Aktivera utrikespolitiken
ººI dag hålls den årliga utrikespolitiska debatten i Sveriges riksdag. Utrikesministern läser då upp utrikesdeklarationen och regering och opposition ges tillfälle att redogöra för hur de anser att Sveriges roll i världen ska se ut under de närmaste åren.
Begreppen fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter hänger intimt samman, och är de tre pelare på vilka det internationella samarbetet vilar. I anslutning till onsdagens debatt vill Svenska FN-förbundet uppmärksamma tre frågor som bör vara prioriterade i svensk utrikespolitik.
Fred och säkerhet: Darfur är det viktigaste problemet som världens länder har att hantera. Frågan om hur mänsklig säkerhet ska garanteras i suveräna stater ställs på sin spets i den konflikt mellan Sudans regering och rebellgrupper i Darfur som nu går in på sitt sjätte år.
Den nya folkrättsliga principen "skyldighet att skydda" säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill garantera sina befolkningars säkerhet. Sudans regering har inte bara misslyckats, utan också i hög grad bidragit till konflikten som har spridit sig till grannländerna. Såväl gamla som nya FN-principer talar för ett ingripande.
Vare sig FN:s fredsplan, FN-chefen Ban Ki-moons ansträngningar eller Jan Eliassons medling har kunnat lösa konflikten. Frågan måste därför föras åter till FN:s säkerhetsråd med krav på resolut handling och i sista hand hot om militärt ingripande i enlighet med FN-stadgan. Sverige bör verka för en sådan strategi.
Utveckling: Ban Ki-moon har vid flera tillfällen framhållit att världens länder måste anstränga sig för att FN:s millenniemål om bland annat halverad fattigdom till år 2015 ska nås. Generalsekreteraren har också skapat en särskild millenniegrupp för Afrika.
Att Sverige har beslutat att sänka sitt bidrag till FN:s utvecklingsprogram UNDP med tio procent, från 800 till 720 miljoner kronor, kan få konsekvenser mot bakgrund av att UNDP samordnar FN-organens arbete i medlemsländerna och bidrar till effektivisering av hjälparbetet.
Vi välkomnar att man ställer krav på FN, men vill också understryka de resultat som UNDP faktiskt åstadkommer i fält.
Mänskliga rättigheter: Med sex månader kvar till OS i Peking hårdnar kontrollen av oppositionella och media. Kina flyttar samtidigt fram sina positioner i det internationella samarbetet. Vi förordar och deltar själva i en dialog med företrädare för det kinesiska samhället.
Politiker och affärsmän som för samtal med Kina måste beröra även frågor som rör mänskliga rättigheter. Såväl Sveriges förre som nuvarande statsminister har varit påfallande försiktiga i sina omdömen om den kinesiska diktaturen. En skärpning av den svenska hållningen är nödvändig.
FN åtnjuter ett brett stöd hos den svenska allmänheten. Det måste också återspeglas i svensk utrikespolitik.
Sverige bör vara en aktiv FN-medlem som både i ord och handling bidrar till att ytterligare stärka världsorganisationens effektivitet, handlingskraft och legitimitet.
Aleksander Gabelic