och man hämtar in mål hur som helst i allsvenskan.

Accamx2

Till bortamatchen mot Helsingborg hade Mjällby-tränaren Lasse Jacobsson fått tillbaka Danny Ervik efter skada och Gbenga Arokyo efter avstängning.

Jacobsson skrotade 4–2–3–1-uppställningen för en traditionell 4–4–2-modell och beordrade ett enklare spel.

Och det såg ganska hyggligt ut inledningsvis.

Både Helsingborg och Mjällby spelade i och för sig extremt försiktigt, men gästerna hade koll på HIF – i 56 minuter.

I den 57:e minuten smörpassade Abdul Khalili fram blixtsnabbe David Accam till 1–0. Olympia (7 145 åskådare) kvicknade till, men Mjällby gick ner för räkning.

Och ett nytt bolltapp på mitten tre minuter senare blev själva knockouten på allsvenska jumbon.

Khalili snodde bollen av Kwame Bonsu och serverade Accam fram till 2–0.

– Vi gör det lite enkelt för andra lag att göra mål på oss. Vi har sagt att vi ska spela lite enklare och rakare, men vi har spelare som vill spela och då blir det så, säger Asper och fortsätter:

– Det är upp till oss att förbättra det. Jag får försöka hålla nollan någon gång, jag har inte gjort det på länge.

Läxa för kreatörerna

Att Mjällby rent spelmässigt såg bättre ut än mot Häcken senast var en klen tröst.

Helsingborg hade störst bollinnehav, hade fler avslut på mål och vann rättvist utan att på något sätt imponera.

HIF slog till snabbt och effektivt när Mjällby ställde till det på egen hand, men tränaren Lasse Jacobsson valde att inte fördöma krea-törerna.

– Jag är nöjd med prestationen, men sedan är det vissa saker vi måste arbeta bort. Jag tror det är oerhört viktigt att inte kväva de yngre spelarna så att de inte vågar göra någonting. Det är bättre att de lär sig av misstagen, säger Mjällbytränaren.

– Jag tycker att ”Adde” (Andreas Blomqvist) och (Kwame Bonsu) Conte gör det bra även om de har några bolltapp som sårar oss, fortsätter Jacobsson.

Kristian Haynes reducerade på straff i den 88:e minuten och gav Mjällby ett litet hopp, men på stopptid och med Mattias Asper uppe, kunde Khalili sätta 3–1.

– Detta var ett steg åt rätt håll. Det är några konsekvenser där vi går bort oss. När vi tittar på matchen i efterhand ser vi att vi inte är så dåliga, säger Lasse Jacobsson.

I nästa match väntar Halmstad på hemmaplan.

– Där kommer första vinsten, säger Jacobsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.