Nyheter

Äggfri påsk

Nyheter • Publicerad 8 april 2009
Arkiv: Jurek Holzer/Scanpix
Arkiv: Jurek Holzer/ScanpixFoto: 

ººVilda hönor lägger ägg en gång om året. Hönor i äggindustrin har avlats fram för att lägga ägg året runt, i stort sett dagligen. Det tär hårt på deras kroppar och gör dem stressade, sjuka och aggressiva. Bland annat leder det till kalkbrist och benbrott. Hönorna slaktas efter ungefär ett och ett halvt år, då deras kroppar är helt utsjasade. Översatt till människoålder är hönorna då ungefär 11 år.

Hönorna får aldrig chans att ruva och aldrig chans att se eller ta hand om sina barn. De ägg som befruktas för att skapa nya värphöns kläcks i plastbackar i värmeskåp. Hälften är hankycklingar och dessa mals ner levande i en kvarn.

Dessa fakta gäller för alla värphöns i komersiell uppfödning, oavsett om de kallas burhöns, frigående höns, sprätthöns eller något annat.

Ägg är en onödig produkt som vi inte behöver, så du förlorar inget på att undvika att köpa ägg. Du kan alltså enkelt låta bli att vara med och orsaka det extrema lidande hönorna i äggindustrin utsätts för.

Börja med att fira en glad äggfri påsk!

Per-Anders Jande
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.