Nyheter

Alla har ansvar för rattfyllan

Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
Onyktra ska inte ratta. Arkivbild: Scanpix
Onyktra ska inte ratta. Arkivbild: ScanpixFoto: 

ººFMK:s och IOGT-NTO:s recept för en säkrare sommartrafik: Ta bilnyckeln från din onyktra kompis.

Sommartrafiken skördar sina offer och det är alkoholen som är boven i dramat. Vi anser att Sverige bör ta efter Australien och införa en promillegräns på 0,0 för nyblivna körkortshavare. I dag är gränsen 0,2 promille. Nolltolerans kan inte missförstås: alkohol och bilkörning hör inte ihop.

Ta inte ens en folköl innan du sätter dig bakom ratten. Och när du upptäcker att någon ändå tänker göra det – ta bilnycklarna! Att köra rattonykter är en brottslig handling. Nolltolerans mot att sätta sig bakom ratten med alkohol i kroppen borde därför vara en självklarhet. Men år 2006 dömdes över 13 000 personer för rattfylleribrott. Personer som kör rattfulla äventyrar inte bara sitt eget liv, utan utgör en direkt livsfara för sina medtrafikanter.

Bland onyktra förare är det många unga mellan 18 och 24 år som nyligen tagit körkort, majoriteten är män. De är mer riskbenägna och överskattar ofta den egna körförmågan. I kombination med alkohol får det förödande konsekvenser. I Australien är det absolut nolltolerans de första åren som körkortshavare, och inte 0,2 promille som i Sverige. Nolltolerans ger en tydlig signal om att det inte är lönt att försöka beräkna sig till en "okej" alkoholkonsumtion och tänka att "en öl till maten går bra".

Som företrädare för 90 000 bilister och nykterister anser vi att denna absoluta nolltolerans för nyblivna körkortshavare borde gälla även i Sverige. Att förlora körkortet är en klart kännbar åtgärd för den som kört rattfull - både för återfallsförbrytare och engångsrattfyllerister.

Nolltolerans de första åren skulle ge nyktrare och säkrare trafik, men det finns självfallet andra åtgärder för politikerna att vidta. Dessa står högt på vår önskelista:

ºAlkolås till dömda rattfyllerister.

ºFörverkande av fordon vid rattfylleri.

ºSträngare rattfylleristraff och vårdprogram.

ºFler poliskontroller på helger och kvällar.

Vi har dock alla ett ansvar, inte bara politikerna. Har du bil och tänker dricka på en fest i sommar? Lämna ifrån dig bilnyckeln! De flesta som kör rattfulla tar i nyktert tillstånd avstånd från fyllekörning. Men ett par öl suddar lätt ut gränserna. Och låt bilen stå dagen efter. Har du ingen egen bil? Var "besvärlig" denna sommar! Vägra att åka med en chaufför som druckit alkohol och hindra den som tänker köra alkoholpåverkad!

Håkan Söderlindhvd FMKSven-Olov Carlssonförbundsordförande IOGT-NTO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.