Nyheter

Viktor Agardius: Vi går för tre poäng

Få turneringar har gjorts om lika ofta som Svenska cupen i fotboll. I helgen kickar cupen igång årets tävlingssäsong – med ett gruppspel.
– Det är en match vi bara ska vinna, säger Mjällbys ytterback Viktor Agardius inför mötet med Ängelholm.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2013
Viktor Agardius.
Viktor Agardius.Foto: 

Gruppspel i mars. Final under våren i stället för hösten. Och Friends Arena som finalvärd.

Det är nyheterna när Svenska cupen den här säsongen spelas med ett nytt format. På Svenska fotbollförbundet tror man stenhårt på upplägget.

– Det är inte sagt att det här är ett försöksår, utan nu ska vi köra så här. Vi hoppas att det här är framtidens format för Svenska cupen, och att den inte kommer att ändras något mer, säger Gerhard Sager, tävlingskommitténs ordförande.

”Romantisk syn på cupen”

Henrik Rydström, 37 år och Kalmar trogen sedan 1993, har hunnit uppleva mängder av förändringar av Svenska cupen genom åren. Han är inte lika lyrisk över det nya formatet med gruppspel.

– Man har ändå en romantisk syn på cupen. Den bygger på att det ska kunna vara skrällar, att det är ett möte där allt kan hända, att mindre klubbar ska kunna ha drömmar, säger KFF-mittfältaren.

– Vi möter Nyköping i helgen, och det är klart att vi kan åka ut mot dem. Men deras möjligheter minskar om vi ska spela gruppspel.

Kristianstadskillen Agardius är inte lika negativ:

– Jag är positiv till hur Svenska cupen ser ut. Framför allt att det nu drar igång tidigare och att man slipper träningsmatcher. Det är roligare att spela tävlingsmatcher, säger 23-åringen inför sin andra säsong i Mjällby.

Skulle du hellre vilja se en cupmodell? Alltså utslagningsmatcher direkt?

– Det kvittar mig. Visst, utslagsningsfasen gör ju att ett lag då hade kunnat fokusera på allsvenskan. Men nu blir det bra matcher inför allsvenskan.

Agardius är inne på rätt spår: den nya cupmodellen har faktiskt växt fram delvis efter önskemål från de svenska elitklubbarna, som vill ha tävlingsmatcher tidigare på säsongen.

Vad säger du om att cupen har ändrats så många gånger, Rydström?

– Det blir något lite desperat över det. Det känns som att de inte själva vet vad de vill med cupen, som att de inte tror på cupen i sig.

Med fasa minns Rydström till exempel experimentet från 2008, med en ”cuphelg” på en och samma ort. Kalmar mötte då Brommapojkarna – i Gävle.

– Så här långt är det det sämsta jag varit med om. Det var ingen sprakande stund på Strömvallen, det kändes som att man tränade ett förmiddagspass.

För Mjällbys del väntar Ängelholm på Asarums konstgräsplan. Och där är seger det enda som räknas, menar Agardius:

– Ja, det är en match vi bara ska vinna. Det är ju ett superettanlag vi möter, så jag räknar med att vi kommer att vara bollförande också. Vi går för tre poäng.

För egen del? Du kör på som ytterback?

– Ja, det har varit så hela försäsongen.

Om du får välja själv, föredrar du ytterbacksplatsen eller yttermittfältsplatsen?

– Ytterback. Det är där jag trivs bäst.

Och nu har ”budget-Mjällby” fyra raka nollor. Känns det som att ni ger kritikerna svar på tal?

– Ja, verkligen. Men det är bara att låta dem sköta snacket, så fokuserar vi på det som händer på plan, säger Agardius.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Carl-Johan Liljedahl, och TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.